ІІ Міжнародна Літня школа – українська частина завершена, стартує польська

25 липня 2016 року

 Завершилася українська частина ІІ Міжнародної літньої школи в стінах НУБіП України. Отже, перед від’їздом учасників до Вроцлава для продовження реалізації запланованої програми, хочеться підвести короткі підсумки, поділитися враженнями, окреслити завдання на майбутнє та напрями вдосконалення.

 
Всі, хто хоч частково мав стосунок до процесу підготовки, реалізації, або участі у цьогорічній літній школі, не міг не відчути той шалений темп та вир подій, які її супроводжували. А тому відразу хочемо висловити щиру подяку за чітку і злагоджену роботу всім підрозділам та службам університету, які кожен на своєму місці надавали організаторам та учасникам літньої школи академічну, технічну та документальну допомогу і підтримку. Починаючи від усміхнених працівниць їдальні з їх смачними обідами; доброзичливих чергових в гуртожитках №12 і 9, де проживали закордонні учасники; поважних водіїв університетської транспортної служби зі своєчасним поданням автобусів для виїзних занять; міжнародному відділу за своєчасну підготовку наказів та розпоряджень – роботи непомітної, але базової у випадку прийому закордонних учасників; особисто професору Сергію Зібцеву, директору ННІ лісового та садово-паркового господарства Петру Лакиді та директору Боярської лісової дослідної станції Анатолію Карпуку за організацію окремого дня в програмі літньої школи, присвяченого теоретичним і практичним аспектам лісової галузі в забезпеченні сталого розвитку.
 
А далі – щодня початок занять – академічна англійська мова з double-tutoring (заняття проводили відразу два викладача – наша Людмила Данкевич та Зофія Преле з відділення іноземної мови Вроцлавського природничого університету). 
 
 
 
Програма занять – написання абстрактів наукових статей, основи зрозумілого наукового спілкування, особливості презентації наукових проектів та результатів досліджень. 
 
Наступна частина – теоретичні заняття, лекції та воркшопи закордонних викладачів та НПП НУБіП України. Серед останніх – директор ННІ лісового та садово-паркового господарства проф. Петро Лакида, професор Віктор Юхновський, доценти Павло Кравець та Анатолій Кушнір, які представили палітру досліджень, що здійснюються в ННІ, і, які стосуються забезпечення сталого розвитку та безпеки життя.
 
 
 
 
З метою практичного ознайомлення з функціонуванням структурних підрозділів ННІ лісівництва та садово-паркового господарства, учасникам літньої школи були організовані екскурсії до університетського ботанічного саду та Боярської лісової дослідної станції. 
 
 
 
На жаль, дощова погода в той день не зовсім сприяла походу по лісовим стежкам, проте «немає злого без доброго» - учасники літньої школи мали більше часу для ознайомлення з сучасними відремонтованими та обладнаними аудіовізуальною технікою аудиторіями; експериментальною роботою лабораторії in-vitro; функціонуванням лісової пожежної станції, з високоточною цифровою системою раннього виявлення пожеж та з безпілотними літальними апаратами (квадрокоптерами) для вироблення стратегії гасіння безпосередньо на місці лісової пожежі. 
 
 
 
Директор Боярської лісової дослідної станції Анатолій Карпук та директор ННІ лісового і садово-паркового господарства Петро Лакида представили історію створення цього структурного підрозділу, науково-дослідні досягнення та проблеми, що потребуюсь вирішення. Зустріч викликала жваве обговорення, численні питання і коментарі від учасників літньої школи.
 
 
Не дивлячись на дощ, університетським автобусом у супроводі лісничих Романа Сови та Максима Шестака, учасники добралися до орнітологічного заказника, де на верхівках 187-річних соснах (саме з такою точністю вирахуваний фахівцями їх вік!) розгойдуються вітром великі гнізда диких чапель. 
 
 
День 3 – початок без змін – теоретичні заняття за розкладом. 
 
 
А далі стокілометрова подорож до Згурівського району Київської області в господарство «Тетяна 2011» (довідково: керівник господарства Василь Цвик, член ради роботодавців ННІ післядипломної освіти, одним з перших радо відгукнувся прийняти у себе на цілий день учасників міжнародної літньої школи). 
 
 
І ось ми тут – господарство, що розкинулося аж на три села, загальна площа – 2 500 га, основне джерело доходу – рослинницька продукція – пшениця, соя, соняшник, кукурудза, цукровий буряк. Крім того, картопля та ін. овочеві культури. Але інноваційним проектом і справжнім хобі для керівника та його колег є …. кози! І саме для того, щоб ознайомитися з функціонуванням високопродуктивного на майже 300 голів породистих французьких кіз господарства, ми подолали досить значний шлях. Але, побачене перевершило всі наші сподівання і очікування.
 
 
Будівництво козиного комплексу (якщо так можна його назвати) розпочалося рік назад і ми стали свідками робіт по закінченню приготування під’їздів до молокопереробного цеху на 7 тис. л молока на добу для виробництва кисломолочних продуктів та французьких сирів. Завершенню оздоблювальних внутрішніх робіт, налагодженню технологічних ліній. І це все в одному приватному фермерському господарстві!
 
 
 
Окремі приміщення для молочних кіз (довідково: добовий надій від 1 кізоньки – 4,8л молока!), цапів та молодняка. Доїння повністю автоматизоване доїльними апаратами фірми De-laval. Годівля спеціально розробленими раціонами, в приміщеннях чисто і з регульованим комфортним для тварин провітрюванням та температурою. 
 
 
Дивлячись на це щасливе стадо, складається враження, що ти на фермі у французькому Ніорі, з якого власне були закуплені родинні лінії кіз. Щоб переконати присутніх в тому, що продукція смачна, а також з метою подолання стереотипу щодо присутності в ній специфічного запаху, Василь Цвик та його помічниці підготували для нас несподіванку – дегустацію експериментальної продукції, яка уже з 1 серпня 2016р. з’явиться на полицях супермаркетів «Сільпо» та «Новус» під торговою маркою Zinka.
 
 
 
 
Учасники літньої школи не без здивування смакували козине молоко з жирністю 1,5%, 2,6% та 3,2%, кефір та біфідойогурт і навіть звичайний білий сир з винятково насиченим приємним смаком. Немає потреби пояснювати переваги козиного молока, його поживність та користь. Пан Василь як справжній господар та ентузіаст своєї справи (а саме таких ми шукаємо для співпраці) може годинами з захопленням розповідати про своїх улюбленців, про етапи становлення справи та плани на найближчу перспективу. 
 
А ще щиро пропонував провести наступну літню школу на базі його господарства, бо до наступного літа на території комплексу з’являться ошатні дерев’яні будиночки з усіма зручностями для гостей та відвідувачів, які бажатимуть насолодитися сільською природою, скуштувати свіжої молочної козиної продукції і просто попестити живих кізоньок.
 
Перспективою розвитку співпраці з господарством «Тетяна 2011» є також створення на його базі дослідницько-практичного центру для підготовки за подвійними дипломами з Вроцлавським природничим університетом. Василь Цвик уже зараз пропонує стажування в його багатопрофільному господарстві для наших та закордонних студентів і аспірантів. Важливо, що при цьому студенти-стажисти виконують реальні виробничі завдання, вивчають технологічні процеси та ще й отримують 80% від заробітної плати працівників господарства. Але найважливіше, таким чином молодь навчиться організації фермерської діяльності, набуде безцінного досвіду і переконається, що зовсім необов’язково шукати заробіток на закордонних суницях, більш дешевше і перспективно зробити це в Україні на подібних до відвідуваного нами господарствах. Адже все залежить від людини, її розуму і активної життєвої позиції. Всьому цьому можна повчитися у господаря, який знайшов для спілкування з нами час у своєму напруженому графіку. «Роби сьогодні те, що інші не хочуть, і будеш завтра жити так, як інші не можуть», - це прислів’я пана Василя яскраво підтверджує наші висновки.
 
На завершення нашого візиту обід у місцевому ресторані (довідково: їх на території 3-х сіл аж 2 – справжніх, вишуканих, оформлених в народному українському стилі, зі смачною традиційною українською кухнею). На наше запитання – навіщо ресторани в селі, пан Василь відповів: «Хлопець, який більшу частину свого життя проводить за сільською працею, повинен мати куди запросити дівчину, а за столом уміти вправно їсти ножем і виделкою. Тоді і скажемо, що маємо гарантований сталий розвиток з поєднанням екологічної, економічної та суспільної складової»
 
Субота – останній день української частини програми. Робота над груповими проектами, лекція на тему «Тренди в харчовому раціоні сучасної людини». 
 
І останній пункт української частини програми – подорож Дніпром на теплоході «Карпати», щоб уже точно переконати наших учасників в неперевершеності нашого міста, величі краєвидів, що відкриваються на берегах. За тиждень спільної роботи учасники літньої школи уже тісно потоваришували, напрацювали спільні ідеї для групових проектів і готові до їх реалізації під час польської частини програми.
 
 
Загальний висновок: подібні міжнародні заходи потрібні і корисні для нас всіх, бо сприяють консолідації зусиль для досягнення спільної мети – зробити наш університет привабливішим, комфортнішим та цікавим для наших споживачів – теперішніх і майбутніх студентів, їх батьків і роботодавців. А це гарантія руху вперед і забезпечення загальнодержавного успіху, до якого ми так прагнемо.
 
Наталія Демешкант,
керівник Центру професійного розвитку кадрів, координатор міжнародної літньої школи
 
Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook