Що зробити, щоб підготувати наукову статтю до Web of Science?

21 червня 2016 року
НУБіП України

 

 

     Саме на це та ряд інших, болючих для українських науковців питання, пов’язані з підготовкою магістрів та аспірантів, організацією науково-педагогічної діяльності в виші, особистим професійним вдосконаленням та науковим ростом почули відповідь та отримали рекомендації учасники міжнародного науково-практичного семінару «Як стати успішним науковцем на міжнародному рівні», що проходив в університеті 15-17 червня 2016 р.

     Почесними лекторами семінару були професор Яцек Козел (Державний Університет Штату Айова, США) та д-р Яцек Марковський (Вроцлавський природничий університет, Польща).

     Семінар проходив англійською мовою, а лекції закордонних лекторів супроводжувалися для більш точного розуміння змісту, попередньо підготовленими перекладами їхніх презентацій.
     То ж учасникам з навіть порівняно низьким рівнем англійської мови було легко зрозуміти виступи, проаналізувати представлений матеріал і зробити важливі висновки. 

     Наприклад, щодо типових помилок при підготовці наукової публікації: «Ви не приділяєте спеціального часу для написання в щоденному розкладі роботи; Ви приділяєте неправильний час; Ви не уявляєте скільки часу займе процес написання; Ви вважаєте, що все повинні зробити самі; завдання, які Ви окреслили занадто складні; Ви не пам’ятаєте, що потрібно зробити; неправильна організація місця роботи», – це лише конспективні нотатки, які розгорнуто, на прикладах пояснював проф. Яцек Козел

     До основних стратегій успішного наукового публікування належать: розміщення статей в кращих міжнародних журналах; використання останніх статей цього журналу в якості шаблону; виділення значення та новизни дослідження, представленого в статті; уникнення публікування платних статей у відкритому доступі; здійснення рецензування з метою навчитися писати власні статті. 
     Учасники семінару під керівництвом американського професора проаналізували причини прийняття статей до друку та відхилення їх на доопрацювання.

     До рекомендацій підготовки гарної статті належить: здійснення докладного огляду літератури з використанням порталу Webof Science; чітке окреслення завдань, які відповідають прогалинам, виявленим на підставі аналізу досліджень, здійснених закордонними вченими з вашої сфери; правильно написана анотація та вдала назва статті. Ці, на перший погляд, зрозумілі і всім відомі рекомендації, в дійсності не дотримуються в статтях, що надходять до редакцій визнаних закордонних журналів. Підтвердженням цього є низький показник наукових публікацій НПП НУБіП України в журналах, що входять до бази Webof Science (табл. 1). 

Таблиця 1. Порівняльні дані щодо наукових публікацій в 
Державному університеті Штату Айова та деяких університетів Польщі і України
 

Університет

Кількістьпубликацій в2015 (WebofScience)

Показникміжнародного рейтингу в 2015, QS

Академічний рейтинг университетів світу(2015)

Times Higher EducationВсесвітній універсиетський рейтинг(2015-2016)

США (всього)

1 685 000

   

Державний університет штату Айова

7 678

355

151-200

251-300

Польща (всього)

91,800

   

Ягелоньский університет(Краків)

7 040

411-420

301-400

601-800

SGGW (Варшава)

370

-

-

-

Вроцлавський природничий університет

200

-

-

-

Україна (всього)

12 860

-

-

-

НУБіП Украини

24

   

Львівский національний аграрний університет

10

   

 

     То ж прагнути є до чого. Крім того без публікацій у міжнародних журналах Webof Science немає шансу отримати міжнародний грант, що до певної міри пояснює низькі показники отримання грантів українськими вченими.
     Проте, все ж 24 публікації авторства НПП НУБіП України опублікувалися! То ж є на кого рівнятися і у кого вчитися!
     На необхідність взаємного обміну досвіду теж звертав увагу проф. Яцек Козел.

     В циклі своїх виступів він зупинився також на діяльності Центру передового досвіду в навчанні та викладанні (Center for Excellencein Learningand Teaching) в структурі Університету Штату Айова. Метою функціонування Центру є підтримка, заохочення та підвищення ефективності викладання і навчання студента в університеті. Результатом є «культурні зміни», спричинені поширенням кращого досвіду в навчанні та викладанні в передовому університеті. В Центрі працює спеціально підібраний персонал та використовуються спеціальні програми вдосконалення методичних компетенцій для викладачів і аспірантів. А кожен викладач, який прагне зробити кар’єру в університеті, повинен пройти поважну методичну підготовку, в процесі якої не лише опанувати певними навчальними дисциплінами та продемонструвати на практиці педагогічну майстерність і володіння інтерактивними методиками, але й розробити власний навчальний курс і розмістити його для онлайн-освіти.

     Програма семінару крім теоретичної передбачала також практичну частину, під час якої його учасники під керівництвом доцента Вікторії Арестенко, ознайомились з процедурою реєстрації на основних міжнародних наукових порталах та спробували особисто створити власний профіль на них.
     Людмила Данкевич в рамках варштатів з ділової англійської мови розглянула з учасниками рекомендації підготовки успішного абстракту своєї статті англійською мовою.

     Завершився семінар урочистим врученням міжнародних сертифікатів, підписаних закордонними лекторами. 

Наталія Демешкант,

керівник підрозділу професійного розвитку кадрів 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook