Лазерне сканування як інструмент формування 3D кадастру та управління земельними ресурсами

22 квітня 2020 року
Zoom

  

 
Лазерне сканування, з'явившись на українському ринку геодезичних робіт близько 10 років тому, поступово знаходить застосування при вирішенні все більшого числа геодезичних робіт. Це - 3D картографування місцевості, оперативний контроль будівництва інженерних споруд та моніторинг їх стану при експлуатації, 3D-моделювання складних архітектурних об'єктів.
Учасником зустрічі із учасниками гуртка став Куртвелієв Алі, який розпочав свою професійну діяльність ще під час навчання в університеті на підприємство «Сістем Солюшнс», де він і працює до сьогоднішнього дня. На онлайн-зустрічі він представив студентам дуже актуальну тему: «Збір, обробку та використання даних лазерного сканування». Що дуже актуально, із огляду на необхідність подальшого вдосконалення Державного земельного кадастру, прийняття управлінських рішень, особливо у містах де відбувається нагромадження великої кількості комунікацій тощо, тому саме ЗD візуалізація територій сприятиме формуванню якісного нової системи управління земельними ресурсами та/або територіями.
 
 
Сучасні 3D сканери складаються з двох основних компонентів: скануючої системи і цифрової відеокамери. Скануюча система призначена для моделювання форми вимірюваних об’єктів, а цифрова відеокамера – для передачі кольору об’єктів.
Для того щоб зняти об’єкт повністю, його необхідно відсканувати зі всіх сторін. Після об’єднання усіх «хмар точок» в єдиний геометричний простір виходить єдиний опис об’єкта зйомки. Цей процес називається реєстрацією. Після, відбувається обробка «сканів» з метою створення єдиного для повного покриття відзнятої поверхні. Варто відзначити, що для створення єдиного «скану» («зшивки») використовується метод сумісництва по опорних точках, які відображаються на суміжних «сканах». За принципом дії лазерні сканери поділяють на імпульсні, фазові та триангуляційні. Імпульсні сканери розраховують відстань як функцію часу проходження лазерного променя до вимірюваного об’єкта і назад. Фазові оперують із зсувом фаз лазерного випромінювання. В триангуляційних 3D-сканерах приймач і випромінювач рознесені на певну відстань, яка використовується для розв’язку задачі трикутник випромінювач – об’єкт-приймач.
Учасники мали можливість ставити запитань, на які отримали змістовну відповідь із перших уст.
 
  
Керівник гуртка: Бутенко Євген 
Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook