Круглий стіл «Земельна реформа в Україні: суспільно-політичні та економічні очікування»

19 листопада 2015, 10:30

  19 листопада в НУБіП пройшов круглий стіл «Земельна реформа в Україні: суспільно-політичні та економічні очікування».
     Ідея його проведення – це відгук на процеси у суспільстві загалом та у аграрному секторі зокрема, зазначив ректор університету.

Україна займає лідируючі місця з експорту аграрної продукції у світі. Але через те, що цю продукцію виробляють великі агрохолдинги, за такими цифрами і показниками стоїть село, де 70-80 % населення – безробітні, і не мають належного соціального захисту. Тому питання землі набуває політичного характеру, і стає питанням безпеки держави, підсумував ректор Станіслав Ніколаєнко.

Думка провести такий захід, аби оговорити надзвичайно актуальні і важливі питання (того ж таки мораторію на продаж землі) визрівала два місяці і отримала форму круглого столу, який організували два факультети – економічний і землевпорядкування. Він зібрав 15 докторів наук, зауважив проректор з навчальної і виховної роботи Серій Кваша. І ми повинні розглянути ці питання, подискутувати, підготував свої пропозиції і довести їх до членів профільного комітету Верховної Ради. Зокрема, стосовно двох складових зняття мораторію - економічного аспекту та землевпорядного.

Про економічні наслідки від продажу землі сільськогосподарських угідь українським товаровиробникам говорив завідувач кафедри організації агробізнесу Микола Ільчук, соціально-економічні наслідки від продажу власникам земельних паїв розглянув професор Анатолій Діброва. Завідувач кафедри землевпорядного проектування А. Мартин провів порівняльний аналіз сучасних концепцій реформування земельних відносин, а головний науковий співробітник Інституту економіки і прогнозування НАНУ О. Попова представила своє бачення соціальних ризиків запровадження ринку сільгоспземель. Активну участь у обговоренні взяли завідувачі кафедр глобальної економіки Наталія Вдовенко і економіки підприємства ім. проф. І.Н. Раманенка Світлана Рогач, декан факультету землевпорядкування Тарас Євсюков та інші учасники круглого столу. Круглий стіл пройшов у атмосфері жвавої дискусії та обміну думками.

Презентації учасників круглого столу

 

 


Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook