Студенти та викладачі ветеринарного факультету - учасники ХІIІ Міжнародного молочного конгресу

12 березня 2020, 9:30

Міжнародний молочний конгрес – найкраща наразі в Україні платформа для обміну досвідом між фахівцями досить потужної галузі – молочного скотарства. Організовано захід Асоціацією виробників молока. Щорічно навесні для вирішення стратегічних питань актуальних у політичній сфері, економіці України, ринкових відносин, а також аспектів управління фермами та переробними підприємствами збираються керівники громадських асоціацій, представники влади, власники ферм і переробних підприємств, міжнародні організації, фінансові установи, комерційні компанії (всього понад 1500 учасників). Тому, готуючи нову зміну фахівців – магістрів спеціальності 212 «Ветеринарна гігієна, санітарія і експертиза» викладачі, к.вет.н., доцент Тютюн А.І., к.вет.н., доцент Таран Т.В., к.вет.н., ас. Кондрасій Л.А. долучилися до заходу. Конгрес є надзвичайно корисним для професійного росту студентів, дозволяє їм ознайомитися із ситуацією в галузі, новітніми розробками, почути доповіді провідних світових та вітчизняних експертів, а також визначити курс розвитку галузі. Окрім того, це ще і можливість навчитися бути корисним галузі і визначити можливості для майбутнього працевлаштування.
Цього року конгрес працював впродовж 3-4 березня у трьох секціях: «Українська молочна галузь: виклики та стратегії», «Технології виробництва молока та управління сучасною МТФ» та Всеукраїнська ветеринарна конференція.


Найактуальнішим було питання формування ринку землі, тому для обговорення об’єдналися представники ГС «Всеукраїнська Аграрна Рада», зокрема голова Андрій Дикун, Михайло Соколов, а також заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тарас Висоцький та уповноважений Президента України з земельних питань Роман Лещенко. Виробники молока надзвичайно стурбовані із ініціатив влади щодо продажу українських земель. Хоча і є підстави вважати, що відбудеться поштовх до розвитку економіки, але є і об’єктивні думки щодо появи кризової ситуації для сільського господарства України. У підтвердження останнього на конгресі відкриті були питання, чому Україна занурюється в імпорт-залежність і які ризики це несе для економіки країни та майбутнього молочної галузі; питання щодо фальсифікату і контрабанди молочної продукції, втрат заводів, ферм та загалом держави, а також зниження ставки ПДВ на молочні продукти. У обговоренні зазначених тез прийняли участь Микола Сольський, голова комітету з питань аграрної та земельної політики, Олена Альшанова, заступник директора Департаменту аграрної політики та сільського господарства, Роман Лещенко, уповноважений Президента України з земельних питань, Віктор Солтіс, ТМ «Молокія», Володимир Мартинчук, ДЧП «Лакталіс», Вадим Чагаровський, голова Ради директорів СМПУ.


Вже традиційно на конгресі розглядаються нові та перевірені засоби лікування та профілактики хвороб дійних корів, а також засоби для підготовки кормів, технології виробництва молока та управління сучасною МТФ, системи забезпечення годівлі та утримання корів, контролю епізоотичних загроз сучасного молочного скотарства, оптимізація виробничих процесів в умовах глобальної зміни клімату. Загалом надається вся існуюча інформація для власників ферм,  необхідна для потрапляння до ТОП світових виробників. Крім того, свої погляди щодо оновлення принципів управління на українських фермах представили в дискусійному раунді «Принципи HACCP на МТФ: молоко і корми» І. Висоцька, Н. Щирова, І. Климинок – учасники проектів міжнародної співпраці, зокрема, Safoso, МРЕТС.
Досвідом, як виробляти молоко екстра ґатунку, поділилися представники українських молочних ферм: ТзОВ «Прогрес» (Волинська обл.), ТОВ «Агрофірма “Київська”» (Київська обл.), ТОВ «АФ “Соняшник” (Полтавська обл.).
У другий день конгресу було висвітлено наукові дослідження, зокрема доповідь професора Віктора Досенко щодо поліпшення якості молока за генотипом β-казеїну, показником, що є важливим для здоров’я дітей і перспективним для новинок у молочному бізнесі України. Наголошено на необхідності виконання геномної оцінки худоби для майбутнього ферми.
В цілому захід було прикрашено цікавими локаціями від партнерів конгресу: спеціалізованою виставкою з технічного обладнання у молочному скотарстві та ярмарком-дегустацією від українських виробників молочної продукції «Смакуй Українське».
Колектив викладачів кафедри ветеринарно-санітарної експертизи щиро вдячний організаторам за можливість бути учасниками ХІIІ Міжнародного молочного конгресу.

Матеріали підготувала Людмила Кондрасій

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook