Поглиблюємо засвоєні знання у наукових гуртках

29 листопада 2015 року

     З давніх давен і дотепер коні відіграють значну роль у житті людини. Наші далекі предки приручили та одомашнили їх за часів трипільської культури (в середині 4 тис. до н. е.). Про це свідчать матеріали археологічних розкопок, численні скелетні рештки коней поблизу постійного або тимчасового перебування трипільців. Зображення їх у витворах прадавніх гончарів і майстрів ювелірної справи (пекторалі й інші прикраси із золота й срібла, згодом з міді, бронзи, заліза). Світова наука визнала територію сучасної України одним з основних центрів одомашнення коня.

     Ще півстоліття тому сільськогосподарське виробництво в Україні неможливо було представити без коней. Вони виконували найважчу роботу, тому в кожному господарстві їх налічувалося по декілька десятків. І якщо в сучасних умовах їхня робота, за виключенням необхідних заходів у заказниках та заповідниках, вже нерентабельна, то розведення і утримання коней спортивного призначення у всьому світі є економічно вигідним. Прикладом може бути іподромна індустрія у розвинених країнах Європи.

     Втративши роль основного двигуна в сільському господарстві, кінь набуває все більше значення для активного відпочинку людини, є його вірним партнером у багаточисельних видах кінного спорту і туризмі.

     На базі нашого університету функціонує унікальна, в своєму роді, лабораторія конярства, яка ось вже більше 50 років забезпечує практичну підготовку студентів факультетів тваринництва та водних біоресурсів, ветеринарної медицини, аграрного менеджменту, економічного, інформаційних технологій та інших, а також членів наукового гуртка «Коні навколо нас».

      Відповідно до тематик, які розглядаються студентами гуртка, заняття проводяться висококваліфікованими спеціалістами в галузі конярства, а також доцентами кафедри Осадчим С.А. та Глушаком І.І. на стайні. Там вони поглиблюють вже отримані знання та вивчають методи оцінки коней різного віку і різних порід, а також екстер’єр коня за типом тілобудови, проміри, загальний вигляд коней, вік коней за зміною ознак на молочних та постійних різцях, класифікацію мастей, відмітини та прикмети, вади, недоліки, організацію виводок, розчистки копит та кування, етологічних особливостей молодих та дорослих коней для їх цілеспрямованого використання, удосконалення вивчення додаткової та профілактичної збруї щодо використання коней в іподромній індустрії.

    

      Учасники гуртка «Коні навколо нас» поєднують програму практичних занять із засвоєнням «Правил випробування коней рисистих і верхових порід на іподромах України». Результатом такого принципу роботи є те, що чотири випускники гуртка мають кваліфікацію наїзника ІІІ категорії та судді ІІ категорії.

    

О. Лосєв,
в.о. завідувача кафедри конярства
і бджільництва

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook