Генетичне різноманіття біоенергетичних культур

18 лютого 2020, 9:50

 

     17 лютого 2020 року відбулося виїзне заняття студентів агробіологічного факультету НУБіП України (магістри першого року навчання) в рамках дисципліни «Генетичні ресурси рослин», на базі ННЦ «Сучасні методи створення та ідентифікації сортів рослин» Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН, створеного спільно з кафедрою генетики, селекції та насінництва ім. проф. М.О. Зеленського НУБіП України.

     Генетичне різноманіття видів, сортів і форм рослин, які відрізняються за напрямком використання, якістю продукції, адаптивністю, іншими господарсько-цінними ознаками є одним із головних факторів забезпечення продовольчої безпеки і безперервного розвитку сільськогосподарського виробництва. Необхідність збору і збереження зразків генофонду рослин дня нинішнього та майбутніх поколінь обумовлена також тим, що внаслідок бурхливого розвитку науково-технічного прогресу, екологічних проблем зникає багато диких видів, звужується сортове різноманіття культурних рослин. В той самий час, завдяки використанню нових технологій, розвитку генетики, генної інженерії ті біотехнології значно зростає цінність і роль зародкової плазми. Дикі види, стародавні місцеві сорти, а також селекційні сорти, створені світовою наукою протягом останніх ста років, в своїх генетичних системах несуть багато цінних генів, їх спадкова основа завжди буде джерелом вихідного матеріалу для створення нових поколінь сортів.

     Заняття проводили провідні вчені ІБКіЦБ - к.т.н. Ганженко О.М., с.н.с. Зиков П.Ю. та викладач кафедри генетики, селекції та насінництва ім. проф. М.О. Зеленського к.с.-г.н. Зінченко О.А.     

     Метою заняття було ознайомити студентів з сучасними генетичними та сортовими ресурсами біоенергетичних культур що використовуються в Україні, а також колекціями біоенергетичних культур ІБКіЦБ.
 

     На лекційному занятті Ганженко О.М. розповів про стале вирощування та використання біомаси на біоенергію що вирощується на маргінальних землях.

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook