Закріплення теоретичних знань студентів

25 листопада 2015 року

  Для закріплення теоретичних знань з дисципліни «Судові та правоохоронні органи України» 16 та 23 листопада студенти юридичного факультету та заступник декана Олена Улютіна відвідали один з найбільш неприступних музеїв України - Музей СБУ, який знаходиться в будівлі Служби Безпеки України.
Спочатку студентів ознайомили з нормативно-правовими актами, якими керуються працівники СБУ, структурою департаментів та управлінь. Далі перейшли до стендів та експонатів. В Музеї представлені матеріали з різних департаментів служби з описами, оригінальними зразками і фотографіями.
Підрозділ по боротьбі з незаконним обігом наркотиків. На стенді представлено фотоматеріали про відомих злодіїв та рецидивістів, а також зібрання взуття, м’яких іграшок і мобільних телефонів, в яких наркодилери нелегально транспортували наркотики.



Департамент контррозвідки. Тут все дуже серйозно, інформація про шпигунів, які винні у злочинному зв'язку з іноземною спецслужбою і нанесенні шкоди обороноздатності держави, та цікаві експонати: плівки, годиники, книги, зброя та вибухові пристрої кустарного виробництва. Кожен з представлених експонатів міг би принести смерть і руйнування – але замість цього був вилучений і тепер мирно прикрашає собою полицю.



Шанувальників історичних цінностей вразила різноманітність побаченних творів мистецтва та церковних реліквій: картини, предмети живопису, ікони, старовинні книги, різноманітні гравюри, ювелірні прикраси, тощо. Всі ці цінні речі конфісковані у контрабандистів та піддіються трасологічній, почерковій і авторській експертизам. Експерти-графологи пильно вивчають кожен вигин літери, відстань між символами та надають висновок з детальною характеристикою автора листа. Дослідження почерку дозволило знайти велику кількість злочинців.
В колекції музею знаходяться витвори мистецтва фальшивомонетників та велика кількість купюр і монет, які отримані працівниками Управління по боротьбі з організованою злочинністю.Серед них можна побачити як підроблені, так і грошові зразки, які просто неможливо відрізнити від справжньої купюри неозброєним оком.
Є і меморіальний стенд присвячений загиблим під час антитерористичної операції. На жаль таких працівників служби, які загинули захищаючи державний суверенітет і територіальну цілісність України, 11 осіб, одному з них Президент Петро Порошенко присвоїв звання Героя України (посмертно) – полковник Олександр Анищенко. Багато речей-експонатів привезених з Донецька та Луганська: преса, харчові пайки, підроблені посвідчення, документи, збитий у 2014 році безпілотник…

 


Останній стенд, який студенти розглянули, присвячений діяльності спеціального підрозділу «Альфа». Ми мали можливість побачити кевларову форму, шоломи, виготовлені частково з куленепробивного скла, спеціальну зброю та унікальні ножі-розвідники.

 


І нарешті, посеред музею, де знаходять Державні символи та військова присяга, було підведено підсумок нашої екскурсії та зроблено колективне фото на згадку.


Можливо, описати усе побачене детальніше не вдалося, залишилось багато приємних вражень, якщо у Вас буде можливість відвідайте музей та подивіться на все це своїми очима.


Заступник декана юридичного факультету
Олена Улютіна

 

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook