Стають святими спогади минулі….

27 листопада 2015 року

Щороку у четверту суботу листопада згідно указу президента України відзначають День пам’яті жертв голодомору і політичних репресій.

Працівники бібліотеки підготували до цієї дати книжкову виставку «Стають святими спогади минулі…» та розповіли студентам четвертого курсу факультету захисту рослин, біотехнологій та екології про ті страшні часи.

 

Ще живі люди, котрі пам’ятають голодомор і можуть розповісти про нього. Ще зберігається шанс засвоїти урок історії не за підручниками, а через безпосередній контакт із живими свідками. Але з кожним днем події голодомору віддаляються в часі, не втрачаючи при цьому свого скорботного і трагічного значення.

 

 

 

 Пропонуємо усім бажаючим ознайомитися із представленими виданнями на книжковій виставці та наводимо опис деяких із них.

 

  

Білан С. О.  Трансформація життя українського селянства (1929-1939 р.р.). – Ніжин: ПП Лисенко М. М., 2014.– 456с.

 

      У монографії показано зміни в соціальній структурі, виробничій діяльності та національно-культурному житті українського селянства у 1929-1939 р.р. Розкрито цілеспрямовану політику більшовицької влади, що призвела до руйнування традиційних аграрних відносин, насаджування комуністичних методів сільськогосподарського виробництва, гальмування державотворчих процесів, деформацій у духовній сфері.

      Для науковців, викладачів і студентів, усіх, хто цікавиться історією українського селянства XX ст.

 

 

 

 

 

 

Національна книга памяті жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні. – К. : Видавництво імені Олени Теліги, 2008. – 1000 с.

 

Загальноукраїнський том «Національної книги памяті жертв Голодомору 1932-1933 років» є лише частиною масштабного загальноукраїнського видавничого проекту, який включає в себе 17 обласних томів та том міста Києва.

У книзі узагальнено сучасний стан науковий досліджень з цією проблеми. На основі архівних джерел та свідчень очевидців розкриваються причини, масштаби та наслідки Голодомору. Публікуються реєстр архівних документів, перелік населених пунктів, мешканці яких постраждали під час Голодомору. Подано вибрану бібліографію та оригінальні фотодокументи.

Видання розраховане на науковців, викладачів вищих навчальних закладів, істориків, краєзнавців, всіх тих, хто цікавиться історією України.

 

 

 

  

Голодомори в підрадянській Україні (Праці членів Асоціації дослідників голодоморів в Україні) /  редколегія : Веселова О. М. [та ін.]. –  Київ-Львів-Нью-Йорк : Вид-во М. П. Коць, 2002. – 724 с.

 

Книга розповідає про найбільшу й найстрашнішу катастрофу українського народу – голод-геноцид 1932-1933 років.

У працях членів Асоціації дослідників голодоморів в Україні висвітлюються причини голодоморного лихоліття, наводяться документи й свідчення очевидців голодомору жахіття, списки жертв голодного мору, наслідки всенародної трагедії.

Книга стане у пригоді усім, хто цікавиться вітчизняною історією.

 

 

 

 

 

Вшанувати пам’ять невинних жертв – це той мінімум, який ми, сучасні українці, маємо зробити не стільки для мільйонів загиблих, а, скоріше, задля наших дітей, які повинні завжди пам’ятати про ті страшні часи й робити все, щоб подібне ніколи не повторилося.

Тож закликаємо усіх взяти участь у всеукраїнської акції до Дня пам’яті жертв голодомору і політичних репресій запаливши січку та пом’янувши загиблих загальнонаціональною хвилиною мовчання 28 листопада 2015 р. о  1600.

Кіщак Тетяна,

директор наукової бібліотеки

 

 

 

 

 

 

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook