Академік Сергій Кваша: нова модель вступу до ВНЗ не виправдала надії села

26 вересня 2016 року

     Нова модель, за якою проводилась вступна кампанія 2016, не виправдала сподівання сільської молоді, адже їй було важко конкурувати за бюджетні місця з міською елітою.

     Таку думку висловив проректор з навчальної та виховної роботи Національного університету біоресурсів і природокористування України Сергій Кваша.

     Він уточнив, що вступна компанія 2016 р. відбувалась за новими правилами вступу, визначеними Міністерством освіти і науки України. Вони, по-перше, пов’язані із алгоритмом широкої спеціальності, а по-друге, із загальною концепцією, що гроші бюджету ідуть за вступником.

     «Найбільшу проблему створила саме перша позиція — платформа широкої спеціальності. Наприклад, якщо є спеціальність «Економіка», то вона не аграрна, а загальна. Комп’ютерна програма розподіляла вступників на бюджетні місця автоматично, за найвищими балами. В даному випадку перевагу мав випускник міської школи, і саме ця обставина призвела до того, що по суті, вся система аграрних університетів не змогла за моделлю, запропонованою міністерством, отримати таку кількість вступників, які в попередні роки», — пояснює проректор НУБіП.

     Він також навів приклад: економічний факультет, який має 65-річну історію, вперше за своє існування не зміг набрати на державне замовлення студентів в зв’язку з новою моделлю вступу. В аграрні університети всього зараховано 34 майбутyні фахівці. Із них 16 вступили до НУБіП, ще 17 — в інші університети та академії, тобто по 1-2 вступники на кожний. По суті, сформувати групи студентів у майбутньому в цих університетів немає жодної можливості.

     «Разом з тим, у всі попередні роки тільки в нашому університеті було 45 місць державного замовлення і на них постійно був конкурс», — говорить Сергій Кваша.

     Нова модель, на його переконання, не виправдала сподівання сільської молоді. «Діти, які традиційно вступають до аграрних університетів, мають нижчі бали ЗНО, і їм неможливо конкурувати з міською шкільною елітою Києва, Львову, Одеси, інших міст, де розвинене репетиторство. Тому ми категорично наполягаємо на необхідності зміни цих принципів, і обов’язково донесемо цю інформацію до міністерства. Ми не можемо розвалити систему аграрної освіти в Україні, яка формувалась більш ніж протягом 60 років», — додав він.

     Також Сергій Кваша розповів про найпопулярніші спеціальності цього року. Одна з них — це ветеринарна медицина.

     «І ми чудово розуміємо попит на отримання знань і дипломів саме в такому напрямку. Мова йде як лікування сільськогосподарських, так і домашніх тварин. По ветеринарії у нас повністю закрите державне замовлення і контрактні місця», — говорить він. 

     Крім того, великою популярністю користуються спеціальності, пов’язані з с агрономією. Вперше за багато років НУБіП фактично мав конкурс вступників на агрономію. Великий конкурс був по напрямку правознавства, на соціальні, гуманітарні науки. Також є підстави говорити про розвиток напрямку землевпорядкування, картографії та геодезії, агроінженерії, енергетики та електрифікації.

     «В цілому, по всіх галузевих спеціальностях, крім економічних ми виконали державне замовлення і на них був великий конкурс. А ось з економічними спеціальностями ми, по суті, просіли. І просіла вся система аграрних університетів. Це означає, що нам треба свої спеціальності називати не просто «економіка», а «аграрна економіка». Не просто «менеджмент», а «аграрний менеджмент», — підсумував проректор НУБіП.

Наталія Бортник,

AgroPortal.ua 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook