На кафедрі паразитології та тропічної ветеринарії провели відкрите лабораторне заняття

30 жовтня 2016 року

Практична підготовка займає чільне місце у формуванні світогляду лікаря ветеринарної медицини. Вона включає проведення лабораторних (практичних) занять у навчальних лабораторіях кафедр та навчальній клініці, навчальні, виробничі практики тощо. Методичні підходи до проведення лабораторних занять на кожній із кафедр мають свої особливості, але головна їх мета – дати можливість кожному студенту власноруч проводити маніпуляції,  лабораторні дослідження зразків та тканинного матеріалу.

У навчальній лабораторії кафедри паразитології та тропічної ветеринарії було проведене зразкове лабораторне заняття з студентами освітнього ступеня «Магістр», які навчаються за магістерською програмою «Ветеринарні превентивні технології забезпечення здоров’я тварин». Тема заняття: «Іксодові кліщі – біологічні переносники збудників кровопаразитарних хвороб тварин». Заняття проводив доктор ветеринарних наук, професор кафедри Прус М.П. та завідувач навчальною лабораторією Береговець І.А. На занятті були також присутні представники деканату, завідувачі кафедр та навчальних лабораторій факультету ветеринарної медицини.


Матеріально-технічне забезпечення заняття включало: наявність стаціонарного мультимедійного проектора, яким обладнана лабораторія, ноутбука, мікроскопів світлових, мікроскопів бінокулярних, музейних колекцій іксодових кліщів та мазків крові із збудниками кровопаразитарних хвороб тварин, необхідних методичних ілюстративних матеріалів.


Лабораторне заняття складалося із двох частин: перша – вивчення будови і особливостей циклу розвитку іксодових кліщів і друга – особливості будови, циклів розвитку, діагностики і профілактики основних і найбільш небезпечних кровопаразитарних хвороб (бабезіозу і тейлеріозу) великої рогатої худоби. Професор Прус М.П. так побудував заняття, що воно проходило у формі невимушеної дискусії викладача із студентами, адже левова частина часу на підготовку магістра відводиться саме на самостійну роботу.


Досить пожвавило лабораторне заняття демонстрація двох відеороликів, які підкреслили важливість і необхідність отримуваних студентами знань і практичних навичок. А щодо практичних навичок, то студенти самі визначали вид іксодових кліщів, що має значення у прогнозуванні хвороб тварин на певних територіях, а також набули практичних навичок у лабораторній діагностиці і диференціації збудників кровопаразитарних хвороб.


На завершення студенти обговорили систему превентивних заходів за кровопаразитарних хвороб продуктивних тварин.

Заступник декана факультету
ветеринарної медицини   В.Данілов

 


Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook