Подвійні магістерські програми як шлях для покращення рейтингових показників університету

6 липня 2016 року
НУБіП України

 

     У навчально-науковому інституті післядипломної освіти відбувся круглий стіл за результатами виїзного міжнародного семінару «Подвійні україно-польські дипломи за технологічними спеціальностями» (22-24 липня 2016 р., Вроцлавський природничий університет)

     До участі в круглому столі були запрошені НПП кафедр університету. На круглому столі було акцентовано увагу присутніх щодо попередньо проведеної роботи університетом НУБіП та Вроцлавським природничим університетом. 

    Наші колеги з Вроцлавського природничого університету, цього разу факультет Біології і вирощування тварин, запропонували розпочати підготовчу роботу з запровадження подвійної підготовки зі спеціалізації «Виробництво органічної молочної продукції».
     Партнерський польський виш має власне поголів’я ВРХ (87 голів) молочного напряму, яке утримується в умовах, що дозволяє віднести продукцію до екологічно-чистої, а надої складають до 10 тис. т від однієї корови. 

     «Залишаємо за собою місію сприяти такого роду діяльності, допомагати у відпрацюванні структурними підрозділами університету стратегічної мети – наближенні рівня підготовки за основними аграрними напрямами до європейських стандартів. І польські виші є для нас містком до європейської якості освіти»,  наголошувала директор ННІ післядипломної освіти Марія Кулаєць.

     «На виклики часу, пов’язані з конкурентністю в освітньому середовищі, ми повинні бути оперативними на впровадження привабливих для сучасних студентів освітніх пропозицій, в тому числі і пов’язаних з подвійними дипломами. Не можна штучно зупинити бажання молоді навчатися в закордонних університетах, але можна цю ситуацію використати з користю для свого ВНЗ. В цьому випадку спільні магістерські програми це наш шанс з одного боку запропонувати українським студентам навчання в партнерському університеті, а з іншого – стимул вдосконалити свою навчально-наукову та матеріально-технічну базу, здійснити мовну підготовку науково-педагогічного персоналу, змінити підходи до керівництва магістерськими роботами», – зазначила керівник Центру професійного розвитку кадрів Наталія Демешкант.

     Саме на особливостях магістерської підготовки на факультеті Біології і вирощування тварин Вроцлавського природничого університету зосередила увагу доцент кафедри технології виробництва молока та м’яса НУБіП Наталія Кос. Вона поділилася приємними враженнями від ознайомлення з базами практичного навчання в партнерському виші – «просто в дворі факультету розмістився міні-зоопарк з домашніми тваринами – кури і качки, кози і вівці з ягнятами, кролики і навіть лама приваблюють на територію факультету не лише студентів, які безпосередньо під час занять виходять до тварин, щоб перевірити ті чи інші параметри, що тільки що обговорювалися в аудиторії. Біля огорож з тваринами повно місцевого населення з дітьми, школярів, які приходять сюди як у безкоштовний зоопарк, в якому ще й вислухаєш експромтом невелику лекцію від студентів або працівників, що пораються біля тварин». А це, погодьтеся неабияка профорієнтаційна робота – ніби не помітна, але дієва, бо факультет щорічно є лідером при прийомі вступників, а кількість студентів стабільно зростає.

     Присутній на круглому столі заступник директора ННІ післядипломної освіти Віктор Пабат пригадав досвід Полтавської аграрної академії, на території якої між навчальними корпусами ще кілька років назад функціонували басейни з рибами, а в комфортних клітках виглядали своїх годувальників-студентів кози і вівці, птиця різних порід. На жаль цей унікальний досвід дещо втрачений.

     Завідувач кафедри технології виробництва молока та м’яса професор Анатолій Угнівенко відзначив, що за переважною більшістю навчальних модулів магістерська програма «Технологія виробництва продукції скотарства» в НУБіП України є подібною до такої у польському виші, що правда існує певні різниця в термінах навчання. Зокрема, наші магістри навчаються 4 семестри, а польські – 3, що вимагає розробки та введення нового спільного навчального плану.

     Заступник декана факультету тваринництва та водних біоресурсів Руслан Кононенко запевнив, що деканат в самий найближчий час запропонує проект подвійної магістерської програми і докладе зусиль для поширення цієї практики на інші магістерські спеціалізації факультету.

     На завершення роботи круглого столу були погоджені заходи щодо підготовки до введення подвійних дипломів та терміни їх виконання.  

     Підсумовуючи роботу круглого столу, запропоновано ряд послідовних дій, спрямованих на активізацію участі структурних підрозділів НУБіП України в запровадженні подвійних міжнародних магістерських програм, що сприятиме заохоченню до навчання в нашому університетів як закордонних так і українських студентів, які бажають на завершенні свого навчання в університеті отримати два магістерські дипломи – український та закордонний. 

Богдана Вишнівська,

доцент кафедри менеджменту інноваційної діяльності

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook