Магістри-землевпорядники переконались, що поле стадіону НУБіП України потребує реконструкції

22 лютого 2016 року

Днями співробітники факультету землевпорядкування, за дорученням проректора з навчальної і виховної роботи Сергія Кваші, провели геодезично-вишукувальні роботи, аби визначити ступінь зношеності футбольного поля університетського стадіону. Цю відповідальну місію доручили магістрам першого року навчання, які працювали під керівництвом декана факультету Тараса Євсюкова та асистента Івана Опенька.

     Насправді, футбольне поле складна інженерно-технічна споруда. Не всі знають, що за пишністю трав'яного килима, прихована праця людей багатьох професій агронома, будівельника, геодезиста, обслуговуючого персоналу та ін. Покриття поля повинно бути стійким до природних умов і, незалежно від температури та кількості опадів, давати гравцям можливість показувати високу майстерність. За рівнем складності робіт спорудження футбольного поля можна прирівняти до зведення будинку.
     Щоб забезпечити швидке відведення поверхневих вод під час опадів та сніготанення, поле будують за принципом «конверту»: від центральної осі поля йдуть ухили в сторони бічних ліній. Тому центральне коло на 15-20 см вище бічних сторін. Глядачі і гравці цього не помічають, а ось вода не затримується на ньому. Однак, за тривалої експлуатації з високим навантаженням, поле зношується і потребує реконструкції. Зазвичай, тривалість життя поля (газону) близько десяти років. 

     Саме для визначення правильності конфігурації університетського стадіону і стану його поверхні магістри-землевпорядники і провели геодезичні знімання. Роботу виконували дві бригади, які провели геодезичні вишукування з нівелювання поверхні стадіону, а також його топографічного знімання. 

    У результаті було встановлено, що в окремих частинах поля не дотримуються необхідні ухили для відведення поверхневих вод. В результаті вода затримується на стадіоні, і тим самим шкодить газону. Отримані дані будуть служити основою для прийняття відповідних рішень з реконструкції футбольного поля стадіону НУБіП України.

Олексій Жук,
доцент кафедри геодезії та картографії

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook