Університет відзначив свій 118 день народження

27 травня 2016 року

     Сьогодні велика і дружня сім’я нашого славного університету відзначає свій 118-й день народження, відкриваючи свято, зазначив ректор університету Станіслав Ніколаєнко. 118 років тому указом імператора Олександра ІІ був створений Київський політехнічний інститут. З чотирьох відділень Київської політехніки два опікувалися проблемами сільського господарства. За час, що минув, підготовлено більше 150 тисяч фахівців сільського господарства, виховано тисячі відомих виробничників, державних діячів, вчених і науковців. 

     Університет завжди прославляли і прославляють його випускники. Серед них – голови Верховної Ради України різних скликань Іван Плющ і Олександр Мороз, народний депутат України, голова Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко, колишній віце-прем’єр-міністр Юрій Мельник, президент Національної академії аграрних наук Ярослав Гадзало, директор інституту по прогнозуванню техніки, народний депутат України Володимир Кравчук, перший міністр лісового господарства України Валерій Самоплавський, міністр рибного господарства України Микола Швиденко, директор інституту механізації, голова ради роботодавців Валерій Адамчук та інші. Це також і наші успішні виробничники, Герої України директор агрофірми «Маяк» Микола Васильченко, голова фірми «Єрчики» Володимир Дідківський, голова ПП «Радівське» Анатолій Пачевський, відомий аграрій Олексій Приліпко, а також президент Українського клубу аграрного бізнесу Алекс Ліссітса, голова правління підприємства «Терезино» Іван Кудлай та інші. 

     Університет нині знаходиться в непростій фінансово-економічній ситуації. Ріст цін на енергоносії, дефіцит бюджету сковує його діяльність. Та, попри все, за рахунок наших випускників, благодійників ми розвиваємося, продовжив ректор. За неповні два роки лише на капітальних ремонтах гуртожитків і навчальних корпусів освоєно більше 30 мільйонів гривень. Лише одних дахів перекрито майже 15 тисяч квадратних метрів.

     Створюються нові лабораторії. Ми вдячні компаніям КУН, ХАРДІ, Червона Зірка, Єва, ХОРС-КЛМ, меценатам і спонсорам Віталію Скоцику, Віктору Чигринцю, Григорію Калетніку, Юрію Мельнику, Леоніду Кельвичу, Івану Усу, Роману Золотаревському, Юрію Карасику і багатьом-багатьом іншим

     Наші студенти в нинішньому році продемонстрували високий рівень знань на Всеукраїнських олімпіадах і конкурсах. Більше 40 з них (удвічі більше, ніж минулого року) стали їх переможцями і призерами.
     Молоді вчені Оксана Чорнобров, Світлана Білоус, Вадим Щербатюк, Володимир Штепа, Наталія Заєць, Світлана Сторожук відзначені державними нагородами. Не можна не згадати здобутків Валерія Кашпарова, Миколи Стародуба, Сергія Зібцева, Артура Ліханова, Ігоря Ібатулліна, Сергія Кваші, Володимира Козирського, Миколи Цвіліховського, Дмитра Войтюка, Вячеслава Ловейкіна, Анатолія Мазуркевича, Семена Танчика, Геннадія Голуба, Володимира Бусола, Івана Ковальчука та інших.

     Нині Україна переживає важкі часи: фактично перебуває в стані війни з Росією. Але наші захисники є незламними, їх героїзм справжній. І серед них наші випускники Андрій Моругий, Олександр Марчук, Іван Ступак та інші, які віддали своє життя в цій боротьбі. А студент Бережанського агротехнічного інституту Герой України Устим Голоднюк увійшов до Небесної сотні Майдану.

     Аграрний сектор тримає сьогодні всю економіку України. Але науково-технічний прогрес, четверта промислова революція ставить перед нами нові завдання. Тому наше спільне завдання – зробити Україну найбагатшою, найпотужнішою державою світу. І ми цього досягнемо: якісними навчанням, дослідництвом, плідними зв’язками з бізнесом, розвитком науки, інноваціями, патріотизмом і натхненною працею вчених і студентів!
     У нашого науково-педагогічного колективу є тверда і чітка стратегія розвитку, яка носить назву «Голосіївська ініціатива – 2020». Ми ставимо завдання увійти в п’ятірку кращих університетів України, мати визнання серед вишів світу. Наша alma mater динамічно розвивається, і у цьому русі Станіслав Ніколаєнко побажав колективу досягнення задекларованих цілей, щастя, міцного здоров’я і всіляких гараздів.

     Вітаючи колектив університету зі святом, голова наглядової ради Микола Томенко пригадав святкування минулорічного Дня знань. За якихось дев’ять місяців звідтоді стали помітні разючі зміни на краще. Він закликав цінувати все добре, що робиться в нашому університеті, подякував колективу за щоденну роботу по його розвитку і популяризації, згадав про автономію вишів, де наріжним каменем політики є шанування викладача і студента.

     Гостею свята була і міністр освіти і науки України Лілія Гриневич. Освіта, як і економіка, перебуває нині у скрутній ситуації, зазначила вона у своєму виступі. Сьогодні валовий внутрішній продукт України на третину формується за рахунок аграрного сектору економіки. Забезпечення його висококваліфікованими кадрами – одне із завдань, які виконує НУБіП, навчаючи студентів за всім комплексом агробіологічних спеціальностей і не тільки. 
     Міністр відзначила, що наш університет визнаний роботодавцями і громадськістю – входить до десятки кращих університетів України і трійки столичних, його плідну співпрацю з Міністерством освіти і науки. 

     З щирими словами вітань виступали президент Національної академії педагогічних наук України Василь Кремень, заступник міністра аграрної політики та продовольства Олена Ковальова, перший заступник голови Державного агентства лісових ресурсів України Христина Юшкевич, голова Київської обласної ради Ганна Старікова, випускник університету – колишній міністр екології Іван Заєць, голова Голосіївської районної в місті Києві державної адміністрації Наталія Бондар, проректор Білоцерківського національного аграрного університету Володимир Сахнюк та інші. Президент же Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Алекс Ліссітса до слів вітань додав і вагомий подарунок – сертифікат на 100 тисяч гривень, а директор департаменту Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру Олександр Краснолуцький – сучасне геодезичне обладнання для підготовки землевпорядників.

     На знак щирої подяки керівництво університету прийняло рішення присвоїти почесне звання «Меценат НУБіП». Ректор університету Станіслав Ніколаєнко вручив дипломи про це представникам ПАТ «Червона зірка», компаній «KUHN» і «HARDI»

     Після прес-конференції Станіслав Ніколаєнко з почесними гостями, до яких приєднався і міністр аграрної політики та продовольства України Тарас Кутовий, оглянули презентації факультетів, навчально-наукових інститутів, відокремлених підрозділів та навчально-дослідних господарств.

 

     Кожен факультет, навчально-науковий інститут презентував себе на День університету. Факультет тваринництва та водних біоресурсів організував виставку навчально-методичної літератури своїх науковців. Зазначеним, а також різноманітними нагородами доповнив свою факультет захисту рослин, біотехнологій та екології. Інформаційний матеріал представили також менеджери та економісти. Останні ще й облаштували спеціальне місце, де кожен бажаючий міг зробити світлини на згадку. Про можливості та особливості навчання в ННІ післядипломної освіти інформували його викладачі.

     І смачне, і корисне презентували відвідувачам представники агробіологічного факультету. Тут – і десертна, й борщова група, вирощена дбайливими руками наших агрономів на дослідних ділянках. А ще – насіння зернобобових культур селекції колег-науковців та снопи пшениці з полів навчально-дослідних господарств.

     Частували смаколиками власного приготування викладачі і студенти факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК.

     За основними напрямами підготовки фахівців, а це лісове, садово-паркове господарство, мисливствознавство, і науковими напрямами побудована експозиція ННІ лісового і садово-паркового господарства. Тут можна побачити окремі експонати птахів та звірів, найкращу техніку фірми STIHL, а також сучасний спецодяг, який презентував Регіональний Східноєвропейський центр моніторингу пожеж.

     Крім рекламної та інформаційної продукції, минулорічний володар кубку – юридичний факультет – на чільне місце поставив свій трофей, сподіваючись стати переможцем у загальнофакультетських змаганнях вдруге поспіль. А землевпорядники приготували відвідувачам солодкі привітання. Основна композиція – різні геодезичні прилади. 

     Розповіддю про клітинні технології як перспективний напрям дослідництва зацікавили біля експозиції факультету ветеринарної медицини.

     Було чим здивувати інженерам. Так, енергетики представили розроблені кафедрою автоматики та робототехнічних систем ім. акад. І.І. Мартиненка роботи, конструктори – автомобілі та розробки одного з найкращих наукових гуртків університету «Мехатроніка», а механіки – в дії соленоїдний двигун, двохфазну сушилкову систему. Крім того, на факультеті конструювання та дизайну презентували ще й доробки колективу – вишиванки та писанки. Діяла тут і виставка трипільської культури та проходив майстер-клас з ліплення її елементів.

Изображение

Изображение

     Факультет інформаційних технологій дарував на згадку магніти з цифровим фото відвідувачів та презентував сконструйований його студентами 3-д принтер.

     Гуманітарно-педагогічний факультет теж проводив майстер-класи із сервірування столу та мистецтва створення малюнків на воді – ебру. А його кафедра соціальної педагогіки та інформаційних технологій в освіті запросила у центр дозвілля «Творчий простір» дітей на час святкування Дня університету. До послуг дітлахів – аквагрим, пальчикові ігри з кінестетичним піском, плетіння з резинок, вітражні малюнки, виготовлення народних іграшок в стилі ляльки-мотанки, іпотерапія з поні лабораторії конярства. До того ж за свою вправність і кмітливість малеча отримувала заохочувальний подарунок.

     Настала черга відокремлених підрозділів університету. Їх експозиції були не менш цікавими. Спільно представили здобутки Ніжинський агротехнічний інститут і Ніжинський агротехнічний коледж. І, звісно, відобразили в ній специфіку свого регіону – ніжинський огірок. А ще презентували овочеву продукцію, вирощену в навчально-науково-виробничому підрозділі. 
     Експозиції навчально-дослідних господарств університету були оформлені в українському стилі: хатина під солом’яною стріхою, збіжжя, національні страви – словом все те, чим багата українська земля. Крім того, вони змагалися за звання найкращого кашовара. 

Изображение

     Чимало відзнак та нагород в різних освітянських виставках та заходах мають наші коледжі: Ірпінський економічний та Рівненський аграрний. Цьому була присвячена окрема композиція. 

     Увесь колорит та дух Закарпаття відчувався в експозиції Мукачівського аграрного коледжу. Тут і угорське мереживо, і вишивка, керамічні вироби, рукоділля, виноробство… Перелічити все й годі.

     Картини, вишиванки, різноманітні вироби були представлені і Заліщицьким аграрним коледжем ім. Є. Храпливого. Варениками частували гостей представники Бобровицького коледжу економіки і менеджменту ім. О. Майнової

Изображение

     Піснею, короваєм, костюмованими аніматорами, козаками та козачками зустрічали відвідувачів експозиції Немішаївського агротехнічного коледжу. Її особливістю став організований живий міні-куточок з перепілок, кролів, кіз, бройлерів. Діючий макет японського саду та розроблений гуртківцями диво-годинник, який одночасно показує час, температуру навколишнього середовища в приміщенні і зовні, презентував Боярський коледж екології і природних ресурсів. Розумний ліхтар та велетенську книгу власної історії привіз Бережанський аграрний коледж. Технології виготовлення кованих елементів демонстрували представники Бережанського агротехнічного інституту.


 

     А потім був гала-концерт ХХХV фестивалю художньої творчості «Голосіївська весна-2016» – і ми ще раз згадали тижневий фестивальний марафон, до котрого приєдналися вже і колективи відокремлених підрозділів НУБіП. 

«Тридцять п’ятий наш фестиваль,
Тридцять п’ять довгих славних років,
Небо чисте в нас, мов кришталь,
Ліс прадавній шумить із усіх боків!
На столах, слава Богу, – хліб,
Мирні думи у нас єдині,
Вдячні долі, що є НУБіП,
Щастя зичимо Україні!»

– написав про нього заступник декана економічного факультету Олег Криворот.

     Звичайно, усі з нетерпінням чекали оголошення результатів фестивалю і нагородження переможців і номінантів. Але досвідчені ведучі Дарія Орєхова та Василь Смертюк з гідністю тримали інтригуючу паузу: мовляв, все, що заслужили, творчі команди отримають, а на кращих з кращих варто подивитися! 

     Концерт розпочала його цікава творча команда факультету конструювання і дизайну. І, здається, слова про рідний НУБіП, покладені на впізнавану музику, скоро знатимуть не лише студенти цього факультету. «Кадриль» і «Ківак», «Веснянка» і «Гуляння», вокальні композиції «Вечір» і «Тобі, Україно» – і глядачі та слухачі уже у вихорі творчості.

     Проте молодість, пристрасть і азарт не дали забути і про болючі, але такі важливі для нашого сьогодення теми – миру і війни, пам’яті і забуття, життя і щасливого майбутнього. Вимогливе журі відібрало для їх творчого висвітлення дуже проникливі і талановиті композиції, тому навіть у атмосфері свята вдалося викликати абсолютну тишу піснею «Повертайся живим» у виконанні Оксани Ткачової з Бережанського агротехнічного інституту та «Листом до сина» від Наталії Поліщук з юридичного факультету. Хоча у такій же тиші глядачі спостерігали і акробатичну композицію «Молода Січ», представлену Ірпінським економічним коледжем.

     А родзинкою програми став виступ гостей із Вроцлава із прекрасною сальсою. А потім були і тарантелла, і іспанські ритми, і індійський танець, і танго пристрасті. До речі, викладачі Бережанського агротехнічного коледжу достойно перейняли естафету юридичного факультету та факультету землевпорядкування, де викладачі також полюбляють танго (пригадаймо минулорічний конкурс «НУБіП» запалює зірки»!). Лірична «Під небом Парижа» змінила «Pussycat Dolls-Sway», інструментальне лібертанго – романтична пантоміма, іспанську мову італійська. Прозвучала і польська, адже нещодавно вокальний колектив нашого університету відвідав Вроцлавський університет.

       Традиційно у серйозних конкурсах працює не лише журі, а глядачі, котрі визначають, кому дістанеться приз глядацьких симпатій . На "Голосіївці"  ж журі вирішило започаткувати приз суддівських симпатій - і дістався він факультету інформаційних технологій.

     А результати творчих поєдинків такі. Володарями 3-ї премії стали колективи Ірпінського економічного коледжу, факультету конструювання і дизайну, факультету тваринництва і водних біоресурсів, економічного факультету. Другої премії журі визнало гідними Ніжинський агротехнічний інститут, юридичний факультет та ННІ лісового і садово-паркового господарства. Лауреатами першої премії стали Бережанський агротехнічний інститут та гуманітарно-педагогічний факультет.

     Найвищу відзнаку фестивалю – Гран-прі – здобув факультет аграрного менеджменту. Наступного року він зможе відпочити, взявши участь у фестивалі як почесний переможець – так, як цього року було з факультетом ветеринарної медицини.

Изображение     

Изображение     

     

     Яскравою фінальною крапкою Дня університету зразка 2016 року стала студентська дискотека Big Bass NUBiP Festival.

Валентин Обрамбальський,
Ольга Наконечна,
Ірина Білоус

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook