Студенти факультету аграрного менеджменту прослухали лекцію "Збройні сили України на захисті Вітчизни"

7 жовтня 2016 року

     6 жовтня  в гуртожитку № 2 відбулася зустріч студентів 1 та 2 курсів факультету аграрного менеджменту зі старшим викладачем кафедри військової підготовки, полковником Присташем Валерієм Олексійовичем.

    Валерій Олексійович "провів" слухачів через історію створення збройних сил України від часів Київської Русі до сьогодення. Військо – основа державності. Українське військо завжди було одним з найсильніших і одним з найпотужніших. У прадавні часи, коли перші слов'яни поселилися на землях України, вони були змушені захищатися від загарбницьких нападів кочівників. Потім, коли була створена держава Київська Русь, для її зміцнення треба було сильне військо. Це допомогло першій державі на нинішній території України стати однією з наймогутніших в Європі. Монголо-татарську орду зміг зупинити лише король Галицько-Волинського королівства Данило Галицький. 

   Яскравим прикладом важливості армії для держави є Запорізька Січ, де головою держави був гетьман, який також керував армією. Запорізькі і реєстрові козаки були одними з найпотужніших у Європі. Саме тому козаки й змогли відділити частину від Речі Посполитої для створення власної держави.

   Також українські військові проявляли мужність і силу в боротьбі за інші країни: реєстрові козаки у складі Речі Посполитої допомагали у надважливих битвах, у складі Російської Імперії допомогли вистояти найсильнішу на той час армію Наполеона, мужньо захищали Севастополь у Кримській війні, як у складі Австрії, так і Росії сумлінно відстоювали їх інтереси у I Світовій Війні. Як справжні патріоти захищали Українську народну Республіку від нападів російського уряду. Не останню роль відіграли у Громадянській війні.

   Головний удар прийняли на себе саме українські військові у захисті СРСР у II Світовій Війні. Саме завдяки ним вдалося стримати наступ нацистських військ і згодом зовсім здолати їх. Одними з найкращих вважалися українські військовослужбовці вже у мирні часи в СРСР. Військові спеціалісти з УРСР вважалися найкращими й були найповажнішими і найбажанішими у Радянському Союзі.
   Після розпаду Радянського Союзу і проголошення в 1991 році незалежності, Україна успадкувала одне з найбільш потужних військових угруповань у Європі, оснащене ядерною зброєю та сучасними зразками звичайного озброєння та військової техніки. 
   Проте це не були ще Збройні Сили незалежної держави в повному розумінні цього слова, Україна отримала лише окремі фрагменти військової машини Радянського Союзу. Тому 24 серпня 1991 року Верховна Рада України ухвалила рішення про взяття під свою юрисдикцію усіх розташованих на українському терені військових формувань Збройних сил колишнього СРСР, та про створення одного з ключових відомств – Міністерства оборони України. З цього часу наша держава стає лідером серед колишніх радянських республік у справі створення власної армії, вбачаючи в ній основу і гаранта реальної державності. Уряд України приступив до створення Збройних Сил та інших військових формувань.

   Далі студенти дізналися про сучасний стан підготовки військовослужбовців та забезпеченості України зброєю й технікою й переглянули захоплюючі відеоролики. Валерій Олексійович запросив всіх бажаючих дізнатися більше про функціонування кафедри війської підготовки НУБіП України на Дні відкритих дверей, який заплановано на 10 жовтня 2016 року та, в подальшому, пройти навчання там й отримати звання молодшого лейтенанта.  

Деканат факультету аграрного менеджменту висловлює вдячність кафедрі військової підготовки в особі Валерія Олексійовича Присташа та сподівається на подальшу плідну співпрацю!

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook