«Глобальні виклики для сільського господарства та харчової промисловості»: основні аспекти і проблеми розвитку аграрного бізнесу та харчової індустрії

23 вересня 2019 року
Кафедра адміністративного менеджменту та зовнішньоекономічної діяльності

 

      19-20 вересня 2019 року на факультеті аграрного менеджменту пройшла II Міжнародна науково-практична конференція «Глобальні виклики для сільського господарства та харчової промисловості», організована кафедрою адміністративного менеджменту та зовнішньоекономічної діяльності за підтримки Українського клубу аграрного бізнесу.

     Головною метою заходу стало обговорення основних аспектів і проблем розвитку аграрного бізнесу та харчової індустрії в умовах глобальних викликів. У пленарному засіданні взяли участь представники наукових установ та аграрних компаній України, Хорватії, Австралії та США.

     Учасники конференції мали унікальну можливість ознайомитись з передовим досвідом вітчизняних та світових експертів, отримати практичні рекомендації від представників успішних компаній, обговорити «гарячі» проблеми агробізнесу, визначити ефективні інструменти та сучасні технологічні рішення.

    Під час офіційного відкриття конференції Олена Ковтун, заступник декана факультету аграрного менеджменту з міжнародної діяльності привітала всіх гостей заходу з початком роботи і представила спікерів пленарного засідання.

    У своєму виступі Сергій Кваша, проректор з навчальної і виховної роботи НУБіП України, доктор економічних наук, професор, академік НААН України, зазначив, що аграрна галузь є локомотивом економіки в Україні, а стратегічними цілями розвитку цього сектору є забезпечення умов для ефективної виробничої діяльності суб’єктів підприємництва при врахуванні природно-кліматичних змін із метою нарощування обсягів виробництва продукції відповідно до потреб населення України та світового ринку. С.Кваша наголосив на необхідності забезпечення доступності соціальних харчових продуктів на внутрішньому ринку та необхідності дотримання при їх виробництві показників якості та безпечності споживання.

 Директор австралійської компанії Bungulla Tech Pty Ltd Бред Джонс поділився досвідом підвищення продуктивності у посушливих умовах Австралії. Спікер наголосив на необхідності впровадження досягнень науки у сільськогосподарське виробництва з метою підвищення продуктивності та ефективності фермерства. Він порадив слухачам знати свої цілі та розуміти стратегію розвитку власного бізнесу.

  Спеціальний гість Річард Дж. Секстон, доктор наук, професор Каліфорнійського університету (США) розповів про еволюцію потреб споживачів та суспільства, що останнім часом стало серйозним викликом для виробників продовольства. Він зупинився на змінах, які відбуваються в агропродовольчому ланцюгу під тиском вимог споживачів, і протиріччях, щодо екологічності виробництва та потребах забезпечення продовольством зростаючої кількості населення у світі.

 В доповіді доктора наук, професора з університету м. Загреб (Хорватія) Маріо Ньявро були висвітлені питання впливу європейської Спільної аграрної політики на фермерські господарства Хорватії. У своїй доповіді М.Ньявро розповів про політику ЄС щодо сільськогосподарського виробництва та зазначив, що фермерські господарства країни мають високий рівень підтримки ЄС. Проте рівень продуктивності не завжди корелює з розміром підтримки, що виділяється аграріям. Цікавою була інформація щодо структури фермерських господарств Хорватії за розміром та напрямами сільськогосподарського виробництва.

     Микола Пугачов, заступник директора з наукової роботи, доктор економічних наук, професор, член-кореспондент НААН України (ННЦ "Інститут аграрної економіки" НААН України) в своєму виступі зазначив, що аграрний сектор України розвивається в умовах глобальної конкуренції, яка охоплює всі сфери людської діяльності: економіку, науку, культуру, а тенденції глобалізації виробництва та міжнародної торгівлі характерні для всіх основних груп агропродовольчої продукції.

     Керівник Інституту економіки і бізнесу Білоцерківського національного аграрного університету, доктор економічних наук, професор Дмитро Крисанов ознайомив аудиторію зі здобутками і перспективами просування операторів ринку України на ринок ЄС. Він визначив основні тенденції, що характеризують процес гармонізації стандартів на виробництво харчових продуктів України зі стандартами ЄС та інших країн світу, охарактеризувавши основні проблеми та здобутки українських товаровиробників в управлінні якістю продукції.

      Всі доповіді викликали інтерес в аудиторії. Спікери конференції активно взаємодіяли зі слухачами та дали вичерпні відповіді на всі запитання. В заключному слові завідувач кафедри адміністративного менеджменту та зовнішньоекономічної діяльності, доктор економічних наук, професор Тетяна Мостенська подякувала всім учасникам конференції за продуктивну роботу, побажала успіхів та запросила до участі у наступних науково-практичних заходах, які традиційно проводяться на факультеті аграрного менеджменту. Робота конференції продовжилась в секціях.

Ольга Костюк, Іван Міщенко, 

доценти кафедри адміністративного менеджменту та ЗЕД

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook