МАГІСТРИ СПЕЦІАЛІЗАЦІЇ "ЛОСОСІВНИЦТВО" ДІЛЯТЬСЯ ВРАЖЕННЯМИ ВІД ВИРОБНИЧОЇ ПРАКТИКИ

18 червня 2018 року

      Студентське життя завжди наповнене цікавими подіями та позитивними враженнями, які формують особистість та спеціаліста-фахівця. Приємним та насиченим періодом в житті студентів, зокрема напряму підготовки "Водні біоресурси та аквакультура" є період практичного навчання на провідних рибних господарствах України. Так, з 16 квітня по 25 травня 2018 року нам випала можливість проходити виробничу практику на рибоводному форелевому заводі «Лопушно» (державна установа), який розташований у мальовничому с. Лопушна, Вижницького району, Чернівецької області (Прикарпаття).

 
Фото 1. Рибоводний форелевий завод "Лопушно"     

    До місця практики добиралися потягом Київ-Чернівці. З Чернівців до с. Лопушна їхали автобусом. Дві години подорожі виявилися дуже цікавими - увесь маршрут нас супроводжували прекрасна місцева природа з мальовничими містечками та селами.

      

Фото 2. Село Лопушна, Вижницького р-ну, Чернівецької обл. 

     Проживали в приватному секторі, господарі забезпечували домашнє харчування та хороші побутові умови, за що хочеться висловити їм вдячність. Добиратися до рибоводного заводу було зручно – близько 15 хвилин через мальовничі краєвиди.
      Трохи з історії: рибозавод розпочав свою діяльність в 1928 році, коли територія північної Буковини (на даний час Чернівецька область) входила до складу Румунії. На той час на рибозаводі практикували розведення струмкової форелі. Метою його створення було штучне розведення лососевих видів риб з наступним зарибленням рибогосподарських водних об’єктів загальнодержавного значення. На даний час основна діяльність заводу пов’язана з відтворенням аборигенних та рідкісних лососевих риб – струмкової форелі, дунайського лосося та харіуса європейського.

   

Фото 3. Плідники дунайського лосося та харіуса

Фото 4. Плідники райдужної форелі

      Під час практики нам була надана можливість брати безпосередню участь у виробничих процесах, пов’язаних з відтворенням лососевих риб, а саме: відбір, осіменіння та запліднення ікри, контроль за ходом інкубації ікри, а також догляд та годівля личинок та мальків, годівля плідників, профілактичні заходи (обробка ікри, личинок, риби, басейнів та ставів).

  

Фото 5. Студенти беруть учать у відборі статевих продуктів риб

     

Фото 6. Догляд за ікрою райдужної форелі та личинкою дунайського лосося

    На початку практики проходила інкубація ікри райдужної форелі в інкубаційного цеху, обладнаному апаратами горизонтального типу («Шустера»). Проводилась профілактична обробка личинок, однорічок та плідників струмкової і райдужної форелі, дунайського лосося та європейського харіуса. Окрім цього велись роботи з відтворення дунайського лосося та європейського харіуса, проводили догляд за личинкою струмкової форелі.

    Зариблення річок Карпатського регіону – Черемошу і Сірету проводиться в кінці липня на початку серпня цьоголітками струмкової форелі та дунайського лосося середньою масою 3 г, форелі камлоопс і райдужної форелі - масою 5 г. На даний час основною проблемою господарства є фінансування. Неузгоджені питання реалізації надлишку продукції.

      

Фото 7. Вимірювання молоді, призначеної для випуску в природні водойми

      Вільний час від практики ми проводили знайомлячись та досліджуючи місцевість. Це відчуття ейфорії, яке спливає десь із глибини підсвідомості – і тоді звичайна, начебто, прогулянка стає справжнім щастям, відкриттям, неперевершеним «клубком» емоцій. Чернівецька область, незважаючи на різкі зміни погоди, виявилась напрочуд гарною та затишною.

  
Фото 8. Прогулянка біля р. Сірет та в горах   

     За період проходження практики ми здобули практичні навички та нові знання з відтворення та вирощування лососевих видів риб, отримали багато позитивних вражень та емоцій.

Студенти-магістри Бояр Тетяна, Сорока Ольга та Кривий Юрій.

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook