ЕФЕКТИВНИЙ ПРОФЕСОР

16 квітня 2019 року

     Впродовж багатьох років Броварський Валерій Дмитрович, доктор сільськогосподарських наук, професор кафедри конярства і бджільництва Національного університету біоресурсів і природокористування плідно продовжує та звеличує працею своїх попередників та засновників Наукової школи бджільництва Нестерводського Василя Антоновича та Віктора Петровича Поліщука.

   Ніби вчора під керівництвом Валерія Дмитровича захистив дисертацію Лосєв Олексій Михайлович, кандидат сільськогосподарських наук, доцент, який продовжує діяльність та поширює знання здобуті в науковій школі на теренах Нової Зеландії; Войналович Микола Володимирович, кандидат сільськогосподарських наук, який відновив Практичну школу бджільництва у Боярському коледжі екології і природних ресурсів та ефективно займається просвітництвом серед практикуючих пасічників; найулюбленіша учениця, якою професор Броварський, пишається найбільше – Адамчук Леонора Олександрівна, кандидат сільськогосподарських наук, доцент кафедри конярства і бджільництва, Голова ради молодих вчених факультету тваринництва та водних біоресурсів, степендіат Вишеградського фонду, учасник багатьох міжнародних проектів (Ukr/SR/SPU3/08, AgroBioNet, FarmersEduca та ін.), автор і співавтор разом із своїм вчителем 8 монографій та навчальних посібників, керівник студентського гуртка Бджільництва; Папченко Олександр Вікторович, кандидат сільськогосподарських наук, раніше керівник Громадської організації «Асоціація бджолярів Луганської області», нині успішний практикуючий бджоляр.

    Непересічною новиною став довгоочікуваний захист дисертаційної роботи аспіранта, великого практика галузі, наукові роботи якого керівник використовує при читанні лекцій та проведенні лабораторно-практичних занять та анонсував студентам дату захисту свого аспіранта, відомого не тільки на Полтавщині – Величка Сергія Миколайовича. Здобувача прийшли підтримати колектив і аспіранти кафедри, магістранти і студенти.

      Завдяки дослідній роботі пана Величка набуло подальшого теоретичного розвитку й експериментально встановлено особливості поведінки бджіл у процесі закладання гранул перги, динаміки накопичення і використання бджолиними сім’ями запасів білкового корму, розроблено технічні засоби та запропоновано спосіб промислового отримання перги, розширено знання щодо її морфологічних ознак та біохімічного складу.

    Уперше розроблено промислову технологію виробництва перги із застосуванням штучного стільника. Його комірки заповнюють свіжоодержаним обніжжям, яке ущільнюють та обробляють поверхню корму медом, підготовлений стільник витримують впродовж двох тижнів у гнізді бджолиної сім’ї, а потім видаляють з нього гранули перги.

  Доповнено знання щодо динаміки формування запасів білкового корму та його споживання, уточнено зони зосередження перги у гніздах сімей, визначено вплив різних факторів на ефективність формування її запасів та використання бджолами. Досліджено ефективність виробництва перги за різних способів, проведено біохімічну та морфологічну оцінку її якості.

 З дисертацією можна ознайомитися у науковій бібліотеці Національного університету біоресурсів і природокористування України за адресою: м. Київ, вул. Героїв Оборони, 13, навчальний корпус № 4, кімната 41а або на сайті НУБіП України https://nubip.edu.ua/node/57879

   Перелічені сформовані фахівці є результатом ефективної роботи професора Броварського, який нині готує нову «зірочку на небі бджільницької науки» аспірантку Ткаченко Олену Петрівну. Колектив кафедри вітає і щиро пишається здобутками професора!

професор  М. Повозніков,

завідувач кафедри

конярства і бджільництва

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook