Вітаємо всіх з Вербною неділею!

12 квітня 2020 року

      Кожен рік Вербна неділя має різні дати, але завжди відзначають її за тиждень до Великодня. Цього року свято припадає на 12 квітня.

 

    Історія свята. Згідно з переказами, цього дня Ісус відвідав Єрусалим, а місцеві жителі зустрічали його, коли він в’їжджав у місто на ослі, вистилаючи дорогу пальмовими гілками і викрикуючи “Осанна!”. Таким чином, Ісуса народ визнав Месією, а також це подія – символ входу сина людського до Раю. Оскільки в Україні пальми не ростуть, їх замінили гілочки верби. Це дерево є символом зародження нового життя, оскільки з початком весни першою розпускає свої бруньки. Вербна неділя, як свято, вважається одним з найстаріших. Про нього можна знайти згадки ще в 3 столітті. Тоді свято мало іншу назву – Квітна неділя. Але з часом, коли воно почало перетинатися вже з народними традиціями, то назву отримало на честь того, що приблизно в цей час починали розпускатися пухнасті сережки. Так ми і отримали Вербну неділю.

 

     В Україні в цей день освячують вербу – як символ прийдешньої весни і відродження всього живого. Після освячення вербовими гілочками прийнято не боляче шмагати друзів і рідню – щоб вигнати з них все погане і додати тілу здоров'я. При цьому промовляючи: «Не я б’ю – верба б’є, недалечко червоне яєчко. За тиждень – Великдень», або «Будь великий, як верба, а здоровий, як земля».

Юлія Колісник,
студентка 3 курсу 3 групи,
спеціальність «Технологія виробництва і
переробки продукції тваринництва»

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook