БРЕМЕН ТА БЕРЛІН ВІДКРИВ СВОЇ ПАМ’ЯТКИ ІСТОРІЇ СТУДЕНТАМ ФАКУЛЬТЕТУ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ

27 березня 2016 року
м. Бремен, м. Берлін, м. Лоне (Німеччина)

Група німецьких компаній, яка є однією з провідних європейських гравців в птахопереробній промисловості, запросила для проходження практики студентів факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК. Вже не перший рік всі студенти факультету мають можливість відвідати Європу щодо набуття досвіду сучасного виробництва харчових продуктів та напівфабрикатів

Wiesenhof налічує шістдесят підприємств у різних країнах Європи, в тому числі, одинадцять комбінатів у Німеччині. Група компаній Wiesenhof виробляє широкий асортимент охолодженої і свіжозамороженої продукції з м'яса птиці. Крім того, асортимент включає різноманітні види продуктів глибокої переробки, таких як мариновані, оброблені тепловим способом та/або продукти в паніровці, а також різні види ковбас і шинки. Продукція поставляється споживачам у Німеччині та за її межами через роздрібні та оптові торгові мережі, підприємства громадського харчування та ресторани. Наші студенти проходять оплачувану практику на трьох підприємствах Німеччини. 

Наприклад підприємство «Альфайн-Файнкост» є лідером серед підприємств м’ясної промисловості Німеччини. Його продукція займає 40 відсотків м’ясопромислового ринку Європи та 60% - ринку Німеччини. Філії підприємства розташовані у містах Данненберг та Лоне. Підприємство у м. Данненберг, де проходять практику наші студенти, невелике, однак обладнане найновішим сучасним обладнанням та технологіями. З усім виробничим процесом тут справляються всього 40 постійних працівників та наші студенти, які змінюються кожні 2-3 місяці.

Виробництво складається з п’яти потужних ліній. На 1-й виготовлення маринованих курячих крил, на 2-й – м’ясні палички або котлети, 3-й – шніцелі, на 4-й – лінія нарізки, 5-а лінія спеціалізується на виробництві соусів та маринадів, які є обов’язковим компонентом усіх найменувань готової продукції. Наші студенти оволодівають абсолютно усіма технологічними операціями та процесами, які застосовуються на цьому підприємстві. Сировиною служить курятина, завезена з Голландії та Чехії, яка обов’язково проходить проби на відповідність усім необхідним стандартам та сертифікатам.

Особливо вражають санітарні умови, в яких працює підприємство. Всі технологічні процеси тут протікають у цілковитій стерильності. Для цього щодня видається чиста уніформа (халати з щільної тканини, фартухи, нарукавники, рукавички, шапочки, спеціальне взуття, яке дозволяло працювати навіть у холодильному приміщенні). Руки працівники перед надяганням рукавичок спершу обробляють спеціальними дезінфікуючими засобами. Для обробки взуття перед входом до цеху розміщені дезінфекційні килимки. Підприємство працює у дві зміни. Після закінчення останньої на роботу виходить спеціальна санітарна служба, яка ретельно відмиває та дезінфікує усі його приміщення.

При прибутті на підприємство наших студентів спочатку поселяють у готель, проводять необхідні інструктажі, забезпечують невеличку екскурсію по місту. Також обов’язково кожен студент проходить медичне обстеження. На підприємстві «Алльфайн-Файнкост» багато робітників, стажерів з України, керівництво і персонал підприємства доброзичливо відносяться українців, допомагають зрозуміти всі процеси на виробництві. «Через кожні 3 години в нас була 15 хвилинна перерва, під час якої ми могли дегустувати продукцію, яка виготовляється. Досить цікаво було приймати участь у розробці так званих «новинок - інновацій», адже для нас, наприклад, шніцелі із шоколадом досить не звичне комбінування, а для німецької кухні таке поєднання виступає як щось нове і смачніше звичайної рецептури.» зауважила Наталія Васильєва.

При проходженні практики студенти мають можливість не тільки ознайомитись із сучасним технологічним обладнанням, новітніми технологіями обробки м’яса, отримати гарну заробітну плату, а вона складає 8,8 Євро на годину, тобто близько 1350 євро на місяць, а і скористатись вихідними днями, які звісно існують в обов’язковому порядку.

Отже у свій вільний час, наприклад, Тетяна Куценко відвідала старовинне місто Бремен. Як всі Ви знаєте, у цьому місці знаходиться всім відомий пам’ятник Бременськім музикантам. А також не менш відомий Бременський собор Святого Петра, який збудований як католицький.

Собор знаходиться в старій частині міста на Ринкової площі по сусідству з міською ратушею та статуєю Роланда — об'єктами Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

На місці сучасного собору Святого Петра перша церква була побудована у 789 році Святим Віллегадом. Це була невелика дерев'яна споруда. Через три роки саксонці підпалили Бремен, знищивши і церкву. Через 13 років, в 805 році під керівництвом єпископа Віллера була побудована нова церква. Пізніше будівля розширювалася, були побудовані центральна нава і дві нави з хорами. Проте пожежа 1041 року знищила будівлю собору і велику частину бібліотеки.

Через кілька років за архієпископа Адальберта почалося будівництво сучасного собору. Спочатку будівлю споруджували в романському стилі, але в XIII століття намітився поворот у бік готики. Раніше собор мав тільки одну (ліву) вежу внаслідок падіння у 1638 році правої.

Наша студентка Ярина Вакалюк, наприклад, при подорожі Німеччиною завітала до Берліну. Такі визначні будівлі як Берлінський драматичний театр, який побудований у 1818 році вражає своєю величчю та красою. Концертний зал був зведений в 1818-1821 рр. за проектом Карла Фрідріха Шинкеля як "Берлінський драматичний театр". Будівля в неокласичному стилі знаходиться в центрі Берліна на Жандарменмаркт.

Під час Другої світової війни будівля постраждала: обгоріли зовнішні стіни. З 1979 по 1984 рік у рамках підготовки до 750-ої річниці заснування Берліну будівля знаходилася на реконструкції. А потім відкрилась, як домашній майданчик Берлінського симфонічного оркестру, який в 2006 році змінив назву на Оркестр Концертхауса.

Не менш вражаючим, як за своєю історичною цінністю, так і за красою є Бранденбу́ргскі воро́та - архітектурний пам'ятник в центрі Берліна в районі Мітте. Зведені в 1788-1791 роках.

Відмітивши своє 226-річчя Бранденбургскі ворота є найвідомішим символом Берліна і Німеччини. Довгі роки вони служили символом розділеної Німеччини і Берліна, а після 1989 року стали втіленням возз'єднання країни.

Бранденбургские ворота - єдині міські ворота Берліна, що збереглися, їх первинна назва - Ворота світу. Вони були побудовані Карлом Готтгардом Ланггансом в 1789-1791 рр.

Завоювавши Берлін, Наполеон наказав демонтувати колісницю і перевезти її в Париж. Після перемоги над Наполеоном богиня Вікторія повернулася в Берлін і отримала Залізний хрест, створений Фрідріхом Шинкелем.

Цікавою пам’яткою архітектури є Берлінський кафедральний собор - найбільша євангельська церква Німеччини, який розташований на Музейному острові Берліна.

Собор був побудований в 1894-1905 роки за проектом Юлиуса Рашдорфа як головна церква прусських протестантів і придворна церква правлячої династії Гогенцоллернів. Собор виконаний у стилі барокко. Спочатку, пишна будівля з силезского граніту, досягало у висоту разом з куполом 114 метрів. Після Другої світової війни була проведена реконструкція серйозно постраждалого собору, і тепер він має скромнішу висоту в 98 метрів. Урочисто відкритий 6 червня 1993 року. Для відвідувачів відкритий також склеп династії Гогенцоллернів, де представлені 70 з 89 поховань, що збереглися; серед них - розкішний саркофаг Великого курфюрста і його дружини Доротеі.

Перед собором розбитий парк Люстгартен, який упродовж століть постійно міняв свій вигляд. Сучасний вигляд після реконструкції парк придбав 24 вересня 1999 року. Зараз Люстгартен є зеленим лужком з газоном, як і замислював колись Карл Фрідріх Шинкель, в центрі якої знаходиться фонтан біля якого теж сфотографувалась наша Ярина Вакалюк.

Загалом, велика кількість вражень та гарних захоплюючих почуттів отримують наші студенти на практиці у Німеччині. Наші студенти щиро дякують проректору з науково-педагогічної роботи, міжнародної діяльності та розвитку  Вадиму Ткачуку,  та декану факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК Ларисі Баль-Прилипко, за надану можливість таким чином удосконалювати свої знання, бути в майбутньому успішними фахівцями – гордістю НУБіП України. Адже ніщо в цьому житті не може бути успішним без зусиль багатьох людей, готових віддати свій талант, досвід та енергію для здійснення спільної мети. Як особистість кожен студент формується під впливом тих людей, з якими довелось спілкуватись, навчатись, тих міць, які відвідали, тих країн у яких жили. Лише одного шкода студентам, що практика так швидко закінчується. Але сповнені сил, надій і натхнення вони знову повертаються на Батьківщину, щоб зробити її краще, щоб у нас було не гірше ніж у Європі.

Владислав Сухенко

завідувач кафедри стандартизації

та сертифікації с.-г. продукції

 

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook