Екскурсія в музей анатомії тварин

31 жовтня 2018 року
Факультет захисту рослин, біотехнологій та екології

Не всі знають, що в нашому вузі є чудовий музей анатомії тварин, де головними експонатами є скелети тварин. Відвідувачі тут бувають не так часто, як в інших музеях, хоча експонати зібрані справді унікальні. Це музей анатомії на вул. Полковника Потєхіна, 16. Його створив на кафедрі анатомії тварин ім. академіка Касьяненко НУБіП професор Олег Мельник. Нещодавно студенти IV курсу II (англійської) групи спеціальності захист і карантин рослин під керівництвом свого куратора доцента кафедри інтегрованого захисту та карантину рослин Бондаревої Л.М. відвідали цей музей.

Саме сюди потрапляють після смерті тварини з Київського зоопарку, а всього тут зібрано більше півтори тисячі анатомічних експонатів: скелети, кістки, черепи, фрагменти тіл і навіть внутрішні органи різних представників фауни. Є серед експонатів і людські останки. Наприклад, череп часів княгині Ольги, скелети, виявлені при проведенні робіт з реконструкції в центрі Києва. Все багатство, зібране за більш ніж 25 років, займає одну велику кімнату. Але експонатів вже настільки багато, що "житлоплоща" вимагає розширення.

Поруч з експонатами висять картини, на яких намальовані тварини, щоб можна було подивитися, як вони виглядають в житті. Серед унікальних екземплярів - череп найменшої антилопи в світі, зріст якої - всього кілька десятків сантиметрів, а вага - близько 5,5 кг.

Зберігаються в музеї і внутрішні органи. Язик тигра, серце коня, серце гепарда, вовчий шлунок, всередині якого залишилися кісточки з'їденої козулі, і інші. Ці анатомічні препарати зроблені за допомогою новітньої технології - пластинації (або полімерного бальзамування).

Цю цікаву екскурсію провів нам керівник гуртка «Історії ветеринарної медицини» Стегней Микола Михайлович.

Дякуємо за пізнавальну екскурсію!

Куратор 2 групи 4 курсу Бондарева Л.М.

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook