ПРАКТИКА СТУДЕНТІВ З АВТОМАТИЗАЦІЇ ТА КОМП’ЮТЕРНО-ІНТЕГРОВАНИХ ТЕХНОЛОГІЙ 2016: проміжний фініш

19 липня 2016 року

 Змістом навчального процесу підготовки фахівців з автоматизації та комп’ютерно-інтегрованих технологій передбачено кілька видів практик: навчальна, навчально-виробнича (технологічна), виробнича. Бакалаврська програма передбачає навчальну, навчально-виробничу та виробничу практики (тривалістю 1 – 1,5 місяці), магістерська – виробничу тривалістю майже 4 місяці. Кафедрою автоматики та робототехнічних систем ім.. академіка І.І. Мартиненка розроблена наскрізна програма таких практик та їх методичне забезпечення.



     За своїм змістом ці практики суттєво відрізняються, а тому і базами для їх проведень виступають різні структури.
Навчальні практики після завершення навчання на першому курсі бакалаврської програми підготовки фахівців студенти проходять в НУБіП України та його навчально-дослідних господарствах, де під керівництвом науково-педагогічних працівників відбувається знайомство із відповідним технологіями виробництва с-г. продукції, використанню комп’ютерних технологій у практиці с-г. виробництва. Після 2 курсу практичне навчання для студентів проходить в НУБіП України (лабораторії кафедри автоматики та робототехнічних систем ім. академіка І.І. Мартиненка, Центрі комп’ютерних технологій, де під керівництвом науково-педагогічних працівників знайомляться із сучасними технологіями виробництва мікропроцесорних засобів та побудови сучасних комп’ютерних мереж.

 


     Надзвичайно важливою для бакалавра є практика після 3 курсу, оскільки саме вона дає можливість ознайомитись із об’єктом дипломного проектування. У якості об’єктів практики виступають самі сучасні аграрні виробництва промислового типу: тваринницькі комплекси, птахофабрики, тепличні комбінати, комбікормові заводи, заводи із виробництва грибів, тощо.
Саме тут у студентів-третьокурсників була можливість ознайомитись із рівнем використання комп’ютерно-інтегрованих технологій, без яких автоматизація сучасних агровиробництв неможлива. Зокрема, це ПАТ «Комбінат «Тепличний», ТОВ «ЯсенСвіт», сервісна компанія «Ліміт», АТ «Оболонь», ПАТ «Миронівський завод по виготовленню круп та комбікормів», ТОВ «Асканія-Флора», ПрАТ «Київський завод безалкогольних напоїв «Росинка» і багато інших. Частина студентів проходили практику в Агрономічній дослідній станції нашого Університету і потрудилися на славу!
Практика проходила протягом червня – липня поточного року. І підведені підсумки підтвердили, що набуті студентами теоретичні навички знадобилися їм повною мірою. Ось лише декілька висловлювань студентів-практикантів про свою роботу в літньому семестрі.
    Богдан Долинюк (ПАТ «Миронівський завод по виготовленню круп та комбікормів»): «…ознайомився із сучасним підприємством, лідером української економіки. Вдалося прийняти участь у реконструкції систем автоматики в одному із цехів. Підтвердилася прописна істина, що без теоретичних надбань, важко орієнтуватися на виробництві».


    Артем Багінський (ПАТ «Кривоозерська харчосмакова фабрика», відома своїм брендом – мінеральна вода «Кривоозерська»): «…із підприємством знайомився іще до проходження практики. Працював із сучасними системами очистки води. Довелося захищати честь підприємства і на футбольному полі. Керівництво підприємства хоче співпрацювати із Університетом з різними спеціальностями. Отримав запрошення на роботу після закінчення бакалаврату».

     Юрій Задніпряний (сервісна компанія «Ліміт»): «…так склалося, що розпочали свою роботу іще у березні, адже сервісні роботи визначаються технологічними картами на проведення технічного обслуговування вимірювальних приладів і систем автоматики. І це вдалося реалізувати завдяки Договору про стратегічне партнерство між Університетом і Компанією, що укладений в рамках програми «Голосіївська ініціатива-2020. Підприємство і кафедра зосереджують свої зусилля на створенні Науково-практичного центру тепличних технологій в Межигір’ї. Під керівництвом кваліфікованих фахівців підприємства довелося налагоджувати автоматику систем водопостачання, замінювати pH-метри, проводити профілактику натрієвих ламп. Детально ознайомилися із програмним забезпеченням фірми Hoogendoorn (Голландія). Потрібно поглиблювати свої знання у вивченні англійської мови, особливо технічної термінології. Фірма уже пропонує нашим двом випускникам магістратури працевлаштування, причому із гарною оплатою праці».

 


Завершальним етапом практичної підготовки фахівців з автоматизації та комп’ютерно-інтегрованих технологій є виробнича практика студентів магістратури, котра проходить на робочих місцях та триває майже 4 місяці. Тут здобуваються практичні навички з монтажу та обслуговування КВП і А, що дає можливість отримати відповідну групу з техніки безпеки та детально познайомитись із об’єктом досліджень майбутньої магістерської роботи.
Досвід проведення практик кафедрою автоматики та робототехнічних систем ім. академіка І.І.Мартиненка дозволяє зробити висновок про можливість якісного забезпечення практичного навчання лише у випадку тісної співпраці з виробничниками та їх зацікавленості у результатах такої співпраці.

Володимир Решетюк, доцент кафедри автоматики та робототехнічних систем ім. акад. І.І.Мартиненка.

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook