БУСОЛ Володимир Олександрович - Заслужений діяч науки і техніки України

22 листопада 2016 року

21 листопада 2016 року Указом президента України №514/2016 За значний особистий внесок у розвиток агропромислового виробництва, вагомі трудові досягнення, багаторічну самовіддану працю та з нагоди Дня працівників сільського господарства присвоєне почесне звання «Заслужений діяч науки і техніки» професору кафедри епізоотології та організації ветеринарної справи Національного університету біоресурсів і природокористування України, доктору ветеринарних наук БУСОЛУ Володимиру Олександровичу.
Бусол В.О. має загальний трудовий стаж 65 років, у тому числі науково-педагогічного 55 років. Після успішного закінчення аспірантури у 1969 р. працював асистентом, доцентом, завідувачем кафедри, заступником декана Білоцерківського сільськогосподарського інституту, а з 1986 по 1998 рік – директором Українського науково-дослідного інституту експериментальної ветеринарії (нині ННЦ «Інститут експериментальної і клінічної ветеринарної медицини» та віце-президентом Української академії аграрних наук. З 1998 року працює в Національному університеті біоресурсів і природокористування України, спочатку завідувачем, а нині – професором кафедри.
Основним напрямом наукової діяльності Бусола В.О. є проведення фундаментальних і прикладних досліджень щодо вивчення етіології, патогенезу та розробки нових методів діагностики та специфічної профілактики, а також організації заходів боротьби з інфекційними хворобами тварин. Особливий внесок претендент на присвоєння почесного звання Заслуженого діяча науки і техніки України вніс у вирішення проблем лейкозу та туберкульозу великої рогатої худоби. Ним вперше теоретично обґрунтовано та експериментально підтверджено конструювання вакцин проти цих захворювань на основі етіопатогенезу інфекцій.
За результатами наукових досліджень академіком В.О. Бусолом опубліковано 476 наукових робіт, у т. ч. 12 монографій, підручників та навчальних посібників, отримано 20 авторських свідоцтв і патентів, розроблено і затверджено 18 інструкцій та 13 методичних рекомендацій.
Підтвердженням організаторських здібностей Бусола В.О. є його активна участь у заснуванні Української академії аграрних наук, науково-виробничої системи по боротьбі з лейкозом, розробці ветеринарних законодавчих актів, зокрема першого в Україні «Закону про ветеринарну медицину».
В.О. Бусол є одним з фундаторів української школи ветеринарної лейкозології – під його науковим керівництвом за цим напрямом підготовлено докторську і шість кандидатських дисертацій. В цілому Володимир Олександрович підготував 8 докторів та 18 кандидатів наук.
Свідченням вітчизняного та міжнародного визнання наукових здобутків В.О. Бусола є обрання його дійсним членом (академіком) Національної академії аграрних наук України (1991 р.) іноземним членом (академіком) Академії аграрних наук Республіки Білорусь (1995 р.) та Російської академії сільськогосподарських наук (1997 р.), нагородження Президією Верховної Ради СРСР медаллю «Ветеран праці» (1985 р.), Міністерством аграрної політики України трудовою відзнакою «Знак пошани» (2006 р.), знаком «Відмінник аграрної освіти та науки» (2009 р.), заохочувальною відзнакою Державного комітету ветеринарної медицини України «За заслуги в розвитку ветеринарної медицини України» (2011 р.), Почесною відзнакою (2006 р.) Української академії аграрних наук. Також він нагороджений медалями Російської академії сільськогосподарських наук «За достижения в области ветеринарной науки» (2010 р.) та «За развитие биологической науки и промышленности» (2011 р.), є лауреатом премії Української академії аграрних наук «За видатні досягнення в аграрній науці» (2001 р.).

Колектив кафедри щиро вітає Володимира Олександровича з присвоєням почесного звання. Бажаємо Вам міцного здоров’я, творчої наснаги та подальших успіхів в науці!
 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook