Економіка рибного господарства та антикорупційне законодавство

12 січня 2016 року

В останній декаді грудня 2015 року в рамках курсів підвищення кваліфікації «Економіка рибного господарства та антикорупційне законодавство», які проходять в Чернігівському національному технічному університеті, відбувся галузевий тематичний семінар за участю представників Держрибагентства України, Бюджетної установи «Методично-технологічний центр з аквакультури» та Національного університету біоресурсів і природокористування України.

 

З побажаннями успіхів звернулися до присутніх учасників семінару перший проректор Новомлинець Олег Олександрович, директор Навчально-наукового інституту управління та адміністрування Стрілець Микола Іванович та заступник начальника Управління аквакультури, використання та відтворення водних біоресурсів – начальник відділу використання водних біоресурсів та ліцензування Державного агентства рибного господарства України Плічко Василь Федорович. 

Багато цікавих питань викликав виступ директора БУ «МТЦ з аквакультури», Шарило Юрія Євгенійовича, який відмітив, що в умовах євроінтеграційних процесів рибне господарство України зіштовхнулось із проблемою корупції. Звернув увагу на те, що головним інструментом протидії корупції нині в Україні є Антикорупційна стратегія на 2014 - 2017 роки. Доповідач наголосив на основних засадах економічного розвитку рибного господарства та аквакультури з урахуванням основних положень Стратегії, яка ухвалена Верховною Радою України та викладена в Законі України «Про засади державної антикорупційної політики в Україні.

Серед найбільш проблемних з точки зору корупціогенних факторів учасниками було відзначено діяльність органів рибоохорони. Підняті питання передбачають не лише реорганізацію органів рибоохорони та створення рибної патрульної служби, а й запровадження нових підходів з охорони, збереження та відтворення національних рибних запасів шляхом заміни контролюючого органу на сервісну службу.

 

Вдовенко Наталія Михайлівна, д.е.н., професор, завідувач кафедри глобальної економіки Національного університету біоресурсів і природокористування України, підтримала думку виступаючих і зауважила, що корупція представляє серйозну загрозу основним принципам та цінностям, підриває віру громадян у демократію, порушує принцип верховенства права, перешкоджає соціально-економічному та галузевому розвитку. 

Серед учасників заходу була і група студентів ОС «Магістр» спеціальності «Прикладна економіка» та членів гуртка «Глобалізація та європейська інтеграція». Вони прийняли активну учать у засіданні секції «Заходи державної підтримки та регулювання аграрного сектору України в умовах глобалізації», яку координував головний бухгалтер Вершняк Григорій Олексійович.

 

Вечір робочого дня для учасників галузевого тематичного семінару завершився візитом до ПрАТ «Чернігіврибгосп». Підприємство, що розташоване у живописному місці – на штучній водоймі ТЕС в с. Жавинка.
ПрАТ «Чернігіврибгосп» є повносистемним суб’єктом аквакультури. Складається з двох дільниць: Чернігівський риборозплідник і Мньовський рибцех, має статус племінного репродуктора. Підприємство займається інкубацією, вирощуванням рибо посадкового матеріалу, товарної риби, селекційною роботою, відновленням стада аборигенних видів риб (даного регіону), зарибненням водоймищ, надає послуги щодо рибалки на своїх водоймах.

 

Голова правління Бабенко Вiктор Iванович детально розповів про структуру підприємства, кадровий потенціал та матеріально-технічну базу, стратегію розвитку. Фахівці рибгоспу мають великий досвід вирощування риби як на 2-х, так і на 3- річному обороті, досвід по формуванню і використанню ставків з великою віддачею і продуктивністю.

 


У ході знайомства з господарством керівник представив сучасний потужний інкубаційний цех, цех по вирощуванню личинки, малька, у тому числі і однолітки, вирощуванню риби до товарних розмірів в басейнах і саджалках, а також в ставках 1-го і 2-го порядків. Також очільник презентував селекційно-племінну дільницю площею 50 га. На ній ведуться роботи з наступними видами риб: коропом, дзеркальним і лускатим, рослиноїдними рибами – цьоголітками товстолобика білого і строкатого, зарибком білого амура, а також сомом канальним і європейським. Підприємство створює ремонтно-маточне поголів’я щуки, осетрових, чорного амура і багатьох інших видів риб.
Учасники семінару були дуже вражені всім побаченим і щиро вдячні представникам ПрАТ «Чернігіврибгосп» за їхню гостинність та наглядний приклад, як професіонали можуть створити успішне і унікальне рибницьке підприємство.

 

Вдовенко Наталія Михайлівна,
д.е.н., професор, завідувач кафедри
глобальної економіки


Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook