Навчальна реабілітаційна практика студентів-психологів

20 лютого 2020 року

          Кожного навчального року на третьому курсі студенти спеціальності психологія (освітнього рівня бакалавр) проходять навчальну реабілітаційну практику.

У 2020 році з 03 лютого до 15 лютого базою навчальної реабілітаційної практики стала Київська міська наркологічна клінічна лікарня "Соціотерапія". Підрозділом для походження практики було обрано наркологічне відділення №5.

Київська міська наркологічна клінічна лікарня "Соціотерапія" являє собою унiкальну вiтчизняну систему лiкування і реабiлiтацiї хворих, якi мають проблеми вживання наркотикiв та алкоголю.

Майбутні психологи мали можливість ознайомитись з реабілітаційною програмою для людей з алкогольною та наркотичної залежністю.

Під час практики ми приймали участь у тренінгах та арт-терапіях, що дало нам змогу спостерігати за роботою психологів і соціальних працівників в установі, що сприяло кращому розумінню принципів роботи фахівців у подібних закладах.

Особливо цікавим для нас, як студентів та майбутніх спеціалістів, була можливість дослідити особливості впливу оригінальної реабілітаційної програми метою якої є процес реінтеграції у суспільство залежних людей.

Реабілітація людей із залежністю, з огляду на звичні уявлення західних суспільств, базується, передусім, на понятті про права людини і переконанні, що залежність від наркотиків та алкоголю є хворобою. Така позиція лежить в основі сучасних принципів лікування та психологічної підтримки наркозалежних (ВООЗ). На жаль, в українському суспільстві до залежних переважає ставлення радше як до небезпечних елементів, від яких краще було б дистанціюватися, або яких варто навіть ізолювати. Кожна людина має право на другий шанс та допомогу. Ми переконались у необхідності поєднання психологічних, фізичних та соціальних аспектів для надання кваліфікованої допомоги людям, які її потребують. У цьому надзвичайно складному процесі саме психологам належить ключова позиція.

Недостатній рівень уваги, який приділяється проблемі залежності людей від наркотиків та алкоголю спричинив низький рівень процесу підтримки здорового способу життя після закінчення програми (рецидив) та великий супротив зі сторони спів залежних близьких. 

Студенти-психологи вдячні колективу наркологічного відділення №5 за отриманий практичний досвід реабілітаційної роботи.

 

 

Катерина Мамчур,

 

студентка 3 курсу, спеціальності «Психологія»

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook