Перед тим як станемо грантхолдерами …

1 квітня 2016 року

 

 

На початку кілька слів пояснення іншомовного терміну «грантхолдер», що ввійшов до вживання в науково-освітньому середовищі з поширенням практики участі української сторони в міжнародних програмах. Про його значення неважко здогадатися – це сторона, основний координатор виконання проекту, яка отримує європейське фінансування і розраховується з партнерами-співвиконавцями.

«На сьогодні маємо ситуацію, коли в Україні немає жодного університету, який би був грантхолдером, а зі 130 заявок до міжнародних програм, лише 4 подалися як грантхолдери. Результатом цього буде відсутність розвитку навичок фінансового менеджменту в українських потенціальних лідерів наукових грантів», - з цього гасла 30 березня 2016 року розпочав свою роботу круглий стіл «Роль грантхолдера в реалізації міжнародних проектів у контексті університетської автономії» організований Національним офісом Еразмус в Україні спільно з Міністерством освіти і науки України. У заході взяли участь перший заступник Міністра освіти і науки Інна Совсун, керівник сектору освіти, науки та інформаційного суспільства Представництва Європейського Союзу в Україні Віра Рибак, національні експерти з реформування вищої освіти, представники Міністерства економічного розвитку та торгівлі України, Міністерства фінансів України, Державної казначейської служби, Державної фіскальної служби, а також вищих навчальних закладів.

 

Засідання круглого столу

Від ННІ післядипломної освіти в роботі круглого столу прийняла участь керівник Центру професійного розвитку кадрів, професор кафедри інноваційної діяльності в АПК Наталія Демешкант.

До речі, реєстрація до участі в роботі круглого столу була відкрита для кожного бажаючого на сайті Національного офісу Еразмус в Україні (http://erasmusplus.org.ua/), а всім, хто ще не зареєстрований на його сторінці для отримання новин, наполегливо рекомендуємо це зробити, щоб бути в курсі можливостей реалізації права на академічну мобільність.

Щодо виступів учасників круглого столу, на особливу увагу заслуговує проект реформування системи фінансування вищої освіти, представлений першим заступником Міністра освіти і науки Інною Совсун. З повною версією її виступу маєте можливість ознайомитись на сайті МОН України (http://mon.gov.ua/usi-novivni/novini/2016/03/30/finansovi-povnovazhennya-ukrayinskix-vnz-neobxidno-rozshiryati,-inna-sovsun/).

 Виступ першого заступника Міністра освіти і науки Інни Совсун

Хотілося б зупинитися лише на одній тезі, яка безпосередньо торкнеться кожного НПП.

«У контексті запланованої реформи державного замовлення нова модель фінансування ВНЗ передбачатиме блочне фінансування університетів. Кожен ВНЗ матиме гарантоване фінансування до 80% у порівнянні з минулим роком, та 20% - на основі результатів діяльності, в тому числі: кількості публікацій в міжнародних цитованих збірниках, показників інтернаціоналізації та частки коштів, отриманих з грантів на фінансування наукових досліджень (тобто на 1 «грантове» євро буде призначене 1 «державне» євро)», - зазначила Заступник Міністра освіти.

Подібна система фінансування діє в усіх закордонних вишах, тому так зрозуміла її невідворотність в Україні. То ж чим швидше почнемо орієнтуватися в грантових конкурсах, вимогах до участі в них, опануємо мистецтво заповнення грантових заявок, тим більше шансів отримати достойне фінансування як з боку європейських грантових донорів, так і з боку держави.

 

Учасники круглого столу з Світланою Шитіковою директором Національного Еразмус Офісу в Україні (в центрі фото)

На кінець, ще раз нагадуємо про науково-практичний семінар «Участь української сторони в Європейських грантових програмах», який відбудеться 4-6 квітня 2016 р. на базі навчально-наукового інституту післядипломної освіти. Семінар буде проходити у формі інтерактивних занять та майстер-класів. Підсумкова форма контролю – написання власної грантової заявки.

За результатами участі в семінарі слухачі отримують сертифікат про підвищення кваліфікації.

Реєстрація на http://science-education.com.ua/registration/15-reestratsijna-forma-2.html.

 

Наталія Демешкант
Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook