Дослідження полів із допомогою Дронів триває!!!

1 квітня 2016 року

    Співробітниками кафедри автоматики та робототехнічних систем ім. акад. І. І. Мартиненка к.т.н. Комарчуком Д. С. та Івановим П. В. спільно з кафедрою ландшафтної екології і заповідної справи д.б.н., проф. Стародубцевим В. М., Урбан Б. В. проведено обстеження дослідних полів у ВП НУБіП України «Великосгнітинське НДГ ім. О. В. Музиченка» із використанням літаючих робото технічних комплексів.
    В США та Японії проводяться подібні дослідження щодо моніторингу насаджень, в яких використовують додаткове опромінення, штучні наземні оптичні шаблони чи суто визначають проблемні ділянки полів, де потім використовують стандартне наземне устаткування.
Основна ідея нашої роботи полягає в тому, щоб за аналізом інформаційної складової оптичного діапазону спектру, яка може бути виділена з допомогою цифрової фотокамери і оперативного опрацювання отриманого зображення спеціалізованим програмним забезпеченням на різних етапах сільськогосподарських робіт виявляти проблемні ділянки полів та завчасно коригувати роботу сільськогосподарської техніки для досягнення оптимального результату.
      Колективом авторів в попередніх дослідженнях було розглянуто можливість використання цифрової фотокамери для аналізу ґрунту на кількість гумусу, визначення грибкових захворювань на рослинах в тепличних господарствах тощо. Виконані роботи проводились з наземного обладнання в тому числі без додаткового опромінення чи використання оптичних шаблонів, тому запропоновані алгоритми отримання інформації можуть бути використані для дистанційного зондування на відкритій місцевості на відстанях до кількох сотень метрів. Запропонована методика дозволяє застосувати стандартні безпілотні літальні апараті, що можуть без обмежень використовуватись у сільському господарстві.
    

  Результати досліджень показали суттєву неоднорідність полів із точки зору зволоження їх окремих ділянок, що добре видно на знімку.

Старший викладач, к.т.н. Комарчук Д.С.


Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook