День української писемності та мови в інституті

9 листопада 2018 року

z70Мова – душа кожної національності,
її святості, її найцінніший скарб.
(Іван Огієнко)

День української писемності та мови – свято, яке щороку відзначається в Україні 9 листопада, встановлене воно указом Президента України №1241-97 від 6 листопада 1997 року. За православним календарем – це день вшанування пам’яті Преподобного Нестора-Літописця – послідовника творців слов’янської писемності Кирила і Мефодія. Дослідники вважають, що саме з преподобного Нестора-літописця й починається писемна українська мова.


 

z71Мова – найбільший скарб будь-якого народу. Тисячоліттями, віками, роками плекала її земля предків, передавала з покоління в покоління, збагачуючи дедалі більше народну душу і водночас формуючи її. Досвід людства упродовж тисячоліть переконливо доводить, що занепад мови – це зникнення нації. Якщо ж мова стає необхідною і вживається насамперед національною елітою – сильною і високорозвиненою стає нація і держава.

z729 листопада до Дня української писемності та мови «Українським радіо» традиційно проведено вісімнадцятий радіодиктант національної єдності, який транслювався у прямому ефірі на тему: “Крила України”.

z73z74Перший радіодиктант прозвучав в ефірі у травні 2000 року до Дня перепоховання Тараса Шевченка. Цей проект розрахований не лише на тих, хто досконало знає українську мову, а й тих, хто її вивчає. До міжнародного проекту долучаються радіослухачі у багатьох країнах, незважаючи на час доби.

z75z76З метою сприяння утвердження державного статусу української мови, піднесення її престижу серед української молоді, виховання, поваги до культури і традицій українського народу, адміністрація, професорсько-викладацький склад, співробітники та студенти ВП НУБіП України “Бережанський агротехнічний інститут” теж приєднались до цього заходу і вкотре продемонстрували єдність з усіма.  

Z77Щиросердечно присутніх привітала заступник директора з навчальної та навчально-методичної роботи Степанія Білик: “Вітаю з днем української писемності. Мова є основою духовного багатства народу та інтелектуального потенціалу. Маємо безцінний дар і одну з наймилозвучніших і найкрасивіших мов у світі. Найголовніше у написанні диктанту – це і перевірка знань, а також солідарність з усіма, хто любить і шанує рідне слово”.

  Ольга Шумінська

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook