Стажування з підвищення якості викладання предметів польською мовою

18 червня 2019, 16:31
Від 25 до 29 травня 2019 р. Фундацією «Свобода і демократія» спільно з Міністерством освіти Республіки Польщі було організовано щорічне стажування щодо підвищення якості викладання предметів польською мовою, яке відбулось у Варшаві.
Протягом стажування слухачі опанували курс удосконалення копметенцій щодо якості навчання із застосуванням новітніх метод і технологій. Теоретичні питання паралельно апробовувались і закріплювались практичними завданнями, які виконувались учасниками групи. Тренерами відразу були зазначені мета, план проведення стажування і окреслено очікуваний результат. Перше заняття мало інтеграційну мету, що дозволило відразу налагодити доброзичливі стосунки та атмосферу у групі, яка сприяла навчанню. Слухачам було представлено останні результати досліджень професора Хаттего та новітні методи навчання. Навчання мало характер тренінгу щодо формування професійних компетентностей і поведінки з використанням активних методів навчання (до 80 % курсу припадало на виконання практичних завдань). Згадана програма навчання була підготована і проведена Зофією Домарадзькою-Гроховальською і Анжеєм Пери. Заняття проходили у комфортних умовах конференц-зали готелю, в якому поселили учасників стажування (фото 1).
 
D:\ВИ\Акредитація\Конференц-зала.png
Фото 1. Конференц-зала готелю (Варшава, Польща)
У рамках знайомства із системою освіти Польщі стажисти відвідали кращі навчальні заклади Варшави (фото 2).
D:\ВИ\Акредитація\ліцей.png
Фото 2.  XVIII загальноосвітній ліцей ім. Яна Замойського  (м. Варшава, Польща)
 
У програмі стажування велика увага приділялась також психологічним аспектам навчального процесу. Відбулись зустрічі із спеціалістами, що практикують в системі освіти та провадять свою діяльність на громадських засадах, які розказали про проблеми і досягнення своєї багаторічної діяльності (фото 3).
D:\ВИ\Акредитація\порадня.png
Фото 3. Робочий кабінет психологічної консультації в Бемово (м. Варшава, Польща)
Особливої уваги заслуговує знайомство із функціонуванням дорадчої освітянсько-педагогічної організації – Варшавський центр освітньо-суспільних інновацій і навчання. Директор центру К. Барчак познайомив учасників стажування з напрямами і завданнями діяльності цієї дорадчої організації, фінансування якої здійснюється з бюджету міста. Також поділився освітянськими проблемами, пов’язаними з міграційними процесами в Польщі і шляхами та результатами їх подолання (фото 4).
D:\ВИ\Акредитація\Центр освіти.png
Фото 4. Кабінет проведення тренінгів Варшавського центру освітньо-суспільних інновацій і навчання (м. Варшава, Польща)
Хотілось би окремо відмітити високу якість та організацію стажування. Навчання проводили викладачі-практики, що започаткували впровадження згаданих новітніх метод у навчальному процесі Польщі. Програма перебування передбачала також культурну програму: прекрасні і змістовні екскурсії Варшавою, проведені особисто головою правління Фундації паном Робертом Чижевським (фото 5); відвідування вистави в одному із кращих
D:\ВИ\Акредитація\Площа Ринок.png
Фото 5. Площа Ринок (м. Варшава, Польща)
 
варшавських театрів (фото 6), організованих пані Лілією Любонєвіч, яка до того ж опікувалась всіма питаннями комфортного перебування стажистів і піклувалась про групу як під час навчання, так і на відпочинку.
D:\ВИ\Акредитація\вистава.png
Фото 6. Сцена із спектаклю «Викривач брехні» театру Сapitol (Варшава, Польща)
 
 
 
 
                                            Враженнями поділилась учасник стажування,
                                  доцент кафедри надійності техніки НУБіП України
                                          ВАЛЕНТИНА МЕЛЬНИК
 
Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook