Подорож співробітників механіко-технологічного факультету до Переяслав-Хмельницького

25 травня 2019, 23:52
м. Переяслав-Хмельницький

 Переяслав-Хмельницький - маленьке, але дуже красиве і цікаве місто України. Його недаремно називають містом музеїв - тут їх близько 30. Для України це абсолютний рекорд "на душу"  – один музей на тисячу мешканців. Найвідомішим є головний туристичний об’єкт міста - етнографічний музей народної архітектури та побуту (під відкритим небом), який входить в число найбільших музеїв України. У місті можна відчути дух старовини та історії! Втомившись від шуму і суєти великих міст, тут можна насоджуватись тишею вулиць і чистим повітрям містечк.

  Поїздка одного дня до древнього Переяслава-Хмельницького подарувала багато приємних вражень та відкриттів. Це одне з самих давніх міст України, якому  вже більше 1100 років.  Перший музей , який ми відвідали був «Музей народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини».  На території близько 30 гектарів розташовано 300 об`єктів, з них – 122 пам`ятки народної архітектури ХVІІ-ХІХ ст., в тому числі 20 дворів з хатами та господарськими будівлями, 23 різноманітні установки та майстерні, більше 20 тис. творів народного мистецтва, знарядь праці, речей побуту, зібраних в лісостеповій зоні України.

   Також, ми побували в музеї «Заповіту» , який було засновано 18 квітня 2008 року, в колишньому особняку лікаря А.Козачковського, у якого   гостював та лікувався Шевченко. Саме тут , Т. Г. написав відомий всім  «Заповіт». Експозиція музею в хронологічній послідовності розкриває історію краю козацького періоду через призму її розуміння Т. Шевченком, розповідає про перебування поета на Переяславщині.
      Наступною архітектурною пам’яткою був Музей-діарама «Битва за Дніпро в районі Переяслава восени 1943», який найбільше вразив портретною галереєю Героїв Радянського Союзу та художньо-документальним полотном діарамою довжиною 28 метрів і висотою 7 метрів. Над створенням цього полотна автори працювали чотири з половиною роки,  опираючись на фото-документальні матеріали, максимально реалістично відтворили події битви, що дійсно вражає.
      Завдяки цій подорожі ми змогли перенестися в минуле, дізнатися більше про своїх предків, їх культуру та  духовністі.
 
Сліпуха Ольга

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook