Горіховий бум

15 вересня 2016 року

          Питання створення промислових садів горіхоплідних культур постало нині в Україні гостро, як ніколи. Головна причина - сприятлива ситуація на світовому ринку для експорту українських горіхів. Горіховий бізнес, що стрімко розвивається, готовий інвестувати у закладання сортових товарних насаджень значні ресурси. З іншого боку, підприємці, що вклали кошти у вартісний садивний матеріал іноземних сортів, несуть збитки через масове підмерзання дерев (особливо це стало очевидним після останньої зими).

13 вересня 2016 р. співробітники кафедри садівництва ім. проф. В.Л. Симиренка здійснили експедиційне обстеження насаджень горіхоплідних культур Черкащини. Відвідали дослідницький ліщиновий розсадник дендропарку «Софіївка» (м.Умань). Його керівник Балабак Олександр Анатолійович розповів про склад колекції, познайомив із перспективними сортами ліщини (фундука), напрямками і результатами наукових досліджень.

Викладачі мали можливість спробувати у дії пристрій для збирання горіхів. Нас приємно вразив гарний агротехнічний стан насаджень, здоровий вигляд рослин і їх висока врожайність. Також ми отримали унікальну можливість скуштувати ліщинові горіхи різних сортів.

Побували також у приватному підприємстві Олега Коновалюка, який веде горіхове господарство у Лисянському р-ні. Провели оцінку різних типів насаджень горіха грецького (волоського). Сам фермер вважає перспективною селекційну роботу із швидкоплідними місцевими формами сортотипу «Ідеал» з подальшим  налагодженням вегетативного розмноження найкращих з них.

Він погодився із нашою думкою, що використання сортів французької і, навіть, молдовської селекції, які нині домінують на ринку саджанців, у більшості регіонів України вкрай ризиковане. І перед тим, як закладати насадження волоського горіха, не завадить порадитись із фахівцями, які допоможуть інвестору зберегти гроші.

 

Викладачі кафедри отримали новий цінний досвід і вкотре пересвідчились, що робити такі професійні «вилазки», нехай навіть на самому ентузіазмі і за власний кошт, дуже цікаво і корисно.

 

Наталія Шевчук,

доцент кафедри садівництва

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook