Міжнародний семінар «Охорона праці в аграрному секторі України: виклики та нові можливості для розвитку»

22 лютого 2016 року
Київ

17 лютого 2016 р. у Києві завершив роботу дводенний міжнародний семінар, присвячений вирішенню питань охорони праці у сільському господарстві. Програма другого дня семінару була не менш цікавою, ніж у день відкриття. Якщо у перший день організаторами до участі було запрошено 60 осіб, здебільшого керівників наглядових структур з охорони праці та профільного міністерства, то у середу семінару довелося перебратися у просторіше приміщення, адже прибуло більше 120 учасників.
Цього дня присутніми були здебільшого представники агропромислових холдингів та дещо менших сільськогосподарських підприємств, що показує зацікавленість аграрного бізнесу в забезпеченні нормативів безпеки на своїх підприємствах. Так, з’ясувалося, що на відсотки до кредитів, які провідні агрохолдинги України отримують в європейських банках, надається вагома знижка у разі впровадження на підприємстві системи управляння охороною праці на базі ризик-орієнтованого підходу. Звичайно необхідно задокументувати дієвість такої системи захисту працівників.
У середу європейські доповідачі здебільшого змінили зміст своїх презентацій, приземливши їх до практичних питань впровадження сучасних підходів щодо профілактики виробничого травматизму не лише на великих аграрних підприємствах, а й середнього розміру, зокрема фермерських.
Весь день на семінарі був присутній Роман Чернега (Голова Державної служби України з питань праці), який намагався відповісти на всі, інколи вкрай незручні, запитання учасників семінару та присутніх журналістів – головних редакторів основних працеохоронних видань України (журналів «Охорона праці», «Промислова безпека», «Технополіс» та ін.). Тож невдовзі на шпальтах цих журналів буде детально представлено тези доповідей, зроблених протягом двох днів роботи семінару.
На завершення семінару було проведено круглий стіл, модератором якого, як і в попередній день, виступив Андрій Куликов (ICTV). Було обговорено план наступних заходів під егідою Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР), висловлено подяку організаторам семінару доктору Георгісу Панопулосу (авторизована консалтингова компанія «Management Force») та Роману Харитонову (координатор проектів ЄБРР в Україні).
У завершальний день семінару делегація від НУБіП України була досить представницькою – 8 викладачів механіко-технологічного факультету.

 

Протягом семінару вони спілкувалися з учасниками семінару, зокрема й закордонними, обговорили перспективні програми взаємодії в освітній та науковій галузях, отримали від європейських гостей актуальні, досить великі за обсягом матеріали з питань охорони праці. То ж потрібно покращити знання з англійської мови, щоб ці матеріали опрацювати.

Приємно відмітити, що всім учасникам, які відвідали семінар у другий день його роботи, від імені ЄБРР було безкоштовно презентовано посібник-довідник «Працеохоронні засади у схемах, таблицях і графіках» (видавництво «Основа», кольорове видання), автором якого є завідувач кафедри охорони праці та інженерії середовища НУБіП України Олександр Войналович.

Декан механіко-технологічного факультету Я. Михайлович

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook