Долучаємося до джерел: майбутні ветеринари вивчають «Етнокультурологію»

26 жовтня 2016 року

Викладачі кафедри культурології у свої роботі намагаються передати студентам не тільки теоретичні знання, а й долучити їх до джерел української культури безпосередньо в навчальній аудиторії, особливо ж при вивченні дисципліни «етнокультурологія».

Нещодавно доц., канд.філол.н. Ярина Пузиренко продемонструвала студентам факультету ветеринарної медицини під час вивчення теми «український народний одяг і сьогодення» справжні традиційні вишиті сорочки. На відміну від музею, де такі раритети зберігаються під склом, студенти отримали змогу ретельно роздивитися усі нюанси, завдяки яким українська вишиванка підкорила світ. Це і довершена простота крою – традиційна сорочка складається лише з прямокутних деталей; це і чудові візерунки, які передавалися з покоління в покоління; це і бездоганна техніка виконання, як самої вишивки, так і з’єднувальних швів. Студенти мали змогу відчути на дотик домотканне полотно – і лляне, і конопляне. Побачили відмінності між сорочкою з Чернігівщини і Закарпаття. Ознайомилися з різними техніками вишивання.

Особливо ж вразило студентів, що навіть повсякденна сорочка з грубого конопляного полотна, на якій мінімум вишивки, виготовлена дуже ретельно, кожен шов зроблений охайно, всі деталі красиво оброблені. А це свідчить про високу побутову культуру українського народу. І ми не повинні втратити той спадок, який нам дістався від предків. Це стосується не тільки матеріальних надбань, а й духовних та світоглядних засад української етнокультури.


Зав. кафедри культурології,
д.філос.н., професор
Ірина Майданюк

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook