Студент Богдан Баранцов зустрівся з канцлером Ангелою Меркель та вивчив досвід проведення земельної реформи в Німеччині

23 липня 2016 року

 Богдан Баранцов, студент 3 курсу факультету землевпорядкування, активний громадський діяч і поза межами університету. Остання його поїздка була до Німеччини, де він мав змогу вивчити досвід проведення земельної реформи та ведення сільського господарства. 

Процес переходу до ринкових відносин у східних землях Німеччини мав багато схожих проблем із тими, що доводилось вирішувати в галузі сільського господарства в Україні.  
 
У 1989 році у східних землях Німеччини у державній власності знаходилось 3 млн. га сільськогосподарських земель. У серпні 1990 року набув чинності Закон «Про приватизацію сільського господарства», відповідно до якого земельні ділянки, що використовувались колгоспами та кооперативами, були повернуті громадянам у приватну власність на основі архівних записів у поземельних книгах.
 
При цьому кожному власнику була надана можливість розпоряджатись своєю земельною ділянкою, зокрема, здати в оренду або продати ділянку тому, хто буде використовувати її для ведення сільськогосподарського виробництва; організувати своє фермерське господарство; внести ділянку у статутний капітал нового кооперативу або товариства.
 
Експропрійовані землі поверненню не підлягали та залишались у державній власності. Їх здали в оренду на 12 років з правом викупу у власність на пільгових умовах. І сьогодні орендатор може придбати до 50 % орендованих земель за ціною не менше 65 % від ринкової вартості, а інші 50 % земель - за ринковою вартістю. Всі ці умови дозволили створити на території Східної Німеччини 25 тис. фермерських господарств розміром від 1 до 1100 га або середньою площею 66 га (їх землі займають близько 21 % від наявних сільськогосподарських земель), 2,7 тис. індивідуальних підприємств, заснованих на родинних зв’язках засновників, розміром від 2 до 2500 га або середньою площею 450 га (їх частка у земельних угіддях складає 12 %), 2,9 тисяч кооперативів, товариств і акціонерних товариств розміром від 9 до 5500 га середньою площею 1400 га (їх частка складає 62 % сільськогосподарських земель), а також 2 млн. особистих підсобних господарств громадян розміром від 0,1 до 20 га середньою площею 3 га, для яких сільське господарство, як правило, не є основним дохідним виробництвом, а скоріше хобі. На даному етапі проведення земельної реформи в Україні було б доречно створити другий офіційний реєстр земельних ділянок, а саме поземельну книгу.
 
У поземельній книзі будуть реєструватися приватні правові відносини стововно земельних ділянок. Тобто, щоб поземельна книга була «дзеркалом» приватних речових прав на земельні ділянки і надавала про правові відносини, які стосуються відповідної земельної ділянки, як можливо вичерпну та надійну інформацію. Зокрема поземельна книга буде документувати: хто є власником земельної ділянки, які права інших осіб існують на відповідну земельну ділянку, які обтяження та обмеження покладені на земельну ділянку, у яких рангових відносинах між собою знаходяться відповідні права.
 
Це спростить отримання інформації про земельну ділянку громадянам, які бажають, або взяти в оренду, або придбати земельний наділ. Та надати вільний доступ до цього документу.
 
Під час візиту до Німеччини Богдан також відвідав ряд міністерств та зустрівся з канцлером Ангелою Меркель.
 
Коли студенти повернуться з практик і канікул на навчання, ми організуємо круглий стіл, де Богдан та його товариші поділяться своїми враженнями від поїздки та презентує досвід ефективних земельних реформ.
 
Наталія Мединська
 
Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook