Наукові акорди студентів-міжнародників

22 червня 2018 року
 
Добігає завершення 2017–2018 навчальний рік – перший рік навчання першого набору студентів-бакалаврів спеціальності «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» НУБіП України. 
 
План оволодіння знаннями майбутніми бакалаврами повністю виконано, успішно складено вже другу заліково-екзаменаційну сесію, визначено, хто завершує рік на відмінно й хто, хоч й трохи, не дотягує досі до почесного звання студент-відмінник Університету, з неменшим успіхом пройдено краєзнавчу навчально-ознайомчу практику і ось вони, – канікули, літо, короткий відпочинок з одночасною підготовкою до наступного кроку – не менш цікавого й більш відповідального другого курсу студентського життя.
 
І крізь все навчання, від самого його початку студенти поринули у світ науки. Розвідки, дослідницькі пошуки, доповіді й повідомлення про отримані узагальнення й результати на наукових зборах привабили абсолютну більшість з них. Ще порівняно неблизькі бакалаврські дипломи, ще не написано поки курсових робіт, а міжнародники під керівництвом й за науково-організаційної допомоги кафедри міжнародних відносин і суспільних наук, її завідувача, – доктора історичних наук, професора Білана С.О. вже провели три студентські науково-практичні конференції з актуальних проблем історії дипломатії, сучасного стану міжнародних відносин та світової політики, присвячених 100-річчю Української революції 1917–1920 рр. й 120-річчю рідного Університету.
 
Набутий певний досвід, сформований потяг до наукової роботи дозволили міжнародникам вийти із деякими результатами своїх досліджень так би мовити у зовнішній науковий світ, що виявилось, наприклад, в участі чотирьох з них (Артемчук Л.А., Вітковський А.В., Іващук М.В. та Маршак Ю.О.) у ХV Всеукраїнській конференції студентів і молодих вчених «Молодь, освіта, духовність» у Відкритому міжнародному університеті розвитку людини «Україна», виступі студента Іващука М.В. на Міжнародній науковій конференції «Дні науки філософського факультету 2018» у КНУ імені Тараса Шевченка. Мазніченко О.В. і Маршак Ю.О. опублікували тези власних виступів у збірнику матеріалів ювілейної науково-практичної конференції «Цілі сталого розвитку третього тисячоліття: виклики для університетів наук про життя» у рідному НУБіП України. Артемчук Л.А., Борлюк О.В. та Майстренко О.В. взяли участь у Міжнародній науковій конференції «Теоретико-методологічні засади дослідження історичної пам’яті» в Інституті всесвітньої історії НАН України тощо.
 
Тому, коли Міністерством освіти і науки України, Київським національним торговельно-економічним університетом та Українською асоціацією зовнішньої політики було започатковано проведення Конкурсу студентських наукових робіт за галузями знань «Міжнародні відносини і Журналістика», а Ректор НУБіП України Ніколаєнко С.М. запропонував студентам-міжнародникам випробувати свої наукові здібності, взявши у ньому безпосередню участь, бакалаври із задоволенням й неабиякою відповідальністю, маючи за своїми юними плечима певний, хоч й початковий поки що досвід, охоче пристали на заклик організаторів й пропозицію Ректора.
 
Участь у конкурсі взяли студентки першого курсу спеціальності «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» групи МВ 17001 гуманітарно-педагогічного факультету НУБіП України Артемчук Л.А. та Майстренко О.В. зі статтями «Таємні війни «Холодної війни» і «Українсько-британські стосунки 1917–1921 рр.» відповідно.
 
 
Приємно, що роботи дівчат увійшли до 15 конкурсних матеріалів, підготовлених студентами 7 закладів вищої освіти Києва, Вінниці (Донецький національний ун-т імені Василя Стуса), Дніпра, Львова й Харкова, що їх допустила спеціальна комісія до заключного етапу конкурсу, звернули на себе увагу журі й були відзначені спеціальними сертифікатами, а вони самі отримали подарунки від організаторів й, головне, неоціненний багаж наукового пошуку, знань й досвіду.
 
 
Учасники заключної зустрічі щиро подякували організаторам конкурсу, передусім, за надану можливість проявити власні вміння та знання, а на завершення важливої події, що вона відбулась вперше й надзвичайно успішно, всі вони лишили спільне фото на згадку та для історії розпочатої справи.
 
Отже на такій хвилюючий й важливій ноті завершують бакалаври-міжнародники перший курс навчання, впевнено йдучи назустріч наступному. Незабутня мелодія студентського життя триває, й її наукові акорди лунають достатньо обнадійливо.
 
 
Сергій Асатуров, 
доцент кафедри міжнародних відносин 
і суспільних наук 
 

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook