Магістри освітньої програми Карантин рослин захистили дипломні роботи

14 грудня 2017 року
Факультет захисту рослин, біотехнологій та екології


13 грудня 2017 р. 18 магістрів, що здобували освіту за освітньою програмою «Карантин рослин» захистили дипломні роботи. Їм випала честь першими на факультеті звітуватися за півтора роки роботи. Кваліфікація магістрів «Інспектор з карантину рослин» є відносно молодою для факультету захисту рослин, біотехнологій та екології. Проте молоді фахівці з честю витримали цей іспит.

Захист магістерських робіт прийшов послухати проректор з навчальної і культурно-виховної роботи, професор Сергій Кваша. Проте запальний дух магістрів Сергія Сторожука та Анатолія Любченка переконав проректора у дійсному володінні здобувачами обраних тематик досліджень.

 

Так Сергій Сторожук акцентував увагу на стебловому кукурудзяному метелику, який в останні роки у зв’язку зі збільшенням у монокультурі кукурудзи стрімко збільшує площі заселення та чисельність.

Анатолій Любченко акцентував увагу на шкідниках запасів та продукції, що зберігається у коморах. Відсутність часто превентивних засобів захисту сприяє збільшенню чисельності комірного та рисового довгоносиків. А пусті комори є розсадними шкідників хлібних запасів. То ж Анатолій відповідав на питання про доречність проведення профілактичного знезараження, а також особливості проведення фумігаційних робіт. Доповідач висловив бажання продовжувати свої дослідження, навчаючись в аспірантурі. Він навіть встиг задати запитання щодо термінів написання магістерських робіт, оскільки для отримання даних та їх опрацювання півторарічних даних замало.

 

Діана Краснолуцька доповідала по темі «Аналізу ризику видів з роду Амброзія», що відносяться до тем інноваційного спрямування. Магістр провела дослідження, що стосувалися як обмежено-поширеного карантинного виду амброзії полинолистої, так і видів, що є відсутніми в межах України амброзії багаторічної та амброзії трироздільної. А також прорахувала ймовірність акліматизації та ймовірність поширення цих видів територією України.

 

Не можна не зупинитися на виступі Сергія Маковецького, який пройшов довгий шлях до отримання диплому магістра. Сергій після закінчення бакалаврату був на службі в АТО. Проте бажання навчатися залишилося. Його тематика досліджень була присвячена шкідливим організмам плодових культур. Зокрема, захисту яблуні від каліфорнійської щитівки.

 

Вцілому магістри освітньої програми «Карантин рослин» показали екзаменаційній комісії доволі високий рівень володіння проблематикою досліджень.

 

 

 

 

Бажаємо усім магістрам, щоб отримані ними знання стали в нагоді на життєвій дорозі.

 

 

Доцент кафедри інтегрованого захисту та карантину рослин

Оксана Сикало

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook