УСПІШНЕ ЗАВЕРШЕННЯ ПРОГРАМИ СТАЖУВАННЯ UNIDO НА ШЛЯХУ ДО ЕФЕКТИВНОГО ЕНЕРГОВИКОРИСТАННЯ В ПРОМИСЛОВОСТІ

24 жовтня 2016 року
м. Київ, Україна

 

Сучасна енергетична політика розвинутих країн світу базується на розумінні вичерпності традиційних паливно-енергетичних ресурсів, необхідності збереження навколишнього середовища та запобігання глобальним змінам клімату. Саме тому в світі така велика увага приділяється питанням енергозбереження та енергоефективності.

Україна прагне зайняти гідне місце серед найбільш розвинених економік світу. При цьому пріоритетами нашої держави є сталий розвиток, забезпечення енергетичної безпеки та підвищення конкурентоспроможності власної продукції на світових ринках.

Практичним підкріпленням державної політики в цьому напрямку є Проект Агенства ООН з питань промислового розвитку (UNIDO) «Впровадження стандарту систем енергоменеджменту в промисловості України». Метою Проекту UNIDO UKR ІЕЕ є допомога Уряду України організувати впровадження процедур сталого та ефективного енерговикористання у промисловості. Досягнення такої мети передбачається шляхом поширенням концепції індустріальної енергетичної ефективності (ЕЕ) за допомогою впровадження систем енергоменеджменту (СEнM) відповідно до міжнародних стандартів серії ISO 50000 та оптимізації систем, що споживають енергію (ОЕС).

Проектом UKR ІЕЕ передбачається створення відповідного Фінансового механізму, операційною гарантією якого стане грошовий внесок Проекту у розмірі 2 млн. дол. США.

Учасники Програми UNIDO щодо створення СЕнМ / ОЕС отримують консультації провідних міжнародних фахівців з енергетичної ефективності. Також надається технічна допомога для впровадження СЕнМ на підприємствах та розробленні проектів ОЕС для підвищення енергетичної ефективності, технічна допомога для сертифікації підприємства згідно з ISO 50001, підтримка та доступ до фінансування підприємств, які впроваджують проекти з СЕнМ та ОЕС. Крім того, проект надає можливість участі в мережі обміну ключовими національними та міжнародними експертами у галузі енергетики, консультантами державних і неурядових установ.

Мета проекту досягається шляхом проведення тренінгів. Програма тренінгів Проекту UKR ІЕЕ має наступні основні складові:

  • Курси щодо серії стандартів ISO 50000 для створення експертного потенціалу серед національної аудиторської спільноти (у тому числі з процесів сертифікації та подальшої акредитації)
  • Спеціалізовані навчальні курси щодо серії стандартів ISO 50000 для політиків та урядовців.

В рамках проекту UKR IEE з 11 по 15 липня 2016 за підтримки Торгово-промислової палати України було проведено “Тренінг для провідних аудиторів систем менеджменту з аудиту СЕнМ згідно ISO 50001» в якому прийняла участь та успішно підтвердила свою компетентність доцент кафедри стандартизації та сертифікації сільськогосподарської продукції факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК Слива Юлія Володимирівна. Навчання було проведено міжнародним експертом ЮНІДО Венді да Круз (ПАР).

 

Метою даного 5-денного навчання для аудиторів систем менеджменту і майбутніх тренерів навчального курсу для аудиторів було надання слухачам знань, розуміння та інструментів, які дозволяли б їм проводити аудит систем енергоменеджменту (СЕнМ) відповідно до ISO 50001, шляхом застосування принципів і практик аудиту, як це визначено в стандартах ISO 19011 та ISO 17021. Навчання було орієнтоване на майбутніх аудиторів ISO 50001, а також майбутніх тренерів аудиторів ISO 50001.

 

За результатами навчання слухачі повинні були скласти іспит за програмою тренінгу, яка відповідає вимогам до акредитованої в НААУ кваліфікації “Ведучий аудитор систем енергоменеджменту”, яка визнається в країнах Євросоюзу. Юлія Слива успішно склала іспит підтвердила свою компетентність та отримала Сертифікат.

11 жовтня 2016 року відбулося урочисте вручення сертифікатів фахівцям, які пройшли тренінг і успішно склали кваліфікаційний іспит в рамках проекту UNIDO UKR IEE “Впровадження стандарту систем енергетичного менеджменту в промисловості України” в рамках Міжнародного Форуму з питань стандартизації «Стандарти створюють довіру” з нагоди святкування 70- річчя Всесвітнього дня стандартів.

 

Владислав Сухенко,

завідувач кафедри стандартизації

та сертифікації с.-г. продукції

 

 


Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook