Джерела антибіотиків у природі

20 лютого 2020, 15:17

Пошук нових антибіотиків зараз дуже актуальний, тому що нові штами бактерій все більш стійкі до перевірених ліків. Хвороби, які, як вважали, були переможені, раптово з'являються з новою, стійкою до ліків силою.
Починаючи з 1928 р., коли Олександр Флемінг відкрив пеніцилін, виявивши його у плісняві, вчені і зараз знаходять антибіотики в дуже несподіваних місцях. Так, цефалоспорини були вперше виявлені в 1948 р. в каналізації, ванкоміцин – в 1952 р. в зразку бруду з джунглів на Борнео.
Вчені постійно шукають замінники старих ліків в місцях, які важко собі уявити - від бруду на морському дні до мозку комах.
1. Мозок таргана
Вченим прийшла в голову ідея вивчити тарганів, тому що вони чудово впоралися з усіма бактеріями і паразитами, яких багато у місцях існування цих комах. У дослідженні, опублікованому в 2010 р., вчені з Університету Великобританії в Ноттінгемі повідомили, що вони використовували екстракт подрібненого мозку таргана і сарани, для боротьби зі штамом Escherichia coli (E.coli), що викликає бактеріальний менінгіт, а також метицилін-резистентним золотистим стафілококом (MRSA), що провокує такі захворювання у людей, як сепсис і пневмонії та отримали дані про ефективність.
2. Слиз сома
Виявлено, що слиз, який обволікає шкіру сомів, захищає від комах, з якими вони стикаються в навколишньому середовищі.
У дослідженні, опублікованому в журналі World Applied Sciences Journal в 2011 р., індійські дослідники зібрали епідермальний слиз сома і перевірили його на 10 різних типах хвороботворних бактерій і 10 різних грибах і виявили, що слиз дуже ефективний в пригніченні різних мікробів, небезпечних для людини, в тому числі кишкової палички і Klebsiella pneumoniae, яка вражає легені.
3. Кров алігатора
Вчених зацікавила потужна імунна система крокодилів, яка допомагає їм відновлюватися після травм, отриманих в боях з іншими представниками свого виду.
У 2008 р. дослідження, проведене співробітниками Університету штату Луїзіана, показало, що білки, виділені з лейкоцитів алігаторів, прикріплюються до поверхні бактерії і потім роблять дірку в мембрані і вбивають бактерії, які загрожують людям.
4. Океанський осад
Дослідники з Центру морської біотехнології та біомедицини Скріппса відкрили нову сполуку антраціміцін, що виробляється морським мікроорганізмом на дні океану. Як показали попередні випробування він ефективний проти сибірської виразки і MRSA.
5. Шкіра жаби
У 2010 р. дослідники з Університету Об'єднаних Арабських Еміратів повідомили на зборах Американського хімічного товариства, що, вивчивши 6000 різних видів жаб, вони виявили понад 100 речовин, які вбивають бактерії і в кінцевому підсумку можуть стати лікарськими препаратами. Отримання антибіотиків з хімічних речовин шкіри жаби - складне завдання, тому що деякі з цих хімічних речовин можуть бути токсичними не тільки для бактерій, але і для людини. Дослідники намагаються обійти цю проблему шляхом зміни молекулярної структури хімічних речовин, щоб зробити їх менш небезпечними для людини, зберігаючи при цьому здатність знищувати бактерії.
6. Кров панди
Дослідники з Китаю, які вивчали ДНК тварин, що знаходяться під загрозою зникнення, виявили, що в їх крові міститься потужна сполука під назвою кателіцідін-AM, яке допомагає пандам захищатися від бактерій і грибків.
Це хімічна речовина може вбити бактерії менш ніж за годину, приблизно в шість разів швидше, ніж це роблять найвідоміші антибіотики. Дослідники зараз намагаються з'ясувати, як перетворити хімічну речовину в ліки, які будуть працювати на людей. На щастя для панд, число яких в дикій природі скоротилося приблизно до 1600, вченим насправді не потрібно витягувати речовини з крові панди. Вони можуть зробити його синтетичну версію в лабораторії.
7. Виділення мурах
Британські дослідники виявили, що мурахи виробляють і використовують кілька антибіотиків для знезараження їжі. Мурахи готують їжу, переміщаючи листя під землею, де вони розкладаються і утворюють біомасу, що постачає поживні речовини їх личинкам.
Щоб захистити свою їжу від небажаних мікробів і паразитів, комахи продукують антибіотики. Вчені виявили, що мурахи насправді виробляють і використовують кілька антибіотиків, подібно лікарям, які використовують комплексну терапію для лікування інфекцій у людей.
Сьогодні у дослідників є надія на відкриття абсолютно нових речовин, які можуть бути корисні в боротьбі з хворобами людини і тварин.

Підготувала О. Гальчинська
 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook