Розвиваємо нові форми профорієнтаційної роботи

26 квітня 2019 року

     Колектив кафедри аквакультури підтримує добрі ділові відносини з багатьма передовими підприємствами рибної галузі. Особливо тісні стосунки склалися між співробітниками кафедри і керівництвом ПП «Науково-виробниче сільськогосподарське підприємство «Бестер»», яке займається вирощуванням осетрових риб в сітчастих садках на акваторії Канівського водосховища. Упродовж останніх 6-ти років на базі цього підприємства студенти-дипломники кафедри аквакультури під час виробничих практик отримують практичні навички з вирощування риби, аспіранти проводять дослідження і збирають матеріал для своїх дисертацій, а молоді викладачі проходять стажування з аквакультури (див. фото 1-2).

Фото 1. Студент магістратури кафедри аквакультури Владислав Левадній проводить профілактичну анти паразитарну обробку садкової риби у ПП «НВСП «Бестер»»

Фото 2. Асистент кафедри аквакультури Дмитро Шарило на професійному стажуванні у ПП «НВСП «Бестер»

    Ще одна форма співпраці між нашими двома сторонами була започаткована у поточному році. Так, відомо, якою відповідальною і важливою для функціонування університету є профорієнтаційна робота серед випускників загальноосвітніх навчальних закладів. Традиційною формою цієї роботи є виступи представників університету в школах перед потенційними абітурієнтами, під час яких слухачам розповідають про фахову підготовку з різних спеціальностей і переваги навчання в нашому університеті. Але, як каже народна мудрість: «Краще один раз побачити, ніж два рази почути». Враховуючи це, викладачі кафедри аквакультури, доценти Антоніна Андрющенко і Василь Коваленко, запропонували керівництву підшефних шкіл Київської області організувати екскурсії для старшокласників на базі діючих рибоводних господарств, щоби діти своїми очима побачили, якою цікавою і потрібною для людей є професія рибовода.
    Директор і співвласник ПП «НВСП «Бестер»» Юрій Яременко з готовністю відгукнувся на пропозицію провести екскурсію на базі його підприємства. З його дозволу на підприємстві було проведено екскурсії для учнів і педагогів трьох загальноосвітніх шкіл Київської області: сіл Трипілля (Обухівський район), Велика Олександрівка і Гора (обидва – Бориспільський район).
     Першими осетрову рибну ферму відвідали учні 9-10 класів ЗОШ села Трипілля Обухівського району Київської області. Не зважаючи на похмурий березневий день, майже 30 дітей, організованих учителем біології та географії Анопрієнко Лідією Михайлівною, мали змогу побачити, в яких умовах утримують осетрових риб – одних із найбільш цінних представників іхтіофауни наших водойм (див. фото 3).

Фото 3. Учні Трипільської ЗОШ на садковій лінії

    Наступний візит на рибоводне господарство сонячного квітневого дня нанесли майже 60 учнів і супроводжуючі їх учителі зі шкіл сел. Велика Олександрівка і Гора.
    Діти і педагоги ознайомилися з виробничою базою рибоводного підприємства індустріального типу, в якому розводять цінних представників тваринного світу водойм – осетрових риб, прослухали інформацію старшого рибовода підприємства, випускника НУБіП України, Романа Бардика про особливості одержання потомства і вирощування осетрових риб в умовах рибоводних господарств, відвідали оновлений польовий інкубаційний цех (див. фото 4-5).

Фото 4. Екскурсанти знайомляться з вирощуванням риби в садках

Фото 5. Старший рибовод ПП «НВСП «Бестер»» Роман Бардик знайомить гостей з облаштуванням інкубаційного цеху

    Кожен бажаючий мав можливість сфотографуватися з живою рибою і задати питання технологам підприємства і представникам кафедри аквакультури, доценту Василю Коваленку, асистенту Дмитру Шарилу та аспіранту Надії Поліщук, які в день відвідин займалися постановкою наукового досліду з випробування нового препарату на осетрових рибах (див. фото 6-7).

Фото 6. Школярі вперше у житті побачили білугу – найбільшого за розмірами представника родини осетрових риб

Фото 7. Доцент кафедри аквакультури Василь Коваленко відповідає на питання школярів

про особливості морфології осетрових риб

    Представники університету докладно відповіли на всі питання і розповіли про переваги навчання в НУБіП України.
    Кожна екскурсія завершувалася обміном враженнями. Гості були у захваті від побаченого, адже вони раніше навіть не уявляли, звідки на рибних прилавках наших магазинів з’являється осетрова риба, промисловий вилов якої суворо заборонений. Педагог школи з с. Гора Оксана Кияшко навіть висловила побажання ще раз відвідати господарство і привезти на екскурсію учнів 7-8 класів.

Підготував:
доцент кафедри аквакультури Василь Коваленко

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook