Співробітники факультету ветеринарної медицини на чолі з деканом взяли участь у відкритті нового комплексу Центру ветеринарної діагностики

29 вересня 2016 року
м. Київ, вул. Кайсарова, 15 А; www.cvd.com.ua

Декан факультету ветеринарної медицини Микола Цвіліховський, завідувач кафедри біохімії ім. акад. М.Ф. Гулого Віктор Томчук та завідуючий міжкафедральною навчально-науковою лабораторією ветеринарно-діагностичних досліджень Валерій Цвіліховський 22 вересня 2016 року взяли участь у засіданні круглого столу «Місце та роль комерційних лабораторій діагностики хвороб тварин у забезпеченні епізоотичного благополуччя України. Впровадження Європейського досвіду – нові можливості для держави» з нагоди урочистого відкриття нового лабораторного комплексу Центру ветеринарної діагностики у м. Києві.


 
На відкритті Центру ветеринарної діагностики його директор Ірина Собко зазначила, що до цієї події колектив йшов 15 років, набуваючи великий потенціал, інтелект, реалізуючи крок за кроком технічні, методологічні та інші здобутки.


Заступник Міністра аграрної політики і продовольства України з питань Євроінтеграції Ольга Трофімцева у своєму виступі зазначила, що в плані Євроінтеграції такі лабораторії займають 80 % усіх робочих питань.


Голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа відмітив, що розвиток діагностики і лікувальної справи є, і залишається, на порядку денному сьогодення. Ми мову ведемо про діагностику в контексті руху в напрямку Євроінтеграцїі. У цій частині колектив обов’язково буде мати підтримку з боку Держпродспоживслужби і спільними зусиллями ми продовжимо шлях до Євроінтеграцїі.
Учасники відкриття взяли участь у засіданні круглого столу. Директор Центру Ірина Собко розповіла про його історію. Діяльність Центру розпочалася в 2001 р. зі створення лабораторії бактеріології. У 2003 р. лабораторія отримала офіційні повноваження від Державного департаменту ветеринарної медицини на проведення діагностики хвороб птахів і тварин; у 2004 р. були створені лабораторії гістології та аналізу кормів і води; у 2005 р. – лабораторія серології, яка першою в Україні і країнах пострадянського простору була сертифікована за стандартами для дослідних лабораторій ІSО 17025.

Сьогодні Центр проводить рутинні дослідження, що дають змогу відрізняти польові штами від вакцинних, патогенні від непатогенних, надає послуги щодо контролю епізоотичної ситуації в господарствах, а також проводить низку досліджень, які не проводять державні лабораторії. До таких, зокрема, належать розрахунки оптимальних термінів вакцинації птахів і тварин, оптимізація схем вакцинації, оцінка їх ефективності тощо. До прикладу, вже сьогодні Центр може діагностувати таку небезпечну загрозу, як нодулярний дерматит великої рогатої худоби.
До обговорення долучилися всі учасники. Були обговорені питання законодавств України і Європейського Союзу в сфері лабораторної діагностики та профілактики здоров’я тварин та підготовки фахівців у відповідній області.
Декан факультету ветеринарної медицини Микола Цвіліховський відмітив важливість підготовки кадрів з лабораторної діагностики хвороб тварин і зазначив, що на факультеті ветеринарної медицини НУБіП України вона здійснюється досить активно за окремими магістерськими програмами «Методи біохімічних досліджень», «Мікробіологічні методи діагностики у тваринництві та ветеринарній медицині», «Патоморфологічна діагностика хвороб тварин». Загалом, щороку потреба нашої держави у фахівцях з лабораторної діагностики хвороб тварин становить 15-16% (130-150 фахівців від числа всіх випускників факультетів ветеринарної медицини.
Віктор Томчук зазначив, що факультетом ветеринарної медицини НУБіП України заключений договір з Центром ветеринарної діагностики про навчально-наукове співробітництво. На базі кафедри біохімії ім. М.Ф. Гулого НУБіП України створено міжкафедральну навчально-наукову лабораторію ветеринарно-діагностичних досліджень, на базі якої проходять навчання магістри з лабораторної діагностики хвороб тварин, а Центр ветеринарної діагностики сьогодні є основною виробничою базою для підготовки магістрів відповідного направлення.
Валерій Цвіліховський подякував співробітникам Центру за спільну роботу з факультетом ветеринарної медицини НУБіП України в підготовці магістрів з лабораторної діагностики, та вніс пропозиції щодо продовження співпраці в освітній та науковій діяльності.
 

Доцент кафедри біохімії ім. акад. М.Ф. Гулого
Валерій Цвіліховський

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook