ЧИ ГАРНО МИ ГОВОРИМО (практичні заняття учасників студентського народного театру «Березіль» продовжуються)

10 квітня 2020, 10:00

 ЧИ ГАРНО МИ ГОВОРИМО

 (практичні заняття учасників
 студентського народного театру «Березіль» продовжуються)
 
       Кожній людині відомо, що важливо не тільки те, що ми говоримо, але і те, як ми говоримо, адже правильна вимова завжди звучить інтелігентно та милозвучно, привертає увагу, приваблює до мовця.
Українська мова є однією із наймелодійніших на планеті. На мовному конкурсі, який відбувся у Парижі у 1934 році, українську визнали третьою найбільш красивою мовою у світі (після французької та перської). Тож дуже важливо навчитися не псувати враження про нашу мову, не просто мати великий словниковий запас, але й правильно вимовляти усі звуки. У буденному житті професійна дикція може і не знадобиться, але виразність мови нікому не завадить в будь якій професії.
      Для вироблення правильної дикції і артикуляції, підвищення культури мовлення, розвитку техніки мовлення, для чіткої вимови слів і фраз велику користь приносять скоромовки.
       Скоромовка - це спеціально підібрана фраза з підбором звуків, які  важко вимовляти, швидкомовна жартівлива приказка або примовка. Скоромовку треба відпрацьовувати через дуже повільну, перебільшено чітку мову. Після довгого та багаторазового повторення одних і тих же слів скоромовки мовний апарат стає настільки вправним, що привчається виконувати ту ж роботу в дуже швидкому темпі.
       Актори студентського народного театру «Березіль» на практичному занятті із техніки мовлення отримали завдання попрацювати зі скоромовками. Їм необхідно було навчитися вимовляти скоромовки:
-  чітко, швидко, з різною інтонацією: подиву, роздуму, захоплення тощо…;
- промовляти кожну скоромовку спочатку беззвучно, але артикулюючи, потім переходити на шепіт і лише потім – вголос (вимовляти пошепки, але з чіткою артикуляцією приголосних при сильному видиху на голосних і при розімкнутих зв'язках; усі звуки в скоромовці артикулювати, а не вимовляти надривним звуком);
- промовляти кожну скоромовку спочатку в повільному темпі, середньому, а далі - в швидкому, пам’ятаючи про чіткість вимови скоромовки (необхідно подолати всі важкі звукосполучення; складне слово в скоромовці вимовляти складами, нехай і в повільному темпі, але вимовляти без будь-яких ускладнень).
         Результат виконання завдання – на ваш розсуд:
 
 
 
 
 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook