Ректорат: нова система профорієнтаційної роботи, відновлення третього корпусу, підготовка до опалювального сезону та багато іншого

27 вересня 2016 року

     27 вересня відбулося перше засідання розширеного ректорату в цьому навчальному році. Тому не дивно, що порядок денний був насиченим, питання, які розглядалися, охоплювали майже всі сфери діяльності університету.

     Відкриваючи засідання, ректор Станіслав Ніколаєнко проінформував про результати зустрічі Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана з науковою громадськістю України. Очільник університету в своєму виступі на зібранні зупинився на проблемах, через які вітчизняна наука не розвивається. Це монополія корпорацій і олігархічного бізнесу, отримання прибутків не за рахунок інновацій, а через визискування природних ресурсів. Якщо говорити про аграрний сектор, то в Україні велика частка імпорту сортів насіння, що несе загрозу національній безпеці. До цього додається і карколомний ріст тарифів на енергоносії. Торкнувся ректор і питання стипендіального забезпечення, зазначивши: відміна масової стипендії може призвести до величезної соціальної напруги. Підсумком наради стало рішення продовжувати діалог в такому форматі, напрацювати конкретні пропозиції щодо поліпшення ситуації в українській науці.

     Потому перейшли до розгляду питань порядку денного. Про роботу Українського науково-дослідного інституту сільськогосподарської радіології доповів його директор Валерій Кашпаров. Він представив структуру установи, зазначивши, що після аварії на Чорнобильській АЕС штат співробітників нараховував майже 300 осіб, а зараз – 28. Проте така кількість співробітників є достатньою для виконання поставлених завдань. Валерій Кашпаров зупинився на міжнародній співпраці інституту. Вона дуже широка, реалізуються спільні проекти і гранти з МАГАТЕ, Норвезьким інститутом наук про життя, COMET-7, SATREPS, CONCERT, Фукусімським університетом тощо. Незаперечним позитивом такої співпраці є оновлення матеріальної бази. Важливий аспект роботи колективу, де працюють, зокрема, шість докторів радіобіології, що робить інститут унікальним в нашій державі закладом – публікаційна активність. Важливий момент, на який потрібно звертати увагу усім науковцям, – знання іноземної мови. Валерій Кашпаров висловив пропозицію поглибити співпрацю з кафедрами іноземних мов. На його думку, цей крок дозволить більш якісно готувати статті для наукометричних видань. Керівник інституту зупинився на проблемах і пропозиціях: обладнати приміщення для мас-спектрометра, який дозволить на глибокому рівні проводити дослідження, залучити до наукових досліджень магістрів університету, запровадити обмін студентами, активніше співпрацювати з науковим парком тощо.

     Проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Кваша поцікавився, які хронологічні рамки дослідження забруднень. На що Валерій Кашпаров відповів: періоди полурозпаду деяких радіаційних матеріалів, якими забруднена територія, складають 24000 років. Окрім того, такого масштабу аварій в історії людства ще не було, відповідно і досвід, накопичений вченими, – унікальний. Тому треба використовувати наше монопольне становище. Ректор Станіслав Ніколаєнко акцентував увагу на підготовці кадрів для роботи в цьому інституті, відтворенні кадрів, а відповідно – розширення магістерських програм і аспірантури.

     Проект правил прийому до НУБіП України на 2017 рік представив відповідальний секретар приймальної комісії Віктор Шевчук. Оскільки загальноукраїнські правила ще не затверджені, остаточний документ буде розглянутий на вченій раді згодом. За пропозицією Сергія Кваші до них буде включена можливість отримання додаткових балів за результатами університетської олімпіади. Її буде проведено в два етапи – обласному і загальноукраїнському з математики, біології, української мови та інших предметів за потреби.

     Проректор Сергій Кваша представив нову систему профорієнтаційної роботи в університеті. Координувати цей напрям буде центр профорієнтаційної роботи, до складу якого увійдуть приймальна комісія, відділ управління якістю, підготовче відділення, міжнародний відділ, відділ магістерських програм, відділ регіонального розвитку, дистанційної освіти та заочного навчання, кафедри культурології та фізичного виховання, студентська організація, первинна профспілкова організація студентів та аспірантів. На факультетах та в ННІ будуть створені сектори профорієнтаційної роботи, які очолять заступники декана чи директора. За кожним факультетом та ННІ закріплені області, райони Київської області та міста Києва. Відповідальними за проведення профорієнтаційної роботи в школах є завідувачі кафедрами. Аби залучити абітурієнтів до вступу, будуть запроваджені онлайн курси підготовки до ЗНО, додаткові бали за перемогу в олімпіадах тощо. Щоб зацікавити до співпраці директорів і педагогів шкіл, університет запропонує їм підвищення кваліфікації, вступ до аспірантури. До 3 жовтня деканати і дирекції мають розробити плани профорієнтаційної роботи, загальний план має бути представлений 10 жовтня. Декан гуманітарно-педагогічного факультету Василь Шинкарук висловив пропозиції включити всі області для проведення профорієнтаційної роботи, відкрити на базі університету пункт складання ЗНО та в жовтні провести День відкритих дверей. Директор ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження Володимир Козирський наполіг на збереженні усталених традицій проведення агітаційної роботи. Декан агробіологічного факультету Віктор Забалуєв запропонував активніше залучати до навчання переможців Всеукраїнських олімпіад та конкурсів дослідницьких робіт членів Малої академії наук.

     Про результати вступної кампанії до аспірантури і докторантури доповів перший проректор Ігор Ібатуллін. Усі місця за державним замовленням заповнені: 10 в докторантурі та 72 в аспірантурі. За контрактом вступили 26 осіб. 

     Про набір слухачів підготовчого відділення доповіла завідувач Оксана Багацька. Подали заявки 35 осіб, набір триває постійно. Початок занять перших груп – з 1 жовтня. Дистанційні курси будуть запроваджуватися з 1 грудня. Оксана Багацька ще раз акцентувала увагу на можливості отримання додаткових балів при вступі до університету та звернулася до директорів та деканів активізувати профорієнтаційну роботу.

     Про хід збирання врожаю та план посівів озимих в навчально-дослідних господарствах доповів начальник відділу організаційної діяльності НДГ та навчально-виробничої практики Василь Туринський. Цього року заготовлено утричі більше, ніж минулого року, силосної маси. Перехід на годівлю силосом дозволило вже збільшити надої молока на шість літрів. Врожай соняшнику теж збільшився – на 1000 тонн, урожайність склала 28,1 центнера з гектара. Що ж до посівів озимих, то в планах зайняти під них 1733 гектари. Грунт для цього повністю готовий, господарства на 80% забезпечені добривами і на 96% – насінням.
     Василь Шинкарук запропонував організувати сільськогосподарську ярмарку для викладачів і співробітників університету, де можна було б придбати овочі за помірними цінами. 

     Ректорат затвердив Положення «Про порядок та організацію проведення науково-технічних заходів», «Про навчально-науково-виробничий центр» та «Про порядок реєстрації міжнародних проектів та грантів». Проекти документів представив начальник науково-дослідної частини Володимир Отченашко.

     Проректор з навчально-науково-виробничих питань та адміністративно-господарської діяльності Валерій Іщенко проінформував про хід відновлювальних робіт у навчальному корпусі №3. На 80% стіни готові до фарбування і поклейки шпалер. Виготовляються двері, розробляється дизайн актової зали, залів засідань ректорату та вченої ради, вестибюлю. Для оздоблення підлог будуть використані таркет, паркет та керамограніт. Розробляється схема освітлення. Триває утеплення фасаду. Роботи йдуть у цілому за графіком, проте деякі напрямки потребують більшої уваги та активізації. Ректор Станіслав Ніколаєнко доручив Валерію Іщенку розробити шахматку розміщення кафедр у корпусі.

     Про стан підготовки до опалювального систему доповів головний механік Петро Виштак. Він навів перелік робіт, які проведені влітку – замінена запірна арматура, відремонтовані мережі, встановлені та повірені лічильники тощо. Торкнулися і питання встановлення теплопунктів у навчальних корпусах. У цьому році вони облаштовані в 1, 4, 10 корпусах. Умови дозволяють встановити їх в 6, 11 та 12 корпусах. Нагадаємо, що завдяки запровадженню автоматизованих теплопунктів економія енергоресурсів складе до 50%. Володимиру Козирському доручено проаналізувати теплові втрати в 12 корпусі.

     Директор студмістечка Сергій Стецюк проінформував про перебіг Днів донора. За сім днів участь у здачі крові взяли 159 осіб, що на 10% менше, ніж весною цього року. Пункт забору крові у гуртожитку №11 працюватиме ще три дні, тому всі бажаючі мають змогу стати донором.

     926 студентів університету влітку взяли участь у програмах міжнародних практик. Про це доповів проректор з науково-педагогічної роботи, міжнародної діяльності та розвитку Вадим Ткачук. Ректорат схвалив пропозицію проректора у наступному році запровадити звіти про проходження таких практик. 

     Учений секретар Оксана Барановська представила план роботи ректорату на жовтень. 4 жовтня відбудеться зустріч керівництва зі старостами груп V-VI курсів, 6-8 жовтня на базі НДГ «Великоснітинське» пройде фестиваль «Студентська республіка», 14 жовтня відзначатимемо День захисника України, а 27 жовтня пройдуть вибори голови Студентської організації, заплановано проведення ряду конференцій та круглих столів.

     Ректорат прийняв рішення розмістити частину вільних коштів спеціального фонду на депозиті в державному «Ощадному банку». Умови вкладу та гарантії представив начальник планово-фінансового відділу Олег Бронін. Також ректорат надав дозвіл на продовження оренди частини приміщень і відмовив у таких запитах підприємцям, які звернулися вперше.

     Заступник завідувача кафедри фізичного виховання Валерій Краснов проінформував про організацію роботи секцій на кафедрі. Ректор Станіслав Ніколаєнко попередив колектив кафедри і поставив вимогу: працювати на студентів університету.

     У різному виступили проректор Сергій Кваша, який проінформував про санітарно-епідеміологічну ситуацію, Василь Шинкарук, який нагадав про старт безкоштовних курсів з англійської мови для студентів. 

     Підбиваючи підсумки, ректор Станіслав Ніколаєнко навів інфографіку: якість навчального процесу і чи доводилося студентам стикатися з явищами корупції останнім часом. Вона готувалася на основі опитування старост академ груп ІІ-IV курсів. На жаль, ще є питання.

Изображение

     Як останню крапку засідання, керівник університету зазначив: декани факультетів і директори ННІ – автономні управлінці і мають вирішувати всі питання життєдіяльності своїх підрозділів самотужки. 

Денис Рудень
 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook