Гуртківці порівняли різні оперативні доступи при оваріогістеректомії у кішок

28 грудня 2019 року

Дослідницька робота проводилася на здорових статевозрілих кішках. Операції виконувалися у верхній третині правої бокової черевної стінки та з застосуванням медіанного доступу.


На боковій черевній стінці виконували косовертикальний розріз на межі пахвинної і здухвинної ділянок у напрямку від переднього краю маклока до четвертого соска відповідного боку молочної залози. Вентральну черевну стінку розрізали з використанням медіанної лапаротомії у позадупупковій ділянці. Встановлено, що при виконанні оваріогістеректомії у кішок із використанням запропонованого оперативного доступу через бокову черевну стінку тривалість операції і періоду загоєння відповідають таким же, як при застосуванні медіанної лапаротомії. Доведено, що оперативний доступ з поперечним розрізом у верхній третині правої бокової черевної стінки на межі пахвини і здухвини при оваріогістеректомії у кішок забезпечує кращі можливості для виконання оперативного прийому, ніж медіанний.

Також відмічено, що при оваріогістеректомії у кішок оперативний доступ через верхню третину правої бокової черевної стінки з розрізом у напрямку від переднього краю маклока до четвертого соска відповідного боку молочної залози може бути рекомендований як альтернатива доступу через білу лінію живота.

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook