Формування конкурентоспроможного вівчарства та козівництва – у полі зору учасників конференції на факультеті тваринництва і водних біоресурсів

11 жовтня 2016, 22:00

  11 жовтня на факультеті тваринництва та водних біоресурсів розпочала свою роботуМіжнародна науково-практична конференція «Теорія і практика формування конкурентоспроможного вівчарства та козівництва України в умовах євроінтеграції», присвячена 80-річчю з дня народження видатного вченого, який працював у стінах НУБіП, –Штомпеля Миколи Васильовича. Її відкриття ознаменувала тематична виставка у подвір’ї першого навчального корпусу, на експозиціях якої виробничники презентували продукцію вівчарства і козівництва: різноманітні вовняні вироби, молочні продукти.

 

 

     Від імені всього колективу університету вітальними словами до учасників конференції звернувся ректор Станіслав Ніколаєнко. Він представив гостям (а серед них – представники наукової спільноти Німеччини, Словаччини, Молдови, Білорусії, Росії та чи не усіх куточків України) яким є НУБіП сьогодні. А це – 27 тисяч студентів, знання яким передає потужна армія професорсько-викладцького складу, що налічує більше 3,5 тисяч викладачів. Сьогоднішня ж конференція, продовжив ректор, покликана вшанувати велику людину – доктора сільськогосподарських наук, професора Миколу Васильовича Штомпеля, дослідження якого є неоціненними, а справу всього життя продовжують його послідовники та учні. Відомо, що з якістю харчування у нас не все впорядку. М’яса, риби споживаємо вдвічі-тричі менше від потреби. А робота із забезпечення натуральними тканинами взагалі зведена нанівець. Тому нам є над чим працювати. Тож ректор побажав учасникам конференції плідних результатів у вирішенні проблем зазначеної галузі.

     Декан факультету-господаря конференції Вадим Кондратюк та професор Василь Туринський подякували колегам, спонсорам, випускникам, раді роботодавців факультету, виробничникам та всім тим, хто долучився до організації цього наукового заходу. До речі, на конференції були присутні дружина Миколи Штомпеля – Раїса Львівна, його донька Олена Коваленко та онучка.

    Пленарні доповіді розпочали зі спогадів про особистість Миколи Штомпеля. Згадуючи вченого, перший проректор Ігор Ібатуллін зазначив, що Микола Васильович мав надзвичайно глибокі фундаментальні знання в галузі вівчарства, з якими ніхто на теренах країни не міг конкурувати. Як викладач, він був водночас і вимогливий, і професійний, віддавав себе повністю студентам. А щодо нинішнього стану галузі, якою опікувався Микола Штомпель, то тут за словами першого проректора, спостерігається різке зменшення поголів’я овець – вдесятеро. З чим пов’язаний такий занепад? На думку вчених, ми довго вважали, що найефективнішим було вирощувати комбіновані породи тоді, коли ринок диктував зовсім іншу стратегію – на користь виробництва м’яса. До цього, відверто кажучи, ми готові не були, наголосив Ігор Ілліч. На додачу ще й підвищені вимоги якості м’ясної продукції. Окреме питання її ціни і собівартості. Тож власне це та інше і стало предметом обговорення сьогоднішньої конференції.

     Про професора Штомпеля як колегу цього дня говорили професори Борис Гопка та Анатолій Вертійчук. Свого часу вони працювали з ученим на одній кафедрі нинішнього факультету тваринництва та водних біоресурсів. У пам’яті він залишився як людина високої моральної культури, приклад для наслідування педагогам. Коло наукових інтересів Миколи Штомпелязводилося до вивчення різних аспектів вирощування тонкорунних овець. Був і майстерним педагогом, порядним і в міру вимогливим. Він шанував у студентів уміння слухати. У ті далекі 70-ті кожна його лекція закінчувалася запитаннями до аудиторії про її зміст. 

     Ще учнем запам’ятав Миколу Васильовича наш випускник Юрій Полупан. Тож він пригадав як свого часу у 69-ій аудиторії, де проходить конференція, слухав лекції свого вчителя. Йому випала нагода побачити бібліотеку професора, який цікавився не тільки книгами за фахом. У ній можна було відшукати все: історію, мистецтво, філософію тощо. І саме побачене спонукало доповідача ще під час навчання на третьому курсі розпочати формувати свою приватну бібліотеку.

     Цього дня ще багато тих, хто знав непересічну особистість Миколи Штомпеля, ділилися своїми спогадами. А на секційних засіданнях розглядали і продовжують розглядати актуальні питання розвитку вівчарства та козівництва у сучасних умовах, розведення і селекції сільськогосподарських тварин, технології виробництва продукції тваринництва. 

     Додав конференції практичної значущості майстер-клас «Тренінг пастуших собак» від дресирувального кінологічного центру «Династія».

 

Ольга Наконечна

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook