Звіт про роботу студентського наукового гуртка за 2017 - 2018 н.р.

14 червня 2018 року
НУБіП України

 ЗВІТ про роботу
студентського наукового гуртка за 2017 - 2018 н.р.
кафедри глобальної економіки
ГУРТОК:
«Регіоноведення»
Керівник гуртка:
Доцент кафедри глобальної економіки
Наконечна К. В.
Старостa: Сергієнко Ю.А.

Основним завданням наукового студентського гуртка «РЕГІОНОВЕДЕННЯ» - дослідження сукупності всіх соціально-економічних, політичних, історичних, природно-екологічних та інших аспектів регіонального розвитку.
Поглиблення знань щодо
• регіонального розподілу різних видів господарської діяльності людей відповідно до особливостей формування економічної ефективності їх функціонування;
• аналіз територіального розподілу природно-ресурсного потенціалу, джерел сировини, енергії, капіталу, інформації;
• територіального поділу праці та спеціалізації регіонів;
• удосконалення внутрішньорегіональних і міжрайонних фінансово-економічних зв'язків;
• раціонального використання трудових та економічних ресурсів.
Тематика засідань гуртка
1. Основні теорії регіональної економіки та територіальної організації господарства України
2. Глобалізація і регіоналізація світового економічного простору. Основні суб'єкти глобального ринку.
3. Сутність економічного районування та його значення. Характеристика природноресурсного, трудоресурсного, економічного потенціалів регіонів України
4. Структурні перетворення в Україні: передумови модернізації економіки.
5. Конкурентоспроможність регіонів як необхідна передумова зростання конкурентоспроможності країни.
6. Міжбюджетні відносини, розподіл повноважень між центральними і регіональними органами влади.
7. Регіональна політика розвинутих країн (США, ЄС, країни східноазіатського блоку)
8. Cучасні тенденції регіонального розвитку в Україні.
Кількість учасників 14.
Серед найбільш активних учасників слід відмітити студентів 2 курсу ек. ф-ту, сп-ть облік і оподаткування: А.О. Костюк, А.Л. Мусій, Т. М. Гайдученко.
Підсумком засідань наукового студентського гуртка є презентація доповідей студентів на студентській конференції, написання тез у збірках тез конференцій.
Проведено 8 засідань по даним тематикам;
Студентами підготовлено:
Доповіді та опубліковано тези за матеріалами 71-ї науково- практичної студентської конференції «КОНЦЕПТУАЛЬНІ ЗАСАДИ ЗБАЛАНСОВАНОГО РОЗВИТКУ АГРАРНОГО СЕКТОРУ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ», присвячена 120-річчу університету, 1 грудня 2017 року, НУБіП України:
А.О. КОСТЮК, ПРИРОДНО-РЕСУРСНИЙ ПОТЕНЦІАЛ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ;
А.Л. МУСІЙ, СУЧАСНИЙ СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ЕКОНОМІЧНОГО ПОТЕНЦІАЛУ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ В УМОВАХ ЄВРОІНТЕГРАЦІЇ;
Т.М. ГАЙДУЧЕНКО, ПЕРСПЕКТИВИ ЕКОНОМІЧНОГО ПОТЕНЦІАЛУ ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ В УМОВАХ ЄВРОІНТЕГРАЦІЇ.
Доповідь з презентацією зробила ТЕТЯНА ГАЙДУЧЕНКО.
Опубліковано тези у Збірнику тез за матеріалами Науково-практичної Інтернет-конференції «ТУРИСТИЧНИЙ БІЗНЕС: СУЧАСНІ ТРЕНДИ ТА СТРАТЕГІЇ РОЗВИТКУ» 16 березня 2018 року, КНЕУ, Київ:
НАКОНЕЧНА К.В., ЯЦУН А.М.
ТУРИЗМ В ЕКОНОМІЧНІЙ СИСТЕМІ КРАЇНИ І СВІТУ.
Опубліковано тези у Збірнику тез доповідей Міжнародної науково-практичної конференції з нагоди святкування 120-ти річчя
Національного університету біоресурсів і природокористування «КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНІСТЬ АГРАРНОГО СЕКТОРУ В УМОВАХ ФУНКЦІОНУВАННЯ ЗОНИ ВІЛЬНОЇ ТОРГІВЛІ З ЄВРОПЕЙСЬКИМ СОЮЗОМ» 21 березня 2018 року, КИЇВ
Наконечна К.В., Водніцький М. В.
ВНУРІШНЯ МІГРАЦІЯ ТРУДОВИХ РЕСУРСІВ УКРАЇНИ ВНАСЛІДОК НАДЗВИЧАЙНИХ ПОДІЙ;
Наконечна К.В., Сенюк А.С.
ПРИРОДНО - РЕСУРСНИЙ ПОТЕНЦІАЛ ПОДІЛЬСЬКОГО РЕГІОНУ
Подано тези на Міжнародну науково-практичну конференцію «ЦІЛІ СТАЛОГО РОЗВИТКУ ТРЕТЬОГО ТИСЯЧОЛІТТЯ: ВИКЛИКИ ДЛЯ УНІВЕРСИТЕТІВ НАУК ПРО ЖИТТЯ»
23-25 травня 2018 року, м. Київ
Наконечна К.В., Костюк А.О.
REGIONAL DEVELOPMENT POLICIES IN OECD COUNTRIES.
ПРОВЕДЕНІ ЗАХОДИ
• Студенти члени гуртка «Регіоноведення» разом з іншими студентами університету брали участь у Студентському дні поля. Організований Німецько-українським аграрним демонстраційним та навчальним центром, він пройшов на базі інституту ім. Л. Погорілого у смт Дослідницьке на Київщині. Представники факультетів агробіологічного, захисту рослин, біотехнологій та екології, механіко-технологічного і економічного мали нагоду ознайомитися з результатами польових дослідів, на власні очі побачити переваги сучасного та стійкого сільського господарства, яке власне пропонує розвивати Німецько-український аграрний демонстраційний та навчальний центр.
• Захід проходив у вигляді практичного семінару з використанням новітньої сільськогосподарської техніки таких відомих у світі фірм, як Claas, CaselH, Horsch, Stefes, Strube та інших. Все побачене і почуте, здобуті знання та навички студенти зможуть використати при написанні дипломних робіт. А, можливо, і обрати місце майбутнього працевлаштування.
Екскурсія у Верховну Раду України.
• 12 квітня, студенти члени гуртка Регіоноведення відвідали з екскурсією Верховну Раду України.
• Почалась екскурсія з Майдану Незалежності. Далі студенти перемістилися до Верховної Ради України. Це була дуже цікава і водночас пізнавальна екскурсія, адже студенти змогли на власні очі побачити та дізнатися більше про єдиний законодавчий орган державної влади України. Як виявилось, сесійний будинок Верховної Ради є не тільки важливим осередком політичного життя країни, а й величною архітектурною пам’яткою нашої столиці.
• З перших хвилин екскурсії студенти були вражені красою та масштабами величної будівлі. Особливо вражає картина під назвою «Державотворення». Саме на ній автор Кулаков О.Г. зобразив момент прийняття Акту проголошення незалежності України.
• Екскурсовод розповіла багато цікавих фактів, відповіла на велику кількість запитань студентів: коли відбулося перше засідання у сучасній будівлі Верховної Ради? З ким із нардепів хочуть сфотографуватися відвідувачі парламенту? Скільки важить люстра у сесійній залі? Які зміни в інтер’єрі будівлі не вдалося запровадити спікеру Андрію Парубію?
• Студенти нашого університету мали унікальну можливість побувати в кулуарах лож преси, де при нагоді дізнались про структуру сесійної зали.
• Студенти члени гуртка брали участь у Круглому столі «Глобалізація і регіоналізація світового економічного простору», що відбувся 4 квітня 2018 р. в рамках засідань гуртків кафедри глобальної економіки: «Регіоноведення», «Глобалізація та європейська інтеграція», «Європейські студії» для студентів ОН Бакалавр 3 курсу економічного факультету, спеціальність «Фінанси і кредит».
На круглому столі обговорювались такі питання:
– Глобалізація та регіоналізація місцевого розвитку як основні суперечливі фактори впливу на місцеве самоврядування.
– Глобалізація і регіоналізація: місце України.
– Сучасні тенденції регіоналізації та їх роль в європейських інтеграційних процесах.
– Транснаціоналізація як ключовий фактор розвитку глобальної економіки в Україні.-
18–20 квітня 2018 року ДВНЗ "Київський національний економічний університет ім. Вадима Гетьмана" приймав студентів вищих навчальних закладів України – учасників ІІ етапу Всеукраїнської студентської олімпіади з науки "Регіональна економіка".
Національний університет біоресурсів і природокористування України представляли студенти 2 курсу економічного факультету спеціальність «Облік і оподаткування» Анна Костюк, Антоніна Мусій, Тетяна Гайдученко.
На початку заходу учасників привітали ректор ДВНЗ "Київський національнийекономічний університет ім. Вадима Гетьмана"доктор економічних наук, професор Лук'яненко Д. Г. та директор Інституту регіоналістики ДВНЗ "Київський національний економічний університет ім. Вадима Гетьмана" д-р екон. наук, професор, академік НАН України, екс-міністр економіки України Данилишин Б.М. Науковці наголосили на актуальності вивчення науки «Регіональна економіка» в умовах адміністративно-територіальної реформи та децентралізації влади й необхідності надання сучасним фахівцям відповідних компетентностей.
Олімпіада проходила у 2 тури. Перший тур – комп’ютерне тестування, другий тур – письмове завдання, яке передбачало теоретичні питання, аналітичні, ситуаційні та розрахункові задачі.
За результатами Антоніна Мусій отримала 1 місце в номінації «За знання понятійного апарату» ІІ етапу Всеукраїнської студентської олімпіади з науки «Регіональна економіка», а Тетяна Гайдученко та Анна Костюк – 3 місце у номінаціях: «За критичність мислення», та «За логічність мислення». Стратегічні напрями діяльності гуртка « Регіоноведення»
1. Проводити теоретично-концептуальні дослідження регіонального розвитку,
2. здійснювати аналіз економічного розвитку регіонів та
3. розробляти рекомендацій для застосування при підвищенні кваліфікації фахівців, підготовці бакалаврів та магістрів, перепідготовці фахівців для здобуття другої вищої освіти.
4. проводити круглих столів з студентами економічного ф-ту з актуальних питань регіонального розвитку;
5. написання студентами наукових статей, виступи на конференціях.

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook