Засідання координаційної ради з питань науково-технічної діяльності НУБіП України

9 квітня 2016 року

У вівторок, 05.04.2016 року відбулося чергове засідання координаційної ради НУБіП України з питань науково-технічної діяльності.

 На засіданні Координаційної ради з питань науково-технічної діяльності, яке відбувається традиційно щовівторка, під головуванням начальника науково-дослідної частини Володимира Отченашка, обговорено низку актуальних питань, зокрема стан ліцензування наукових спеціальностей, плани наукових колективів щодо відзначення Дня науки, концепцію експонування здобутків університету на 28-й Міжнародній агропромисловій виставці «АГРО-2016», накази МОН, аналіз публікаційної активності тощо. 

 

 

     Завідувач відділу аспірантури та докторантури Олена Барабаш ознайомила присутніх з матеріалами семінару-тренінгу «Запровадження освітньо-наукових програм в аспірантурі та ліцензування», який відбувся у Міністерстві освіти і науки України 04 квітня.
     Обговорено особливості підготовки ліцензійних справ. Так, для виконання вимог щодо кадрового забезпечення, ліцензіат подаватиме інформацію про членів проектної групи, які мають наукові ступені із різних спеціалізацій, але в межах однієї спеціальності. Проектна група має складатися не менше ніж з 3-х осіб, що мають науковий ступінь та вчене звання, два з яких мають бути докторами наук. Одна особа може бути гарантом лише однієї проектної групи. Також членам координаційної ради було наголошено про необхідність підготовки освітньо-наукових програм і навчальних планів по ліцензуванню наукових спеціальностей до 18 квітня поточного року для затвердження на Вченій раді університету. Саму ж підготовку ліцензійних справ необхідно завершити до 29 квітня. Для організації цієї роботи підписано відповідний Наказ ректора університету.

     Також очільниця відділу аспірантури поінформувала, що 23 березня цього року на засіданні Уряду відповідною Постановою № 261 було затверджено «Порядок підготовки здобувачів вищої освіти ступеня доктора філософії та доктора наук у вищих навчальних закладах (наукових установах)». Зокрема, цією Постановою упорядковано прийом до вищого навчального закладу (наукової установи) здобувачів вищої освіти ступенів доктора філософії та доктора наук. Передбачаються вступні випробування та виконання особою відповідної освітньо-наукової програми вузу за певною спеціальністю та проведення власного наукового дослідження (іспитів на кшталт кандидатських не передбачається). Встановлюється, що підготовка в аспірантурі та докторантурі завершується захистом наукових досягнень аспіранта або докторанта у спеціалізованій вченій раді. Спрощується процедура в частині визначення готовності дисертації та дисертанта до атестації спеціалізованою вченою радою - лише за рішенням наукового керівника (консультанта). Реалізується принцип автономії вищих навчальних закладів в частині набуття закладом права на підготовку наукових кадрів за своїм власним рішенням, а не за рішенням МОН.

     Аспіранти та докторанти, які бажають отримати ступінь кандидата або доктора наук, завершать своє навчання в аспірантурі у 2019 році, здобувачі наукового ступеня – у 2020 році.

     Ключові зміни, які будуть впроваджені з новим порядком підготовки доктора філософії та доктора наук полягають в тому, що підготовка доктора філософії здійснюється в аспірантурі, яка включає у себе денну, вечірню та заочну (дистанційну) форми навчання, а також поза аспірантурою – для здобувачів, які поєднують наукову та науково-педагогічну діяльність. Підготовка доктора наук здійснюється тільки за денною формою навчання або шляхом самостійної підготовки дисертаційного дослідження. Також змінюється термін навчання в аспірантурі, ад’юнктурі денної, вечірньої та заочної форми навчання – 4 роки. Для підготовки і перебування в докторантурі цей термін складає 2 роки.

     Нова постанова також дозволить покращити матеріальний стан аспірантів. У порядку підготовки доктора філософії передбачено, що аспірант або докторант, який захистився до закінчення терміну підготовки, має право за власним бажанням та вибором отримати одноразову виплату у сумі залишку стипендії, передбаченої у бюджеті вищого навчального закладу, отримати оплачувану відпустку на строк, що залишився, або, у випадку, якщо аспірант чи докторант залишається працювати у тому ж ВНЗ, сума залишку від стипендії може бути зарахована йому як щорічна надбавка до заробітної плати.

     Наступне питання порядку денного координаційної ради було присвячене Дню науки. Зазвичай це професійне свято відзначають у третю суботу травня, у цьому році це буде двадцять перше. Начальник науково-організаційного відділу Вікторія Самсонова нагадала присутнім традиційний сценарій святкування та зазначила, що хотілося б у цьому році його дещо змінити та звернулася до директорів науково-дослідних інститутів та заступників деканів з наукової роботи щодо обговорення в колективах програми відзначення цього свята.

    Начальник відділу науково-технічної інформації Наталія Шевченко винесла на обговорення нову концепцію участі університету у XXVIII Міжнародній агропромисловій виставці «АГРО-2016», яка відбудеться 8-11 червня цього року. Враховуючи минулорічний досвід, наголосила вона, варто звернути увагу науково-дослідних інститутів та факультетів на додаткове представлення наукових розробок на спеціалізованих тематичних виставках, таких як: «Hi-Tech АГРО», «Біопаливо», «ANІMAL`EX», «Рослинництво і агрохімія» тощо, які пройдуть в рамках «Агро-2016». Це сприятиме додатковій популяризації і, головне, приверненню уваги фахової аудиторії до новітніх наукових досягнень університету.

 

 

    Начальник науково-дослідної частини Володимир Отченашко ознайомив присутніх з рекомендаціями МОН України (лист від 28.03.2016 р.) щодо відзначення 20-ої річниці Конституції України, а саме проведення упродовж травня-червня тематичних науково-технічних заходів (круглі столи, семінари, конференції, конкурси) щодо розвитку конституціоналізму в Україні та проведення конституційної реформи. Також, він наголосив, що міністерство оголошує конкурс на отримання іменних стипендій Верховної Ради України для найталановитіших молодих учених. А ще, зараз на профільних секціях міністерства триває експертиза анотованих звітів про виконання науково-дослідних робіт у 2015 р., про результати якої буде повідомлено після їх затвердження 21 квітня.

    Для обговорення та рекомендації на затвердження вченою радою університету на засіданні також були розглянуті наукові монографії.

Костянтин Махно,
молодший науковий співробітник

http://nubip.edu.ua/node/21532

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook