Як готувати висококваліфікованого фахівця-аналітика знають в ННЛ «Біоеконометрики та дейтамайнінгу»

22 березня 2019 року

22 березня в рамках засідання Ради роботодавців економічного факультету відбулася перевірка матеріально-технічної бази кафедр.

Кафедра статистики та економічного аналізу економічного факультету НУБіП України є випусковою для спеціальності «Облік та оподаткування». На її  засадах функціонує навчально-наукова лабораторія «Біоеконометрики та дейтамайнінгу». Вона забезпечує проведення лекційних, практичних і семінарських занять для студентів ОС «Бакалавр» з дисциплін «Теорія ймовірності та математична статистика», «Статистика», «Економетрика», «Економіко-математичне моделювання», «Оптимізаційні методи та моделі», «Економічний аналіз», «Аналіз господарської діяльності» та студентів ОС «Магістр» з дисциплін  «Прикладна економетрика», «Фінансовий аналіз», «Дейтамайніг» з використанням прикладних статистичних програм, таких як R та SAS.  

Основний акцент при вивченні дисциплін студентами ОС «Бакалавр» відводиться на використання MS Excel, де є величезна кількість інструментів, які надають можливість для упорядкування, узагальнення та аналізу інформації з можливістю визначення тенденції і прогнозу досліджуваного явища. Для цього зокрема призначені спеціальні статистичні функції та вбудований пакет «Аналіз даних».

Для викладання дисципліни «Дейтамайнінг» (Інтелектуальний аналіз даних) для ОС «Магістр» за спеціальністю «Облік і оподаткування» спеціалізації «Стратегічний облік і бізнес-соціальна аналітика» використовується мова програмування R. Це безкоштовне програмне забезпечення, яке надає можливості поглибленого аналізу статистичних даних. Функціонал даної програми надзвичайно широкий – від можливості використовувати її як звичайний калькулятор до побудови економетричних моделей, прогнозування часових рядів, здійснення кластерного аналізу тощо. Особливої уваги заслуговує її розширений функціонал при візуалізації даних. Тобто є можливість будувати 2D і 3D графіки, діаграми, можливість працювати з не числовими даними. Однією з сильних сторін R є легкість, з якою можна створити добре сформовані графіки, включаючи математичні символи та формули, де це необхідно. Спільнота R є однією з найпотужніших структур відкритих джерел.

Аналогом програма R є SAS (Statistical Analysis System). Вона в основному використовується для наукової роботи науково-педагогічними працівниками та аспірантами кафедри. На даний час науковою тематикою кафедри є «Формування аналітично-прогностичної системи управління стратегічним розвитком підприємств аграрної сфери».

 SAS призначений для забезпечення універсального доступу до даних і забезпечує дружній інтерфейс. Програма дає змогу здійснювати аналіз електронних таблиць, надає доступ до даних, статистичний аналіз. Продукти SAS є платною послугою, їх можна придбати окремо або в комплекті. Кафедра користується програмою на правах віддаленого доступу після заключення університетом договору у 2018 р. з компанією «SAS». Інструмент SAS більш широко використовується у великих підприємствах, оскільки він містить більше таких джерел та ресурсів, як форуми, користувацькі клуби, тренери, веб-сайти, макро- бібліотеки та книги. SAS пропонує більше попередньо визначених математичних і фінансових функцій, серед яких амортизація, складні відсотки, грошовий потік, гіперболічні функції, факторіали, комбінації та механізми тощо

Викладання дисциплін забезпечується висококваліфікованими викладами кафедри. Більшість з них пройшли стажування в університетах Америки та Європи.

 

 

Запрошуємо до співпраці підприємницькі структури до співпраці та абітурієнтів на навчання!

 

 

 

Леся Воляк

 

старший викладач кафедри статистики та економічного аналізу

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook