Навчальна практика

11 липня 2017, 23:41
Інститут захисту рослин

Літня навчальна практика з навчальних дисциплін є важливою складовою підготовки  майбутніх  фахівців з напряму підготовки 202 «Захист і карантин рослин». Практика передбачає закріплення теоретичних знань, набутих під час семестрового навчання.

З 19 по 24 червня 2017 року проходила навчальна практика для студентів III-го курсу з дисципліни «Хімічний захист рослин» під керівництвом доцента кафедри інтегрованого захисту і карантину рослин Л.М. Бондаревої.

Відбулося знайомство студентів з одним з головних партнерів факультету Інститутом захисту рослин. В ході ознайомлення з роботою інституту студентам були представлені лабораторії.

В «Лабораторії ентомології та стійкості сільськогосподарських культур проти шкідників» завідувач. д. с.-г. н. Стригун О.О. ознайомив студентів з основними напрямками наукових досліджень. Особливу увагу було зосереджено на вдосконаленні хімічного захисту польових культур від шкідників на основі біоценологічного принципу та розробці систем захисту плодових культур від шкідників. Академік В.П. Федоренко показав студентам колекцію комах, зібрану з різних місць планети на протязі багатьох років. Ентомологічний музей допоміг студентам на практиці використати набуті впродовж семестру знання.

Студенти ознайомилися з роботою лабораторії «Аналітичної хімії пестицидів» під керівництвом к. с.-г. н. Т.П. Панченко. Завідувач лабораторії показала сучасні методи визначення нових пестицидів, продуктів їх розпаду та перетворення у рослинах, ґрунті й воді.

В лабораторії «Екологічної генетики рослин та біотехнологій» (зав. к. б. н. Козуб Н.О.) дізналися про розробки щодо використання молекулярно-генетичних маркерів для вивчення генів стійкості пшениці до хвороб і шкідників.

Під час практики студенти відвідали також Ботанічний сад ім. акад. О.В. Фоміна Київського національного університету імені Тараса Шевченка Це один з найстаріших ботанічних садів, заснований ще в 19 ст. На цьому, порівняно невеликому острівці зібрано і вирощується понад 9 000 видів, сортів і форм рослин з різних континентів планети, які пошкоджуються значним різноманіттям шкідливих організмів. Увагу студентів було спрямовано на особливості захисту інтродукованих рослин в умовах мегаполісу. Було представлено нові підходи щодо захисту каштану кінського від каштанової мінуючої молі методом ін’єкцій в стовбур дерева.

Висловлюємо вдячність науковим співробітникам вище зазначених установ О. Зірнзак, М. Крутю і П. Чумаку за допомогу в організації практики, гостинність і доброзичливість.

 


У наукових лабораторіях Інституту захисту рослин НААН України
Науковий співробітник батанічного саду Чумак П.Я. провів екскурсію ботанічним садом
Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook