Реалізація практичної складової фахової підготовки майбутніх технологів рибництва на кафедрі аквакультури

21 грудня 2015, 21:13

           Найважливішим завданням підготовки кадрів для рибної галузі є випуск фахівців, що однаково добре пізнали теорію і оволоділи сучасними прийомами і методами роботи за фахом. Адже випускник, що має теоретичні знання, але не отримав практичних навиків роботи, залишається, як правило, незатребуваним на ринку праці.
          На кафедрі аквакультури факультету тваринництва та водних біоресурсів НУБіП України практичній підготовці студентів приділяють велику увагу. Для всебічної підготовки майбутніх технологів аквакультури в 2006 р. у складі кафедри аквакультури було створено навчально-науково-виробничу лабораторію рибництва. Лабораторія має потужну базу, до складу якої входять повносистемна ставова рибдільниця, інкубаційний цех зі штучного одержання потомства риб і експериментальна рибницька установка із замкненим водопостачанням. За кошти Університету на території ВСП НУБіП України «Немешаївський агротехнічний коледж» було побудовано лабораторний корпус з одним лекційним і 2-ма лабораторними класами та акваріальною; відремонтовано і оснащено сучасним технологічним устаткуванням інкубаційний цех.


Лабораторний корпус факультету тваринництва та водних біоресурсів у с.м.т. Немешаїве


Навчальна аудиторія технологій аквакультури у лабораторному корпусі факультету тваринництва та водних біоресурсів (с.м.т. Немешаїве)


Лабораторія декоративної аквакультури кафедри іхтіології та гідробіології факультету тваринництва та водних біоресурсів у с.м.т. Немешаїве

       

        Восени 2011 р. було введено в експлуатацію рибницьку установку із замкнутим водопостачанням, в якій сьогодні вирощують осетрових риб і проводять наукові дослідження магістри та аспіранти кафедри аквакультури.


Експериментальна установка із зворотним водопостачанням у приміщенні інкубцеху ННВЛ рибництва кафедри аквакультури (с.м.т. Немешаїве)


Дослідження з вирощування стерляді в експериментальній установці із зворотним водопостачанням (с.м.т. Немешаїве)


      На Немешаївській навчально-науково-виробничій базі факультету тваринництва та водних біоресурсів студенти третього курсу ОКР «Бакалавр» за напрямом підготовки 6.090201 «Водні біоресурси та аквакультура» упродовж цілого навчального року проходять теоретичний курс дисциплін згідно навчального плану та приймають участь у всіх технологічних процесах на рибдільниці, від бонітування племінного матеріалу до вилову риби із ставів, і набувають практичних вмінь у рибництві.


Перше знайомство із строкатим товстолобом на ставах Немешаївської рибдільниці


Основний об’єкт басейнового вирощування на Немешаївській рибдільниці - стерлядь


Випуск дволітків коропових риб у зимувальний став Немешаївської рибдільниці


      На кафедрі створено і функціонують студентські гуртки з рибництва (керівник гуртка - доцент В.О. Коваленко) і рибальства (керівник гуртка - старший викладач О.В. Шкарупа). Завдяки участі в роботі гуртків студенти факультету вже з першого курсу мають змогу вибрати професійне спрямування і долучитися до наукової роботи.


Учасник студентського гуртка «Рибництво» Швець Артем досліджує овульовану ікру стерляді 


Учасник студентського гуртка «Рибництво» Перванчук Микола тримає дволітка американського веслоноса


Учасниця студентського гуртка «Рибництво» Приходько Надія робить біопсію проби гонад у самиці стерляді


      Завдяки тісним зв’язкам кафедри з наукою і виробництвом с навчальні студенти факультету проходять навчальні та виробничі практики на кращих виробничих підприємствах рибної галузі України, в лабораторіях і дослідних господарствах галузевих науково-дослідних інститутів (ІРГ НААН, Азовський філіал «ПівденНІРО», «Укррибпроект»), в Державному агентстві рибного господарства України і його територіальних підрозділах.


На виробничій практиці у ПрАТ «Петриківський рибгосп» (Дніпропетровська область)


На осінній інвентаризації осетрових риб у ПП «НВФ «Бестер»» (с. Трипілля Київської області)


    Студенти-дипломники кафедри аквакультури проходять стажування на сучасних  підприємствах рибної галузі у країнах близького і далекого зарубіжжя.


Виробнича практика на лососевому рибзаводі у Франції


Виробнича практика на Кізанському осетровому рибзаводі в Астраханській області (РФ)


     Опікуючись проблемою якісної підготовки фахівців та потребою працевлаштування своїх випускників, колектив кафедри аквакультури також активно співпрацює із потенційними роботодавцями дипломованих спеціалістів – представниками бізнесу всіх форм власності, галузевої науки та управлінських структур, дослухається до їхніх порад і побажань з метою  підвищення якості теоретичного і практичного навчання студентів, відповідності їхніх знань сучасним вимогам виробництва. 


В.О. Коваленко, к.с.-г.н., доцент кафедри аквакультури 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook