Регіональний розвиток в Україні

11 травня 2016 року
НУБіП України

В рамках проведення засідань гуртка «Регіоноведення» 10 травня 2016 року в ННІ післядипломної освіти відбувся круглий стіл «Регіональний розвиток в Україні: сучасний стан та майбутні тенденції».

 У роботі круглого столу взяли учать:

М.М. Кулаєць – директор ННІ Післядипломної освіти професор кафедри менеджменту інноваційної діяльності,

В.О. Пабат  – заступник директора ННІ післядипломної освіти, д.с-г. наук, професор кафедри публічного управління та адміністрування,

Т.П. Кальна-Дубінюк – д.е.н., професор кафедри аграрного консалтингу та сервісу,

О.Д. Витвицька – д.е.н., професор менеджменту інноваційної діяльності,

К.В. Наконечна –  к.е.н., доцент менеджменту інноваційної діяльності, керівник гуртка «Регіоноведення».

Б.В. Вишнівська –  к.е.н., доцент менеджменту інноваційної діяльності,

О.А. Стретович– к.е.н., доцент менеджменту інноваційної діяльності.

та студенти 8 групи с.т.  економічного факультету, члени гуртка «Регіоноведення».

Дискусія круглого столу розгорнулась навколо актуального питання, яке висвітлила М.М. Кулаєць в своїй доповіді «Законодавча база щодо формування державної регіональної політики», особливо наголосивши про важливість Закону України «Про місцеве самоврядування», прийнятого у 2015р.

К.В. Наконечна підтримала дискусію щодо актуальності зазначеного закону, та висвітлила основні проблеми міжбюджетних відносин в Україні : недостатній рівень  власної дохідної бази місцевих бюджетів, неефективна система розподілу загальнодержавних податків,  надмірна централізація котів на державному рівні, тобто гроші збираються у Державному бюджеті, а потім, “згори” надаються територіальним громадам, низький рівень виконавчої дисципліни.

В.О. Пабат у своїй доповіді «Економічні основи розвитку сільського господарства на базі громад» висвітлив основні перспективні напрями розвитку сільського господарства в Україні, проаналізував поточний стан тваринництва, основні проблеми розвитку інноваційної діяльності в сільському господарстві. Досить цікавим в його доповіді для студентів було почути саме про власний досвід доповідача, його теоретичні та практичні доробки.

О.Д. Витвицька висвітлила актуальні проблеми інноваційно-інвестиційної діяльності в АПК, проаналізувала регіони України з точки зору інвестиційної привабливості, та окреслила основні перспективи інноваційної діяльності в Україні.

Т.П. Кальна-Дубінюк поділилась отриманими враженнями від нещодавно відвіданої міжнародної науково-практичної конференції «Розвиток сільських територій в умовах децентралізації: стан, можливості та ризики».  Доповідач наголосила про те, що децентралізація та утворення об’єднаних територіальних громад (ОТГ) найперше стосується сільських, селищних та міських, міст районного значення громад. В наслідок утворення ОТГ, сільські території вперше мають можливості конвергенції з міськими територіями, адже в Україні створюватимуться громади де є сільські та міські поселення і де міста матимуть безпосередній вплив на сільські території.

Студентки А. Шихненко та І. Фетісова виступили з презентаціями своїх статей, цікаво висвітливши свої основні пропозиції щодо проблем формування трудоресурсного потенціалу України та перспектив розвитку економічного потенціалу Волинського економічного району.

Доповідачі відповіли на запитання аудиторії, ділилися думками щодо подальшого соціально-економічного розвитку регіонів України.

Студенти отримали багато позитивних вражень, досвіду, важливої інформації, які будуть важливим стимулом для їхнього подальшого професійного становлення.

 

 

 

К.В. Наконечна, к.е.н., доцент кафедри менеджменту інноваційної діяльності, керівник гуртка «Регіоноведення».

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook